Dennis Abbott, purtator de cuvant al Comisiei Europene, a confundat limba romani cu limba romana, miercuri, intr-o conferinta de presa la CE. Confuzia a fost corectata abia dupa interventia unui alt purtator de cuvant, relateaza Mediafax.

Abbott, purtator de cuvant al comisarului pentru Educatie si Cultura, a facut o prezentare, joi, in conferinta de presa de la CE, a evenimentelor care vor fi organizate pentru a marca "Ziua europeana a limbilor".

In acest context el a fost intrebat in limba franceza, in contextul unei referiri la limbile vorbite de minoritati, despre limba romani.

"Romani? Nu, nu este o limba minoritara. Este o limba oficiala a UE", a raspus Abbott.

Pe fondul murmurului care s-a creat in sala, el a intrebat-o pe Pia Ahrenkilde Hansen, purtator de cuvant al CE, aflata langa el, daca nu este vorba despre Romania.

Desi initial i-a raspuns ca este vorba despre Romania, purtatoarea de cuvant a CE, Pia Ahrenkilde Hansen, i-a soptit dupa cateva secunde, fiind insa auzita in microfon: "Cred ca a spus romani, limba etniei roma".

"Sunt dezolat pentru intrebarea dinainte, referitoare la limba etniei roma", a intervenit Abbott la urmatoarea intrebare, adaugand ca CE apreciaza "toate limbile din Europa, inclusiv pe cea a romilor".

Limba romani (numita si rromani sau tiganeasca) este limba vorbita de romi. Limba face parte din ramura indo-ariana a limbilor indo-europene, fiind similara cu limbi precum punjaba si hindi.

In toata lumea, sunt aproximativ 4,8 milioane de vorbitori de romani, tara cu cei mai multi vorbitori fiind Romania (273.500 de persoane), urmata de Slovacia (253.943). Alte tari unde numarul de vorbitori este peste 100.000 sunt Cehia, Bulgaria si Ungaria. In termeni de procente din populatia tarilor, Slovacia este pe primul loc cu 4,8% populatie vorbitoare de limba romani; Romania este pe locul 6, cu 1,2%. (Sursa: Wikipedia)