Cum functioneaza in Parlamentul Romaniei mecanismul fraudarii voturilor. Vezi in articol tehnica fraudarii in detaliu

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Joi, 23 septembrie 2010, 18:08 Actualitate | Esenţial


Vot in Parlament
Foto: Agerpres
Scandalul votului fraudulos la adoptarea Legii Pensiilor aduce in discutie problema absentelor parlamentarilor, a voturilor "la doua maini" si a numararii lor. Spre deosebire de Parlamentul European, care functioneaza dupa norme stricte care sanctioneaza chiulul si votul "multiplu", in Parlamentul Romaniei aceste practici raman de cele mai multe ori nepedepsite. Regulamentul Camerei Deputatilor si cel al Senatului este destul de ingaduitor cu membrii care il incalca si ofera destule portite de scapare parlamentarilor, astfel incat, in final, sanctiunile raman doar in regulament.

Cum apar ca prezenti parlamentarii care absenteaza si cum raman sanctiunile doar in regulament

In regulamentul Camerei Deputatilor si in cel al Senatului este prevazut ca nici un deputat sau senator nu poate lipsi de la sedintele de plen sau de la lucrarile din comisiile din care face parte, cu exceptia cazurilor in care a obtinut aprobarea unui concediu. Cei care lipsesc au totusi posibilitatea sa-si motiveze absenta si sa scape fara sanctiuni.

Practica uzuala a parlamentarilor la inregistrarea prezentei pe liste este aceea de a semna in dreptul colegilor absenti. De obicei, un demnitar care lipseste isi roaga colegul sa semneze in locul sau pentru a-i inregistra prezenta.

Practica este deja o rutina, fiind cunoscuta atat de liderii de grup (cei care monitorizeaza prezenta parlamentarilor), cat si de catre chestorii si secretarii de sedinte (care anunta cvorumul). Atat timp cat un parlamentar semneaza pe lista de prezenta pentru alti cativa colegi, acestia pot lipsi fara a fi sanctionati la salariu.

Chestorii si secretarii de sedinta trec de obicei cu vederea faptul ca numarul parlamentarilor care au semnat pe listele de prezenta nu coincide cu numarul de parlamentari efectiv prezenti in sala. Acestia nu sunt obligati sa stea lipiti de scaune, prezenta fiind obligatorie doar la vot.

"Art. 141 - Deputatii sunt obligati sa fie prezenti la lucrarile Camerei si sa se inscrie pe lista de prezenta, tinuta de unul dintre secretari [...] Deputatul care nu poate lua parte la sedinta din motive obiective va trebui sa informeze printr-o motivatie scrisa, avizata de liderul de grup, Biroul permanent, mentionand cauzele care il impiedica sa participe. [...] Deputatului care nu isi poate motiva absenta i se retine din indemnizatia lunara, pentru fiecare zi de absenta, o suma de bani ce reprezinta a 21-a parte din indemnizatia lunara, la care se adauga diurna de deplasare", apare scris in Regulamentul Camerei Deputatilor.

In timp ce Regulamentul Senatului stipuleaza ca "absentarea, nemotivata si in mod repetat, de la lucrarile Senatului Art.195" reprezinta o abatere disciplinara, dar nu prevede nici o sanctiune.

Desi prezenta la lucrarile din Parlament este obligatorie, motivarea absentei este un proces care poate fi "rezolvat" fara prea mari probleme. Cei care primesc motivarile pentru absente sunt liderii de grup parlamentar si tot ei sunt cei care avizeaza motivarea. Listele cu absentii motivati sau nemotivati sunt trimise mai departe Biroului Permanent care decide ce masuri vor fi luate. Insa cum majoritatea absentilor sunt motivati, sanctiunile raman doar in regulament.

Marius Spinu
Foto: Agerpres
In general, cei care absenteaza se scuza spunand fie ca au probleme de sanatate, fie ca au participat la actiuni pe linie parlamentara in teritoriu sau in strainatate, actiuni care coincid cu zile de sedinta de plen sau comisie, iar liderii de grup nu au niciun motiv sa nu le avizeze colegilor motivarea. In plus, chiar daca un parlamentar a lipsit din interes personal, avand in vedere ca plaja de activitati parlamentare este mare, se poate alege in final cu o activitate care nu poate fi verificata.

Prezenta la comisiile de specialitate in care activeaza este si mai usor de bifat. De obicei, daca un demnitar nu poate sa ajunga, poate fi inlocuit cu un altul din acelasi grup parlamentar, chiar daca acesta din urma nu este la curent cu subiectele dezbatute in cadrul comisiei.

"La fel ca in Parlamentul European, ar trebui si la noi implementat un sistem electronic de prezenta, cu back-up, si suplimentat cu inregistrari video, nu cum e acum cu liste semnate. Atat la sedintele Camerei, cat si in Comisii. Iar sanctiunile sa fie la fel de stricte ca in Parlamentul European. Ar trebui stipulate exact si care sunt situatiile in care o absenta poate fi motivata", a declarat pentru HotNews.ro deputatul Marius Spinu.

Cum poate fi driblat votul in plen

Pe langa problema absentelor care pot fi motivate prea usor, o alta neregula prea ingaduitor tratata de regulament este cea a votarii in numele unui parlamentar (iesit din sala sau absent de la sedinta) de catre un alt coleg.

La votul electronic, forma cea mai uzuala de vot, parlamentarii pot lasa cartele la colegi de banca. Sunt deja celebre imaginile cu parlamentarii care se intind peste biroul lor sa apese butonul aparatului de vot electronic al colegului care lipseste. Unii mai abili reusesc sa voteze de doua ori, cu doua cartele, de la acelasi aparat.

Regulamentul Camerei Deputatilor zice asa: "Utilizarea dispozitivului electronic de votat de catre un alt deputat se sanctioneaza conform art. 213 alin. (1) lit. e)" si anume "interzicerea participarii la lucrarile Camerei pe timp de maximum 15 zile". Cu toate acestea, sanctiunea mentionata, "interzicerea participarii", nu este explicata mai pe larg in regulament si nu se specifica nicaieri daca "interzicerea participarii la lucrarile Camerei" presupune si suspendarea indemnizatiei lunare sau alte sanctiuni financiare.

Chiar si asa, deputatul prins ca voteaza in locul unui coleg nu are de ce sa-si faca prea multe griji. Regulamentul stipuleaza ca, "la prima abatere, presedintele de sedinta al Camerei il avertizeaza pe deputatul in culpa si il invita sa respecte regulamentul". Abia apoi, daca "vor nesocoti avertismentul si invitatia presedintelui si vor continua sa se abata de la regulament, precum si cei care, chiar pentru prima data, incalca in mod grav dispozitiile regulamentului vor fi chemati la ordine".

Deputatului i se da o sansa sa-si explice actiunile, iar daca "explicatiile date sunt apreciate de presedintele de sedinta ca satisfacatoare, sanctiunea nu se mai aplica".

Regulamentul spune ca abia "in cazul unor abateri grave, savarsite de deputat in mod repetat, sau al unor abateri deosebit de grave, Camera poate aplica sanctiunea interzicerii participarii deputatului la lucrarile ei pe o perioada de maximum 15 zile sau poate hotari, la propunerea Biroului permanent, excluderea temporara a deputatului in culpa.(Art. 218) [...] Excluderea temporara poate varia de la o sedinta pana la maximum 30 de sedinte din aceeasi sesiune. Aplicarea excluderii temporare are urmatoarele consecinte: a) suspendarea indemnizatiei lunare pe timpul excluderii; b) suspendarea drepturilor ce tin de calitatea de deputat, cu exceptia imunitatii; c) interzicerea participarii la lucrarile Camerei si ale comisiilor (Art. 219)".

La Senat, situatia votului fraudulos este tratata foarte vag. In regulament se mentioneaza doar ca, in cazul votului electronic, "Cartela de vot este netransmisibila", si precizeaza doar ca nerespectarea prevederilor regulamentului de catre un senator reprezinta o "abatere disciplinara", dar nu se spune nimic de vreo sanctiune.

"Sa votezi pentru altcineva mi se pare o lipsa de minima responsabilitate. Ar trebui ca atunci cand esti prins ca faci asa ceva sa ti se taie toata indemnizatia pe luna respectiva. Ar trebui pus si un panou, in fata salii de sedinte cu poze, cine, cum si pentru cine a votat. Sa vada toata lumea. Astfel sunt sigur ca multi nu ar mai practica votul in numele colegilor. Sanctiunea din regulament (n.r. "interzicerea participarii la lucrarile Camerei") poate fi atacata constitutional. Nu poti interzice cuiva un drept fundamental, nu-i poti interzice sa lucreze. Mai degraba s-ar aplica o sanctiune administrativa. Sa se taie diurna, sa nu se mai deconteze cheltuielile", ne-a declarat deputatul Marius Spinu.

Cum se mai "umbla" la vot - Ridicarea mainilor si constatarea imediata a rezultatelor

De multe ori insa, procedura de votare electronica este abandonata pe motiv ca "a picat sistemul" si se trece la procedura de votare prin ridicarea mainilor. Regulamentul spune ca: "(Art. 127) In cazul in care presedintele de sedinta, asistat de cei 2 secretari, constata existenta unor defectiuni in conectarea circuitelor, acesta solicita plenului repetarea votului prin alta procedura. Sesizarea unor astfel de defectiuni poate fi realizata si de un lider de grup".

Ultimul scandal legat de fraudarea voturilor vine dupa ce Legea pensiilor a fost adoptata, pe 15 septembrie, de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, dupa o sedinta-maraton de mai multe ore cu 170 de voturi pentru, 2 impotriva si 3 abtineri. Presa a scos la iveala faptul ca in momentul votului in sala de sedinte nu erau mai mult de 80 de parlamentari. S-a folosit procedura de votare prin ridicarea mainilor dupa ce s-a sesizat o defectiune la sistemul electronic de catre Mircea Toader, lider de grup PDL.
Roberta Anastase si Sever Voinescu
Foto: AgerpresRoberta Anastase spune ca responsabilii pentru numaratoarea voturilor sunt cei doi secretari ai Camerei, Mihai Voicu si Sever Voinescu. "Atunci cand exista dubii asupra votului, secretarul care este din partea Opozitiei vine la microfon si anunta ca nu este de acord cu numararea. Ori dl Voicu nu a zis nimic, nu a protestat si nu mi-a atras atentia ca ar fi ceva in neregula", a explicat Anastase la B1Tv.

Vicepresedintele PNL Mihai Voicu a explicat ca procedurile de numarare a votului includ doi secretari, fiecare responsabil cu numaratoarea intr-o jumatate de sala. "Dupa plecarea opozitiei, jumatatea de sala aflata in responsabilitatea mea s-a golit complet, iar parlamentarii prezenti in sala si care votau erau numarati de dl Sever Voinescu. Nu exista un "protocol al sedintei", secretarii nu semneaza vreun proces verbal sau orice fel de alt document".

PSD a depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si a secretarului forului, Sever Voinescu.

Procedura de votare prin ridicarea mainilor este foarte des aleasa ca modalitate alternativa de a vota. De-a lungul timpului multe amendamente au ajuns sa fie votate pe banda rulanta prin ridicarea mainilor si pronuntarea aproape imediata a rezultatelor votului. De vazut si cazul aprobarii bugetului de anul acesta cand pronuntarea rezultatelor venea la nici cateva secunde dupa ce parlamentarii din sala ridicau mainile.

"Cand se trece la procedura de vot prin ridicarea mainii, nu se numara om cu om, se inmultesc randurile. Dar sa numeri 170 de oameni in 2 sau 3 secunde este imposibil. Cifrele au fost scoase din burta. E posibil sa se fi intamplat la fel si in trecut (n.r. vot prin ridicarea mainii si constatarea rezultatelor in cateva secunde) si inseamna ca rezultatele au fost la fel de false. In ziua votului pe Legea Pensiilor s-a zis ca sistemul electronic ar fi cazut, dar cartela mea a functionat de dimineata pana seara. De-a lungul timpului s-au mai semnalat ca ar fi probleme cu sistemul electronic de vot, dar mai mereu doar atunci cand se discutau subiecte importante", ne-a declarat secretarul Camerei Deputatilor, deputatul PNL, Mihai Voicu.

Pana la ora publicarii acestui material, celelalt secretar al Camerei Deputatilor, deputatul PDL, Sever Voinescu nu a putut fi contactat pentru a explica procedura si numararea voturilor prin ridicarea mainilor.

Cum e in Parlamentul European

Regulamentul Parlamentului European este foarte strict. Daca cineva lipseste, plateste. Daca un eurodeputat nu este inregistrat in sistemul electronic de vot ca avand jumatate din voturile din ziua respectiva, diurna ii este taiata. Mai mult, indemnizatia este redusa la jumatate in cazul deputatilor care, fara o justificare adecvata, nu participa la jumatate din numarul sedintelor plenare pe parcursul unui an parlamentar (septembrie-august).

In ceea ce priveste sistemul de votare, in Parlamentul European functioneaza un sistem electronic de vot cu cartela nominalizata pe un computer central, imposibil de fraudat. Sistemul de votare este transparent, incat in fiecare moment se stie cine a votat, cand si in ce fel.

Disciplina in Parlamentul European se regleaza si in cadrul grupurilor politice, unde are loc fixarea voturilor pentru fiecare punct sau amendament de pe ordinea de zi. Un europarlamentar poate avea alt vot decat cel al grupului politic de care apartine, cu conditia sa-si anunte colegii din timp. Spre deosebire de parlamentarul roman, care este pasibil de sanctiune daca rupe randurile votand in opozitie cu grupul sau.

"Regulamentul actual din Parlamentul Romaniei are multe probleme. Sunt de parere ca cel mai bine ar fi sa preluam Regulamentul Parlamentului European. Desigur, ce se poate aplica la noi. Un astfel de regulament ar fi foarte greu de contestat. Acolo regulile sunt foarte stricte si clare. Se discuta serios, nu se bat campii la tribuna ca la noi, unde 95% din luarile de cuvant sunt declaratii politice. Se stie cum au mers lucrurile pana acum si cum se lucreaza prin Parlament. Poate acum este momentul sa facem o schimbare. As renunta la votul ascuns. Votul trebuie sa fie asumat. Din pacate, forta de a schimba regulamentul nu depinde de o majoritate, ci depinde de liderii politici", ne-a declarat deputatul Marius Spinu.

Iesirea din sala a grupurilor parlamentare PSD si PNL la discursul presedintelui - o noua incalcare a regulamentului

Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senat prevede, in articolul 88, ca "Prezenta la sedintele comune a deputatilor si senatorilor, membri ai Guvernului, este obligatorie la dezbaterea si adoptarea proiectelor de legi din sfera lor de competenta, la dezbaterea investiturii si a motiunii de cenzura, a mesajelor Presedintelui Romaniei si a declaratiilor de politica generala ale Guvernului". Lucru ce nu s-a respectat marti, 21 septembrie, cand grupul parlamentar al PSD si cel al PNL a parasit sala inainte de cuvantarea presedintelui Traian Basescu.

"In mod normal, dupa regulament, celor care au parasit sedinta la discursul presedintelui trebuie sa le fie taiate indemniziatia pe ziua respectiva. Presedintele sedintei sesizeaza comisia de disciplina si imunitati. Inca nu am luat o decizie privind sesizarea in acest sens. Trebuie sa ma consult cu colegii mei", a declarat, pentru HotNews.ro, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.


Citeste mai multe despre   
29886 vizualizari

 • +19 (21 voturi)    
  ... (Joi, 23 septembrie 2010, 18:20)

  x [anonim]

  si atunci.. de ce nu adoptam sistemul de la PE?
  • +12 (12 voturi)    
   Mai bine ai explica.... (Joi, 23 septembrie 2010, 18:58)

   Dorel [anonim] i-a raspuns lui x

   ... principiile economice de finantare a oricarui partid politic din lumea asta. Cum o firma sponsorizeaza un marlan care ajuns la putere deturneaza bani publici in directia firmei respective. Aplicabil pe tot globul.
   As fi curios cine ar mai plati taxe dupa aceea.
   • +2 (2 voturi)    
    Ce sa cerem parlamentarilor? (Vineri, 24 septembrie 2010, 8:12)

    Constantin [anonim] i-a raspuns lui Dorel

    Pentru a-ti fi indeplinite dorintele si a fi fericit, trebuie sa ceri de la oameni ce pot ei sa-ti ofere mai bine.

    Spre exemplu eu considerat taxele platite la stat ca un bilet la teatru, ce-i drept scump al naibi, insa trebuie sa recunosc ca spectacolul oferit zilele trecute in parlament mi-a depasit cu mult asteptarile.
    • +5 (5 voturi)    
     Sa le cerem sa fie corecti ! (Vineri, 24 septembrie 2010, 10:07)

     Ritzi Pitzi [anonim] i-a raspuns lui Constantin

     Cu cativa dolari se poate cumpara pentru fiecare parlamentar cate un dispozitiv USB de citire a amprentelor (cum au unele laptopuri), iar acesta sa dea accesul la vot, nu o banala cartela pe care o poti lasa in aparat sa voteze oricine (o nepoata) in locul tau...

     Sa vedem atunci cine isi taie degetul si-l lasa pe pupitru ca sa voteze un coleg, in timp ce el bea o cafea la bufetul Parlamentului...

     Iar daca asta e prea complicat, procedura de votare poate fi si cea curenta, dar sa dureze doar 10 secunde, asa incat sa nu fie timp pentru vot multiplu.

     Cand voi vedea in regulamentele de functionare niste prevederi de genul asta, care sa nu permita frauda la vot si chiulul din Parlament, atunci voi putea exclama: suntem pe calea cea buna ! Pana atunci... halal !
     • -1 (3 voturi)    
      Nu-si vor taia degetul, (Vineri, 24 septembrie 2010, 10:38)

      Constantin [anonim] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

      dar isi vor copia amprentele. Conteaza mai mult atitudinea celui care conduce o institutie, firma, departament, fata de cel care-a gresit decat sistemul de corectie in sine. Responsabilitatea corectitudinii parlamentarilor revine celor doi oameni din frunte lor si nu parlamentarilor.
    • 0 (0 voturi)    
     Cam scump domn'le, cam scump! (Vineri, 24 septembrie 2010, 17:16)

     citizen B [anonim] i-a raspuns lui Constantin

     Vezi saracia tarii!
  • +2 (2 voturi)    
   pentru ca... (Vineri, 24 septembrie 2010, 10:04)

   cosming [anonim] i-a raspuns lui x

   Pentru ca asa nu am mai avea mecanism de fraudare a voturilor! Ce nu e clar?
  • +1 (1 vot)    
   Adoptare (Vineri, 24 septembrie 2010, 14:34)

   BX [anonim] i-a raspuns lui x

   Ca sa fie adoptat sistemul ala, tre' sa fie propus si votat...de cine oare ?
   Acolo-i buba.
  • 0 (0 voturi)    
   cel mai bine.... (Vineri, 24 septembrie 2010, 20:08)

   retro [anonim] i-a raspuns lui x

   . i-as pune sa plateasca luna+TVA ei noua (Statului) privilegiu de a ne minti....
 • -7 (33 voturi)    
  In concluzie PD-L a fraudat voit si repetat! (Joi, 23 septembrie 2010, 18:22)

  Deci [anonim]

  Am citit articolul de la cap la coada si acum imi e si mai limpede ca PD-L a fraudat cu intentie si in mai multe randuri votul pe legea respectiva, fara ca reprezentantii opozitiei sa fie si ei partasi la acest furt.

  Rusine PD-L, rusine Mircea Toader, rusine Sever Voinescu, rusine Roberta Anastase!
  • +6 (20 voturi)    
   bv.vino la caserie sa-ti dau banii pt postare (Joi, 23 septembrie 2010, 20:58)

   popcorn monta [utilizator] i-a raspuns lui Deci

   ce nu ai vzut tu in articol e,ca toti au fraudat voit si repetat.e greu sa fi obiectiv cu creierul spalat de vuvuzele tv.ca exemplu imi aduci si mie prezenta lui crin la sedinte?oare cine o fi semnat in locul lui?pdl-ul?cred ca voicu.mihai voicu nu catalin sau madalin.
  • +7 (11 voturi)    
   Nu ai inteles ce a trebuit sa demonstreze (Vineri, 24 septembrie 2010, 7:08)

   Cetateanul anonim [utilizator] i-a raspuns lui Deci

   Domnul Cozmei are misiunea sa ne convinga de faptul ca "toti fura" deci Roberta trebuie lasata in pace, nu pricepi?
   Este musai sa uitam de "mica" fraudare a votului pe legea pensiilor, o lege minora, fara importanta.
   Oricum cei din sala stiau ca si absentii (PDL) ar fi votat tot asa...deci...unde este greseala?
   Din '90 cei veniti la putere au hotarat sa compromita democratia. CPUN-ul in care, intentionat, au intrat niste creatii politice aduse direct din balamuc(partide de apartament) si ale carui lucrari (mahalagisme) erau transmise in direct cu un scop bine definit....a dat doar startul.
   Contramanifestatia IMGB face ordine a pus punct intentiei de deocratie, iar de atunci o tinem tot asa.
   Scopul?
   Sa ceara romanii scarbiti, la un moment dat, singuri ca nu mai vor democratie (nestiind ca circul asta nu are nimic in comun cu democratia) si ca vor dictatura.
   Deja gasim multe asemenea chemari aici, pe Hotnews.
   Sondajul care arata, zilele astea, schimbarea parerii romanilor despre cimunism (in bine !) anunta atingerea acestui scop.
   In toti acesti 20 de ani, ticalosii care erau sistemul totalitar coministo-securist, nu au dormit, au fost si sunt foarte activi. Recuperati 100% de marionetele puse, tot de ei , la conducere o duc bine merci avand acces neingradit la bugetul tarii (ca de aia l-au impuscat pe Ceausescu, nu-i lasa sa fure cat vor).
   Totdeuna au gasit destule slugi sa-i ajute. Autorul acestui articol este una...
   Dar, totusi, ai dreptate PDL a fraudat orice alegere (si in parlament si la alegeri parlamentare sau prezidentiale).
   Ca si alti au mai furat nu-i absolva de nici o vina !
   Pe ei i-am prins si nu mai pot nega.
 • +20 (30 voturi)    
  golaneala romaneasca (Joi, 23 septembrie 2010, 18:23)

  Razvan_M [utilizator]

  "De-a lungul timpului s-au mai semnalat ca ar fi probleme cu sistemul electronic de vot, dar mai mereu doar atunci cand se discutau subiecte importante", ne-a declarat secretarul Camerei Deputatilor, deputatul PNL, Mihai Voicu.

  Sa inteleg ca si cand PNL-PSD au avut de trecut legi importante au fost "probleme" cu sistemul electronic de vot? Asta-i din ciclul "la PD-L sistemul de fraudare a functionat mai bine" (Victor Ponta, 2009).

  So, parlamentarii au chiulit de la vot, desi au obligatia legala sa participe. Apoi contesta votul pe motiv ca nu a fost cvorum. Curat tupeu de borfas!

  Si-nca una: inteleg ca chiulul din Parlament este ceva la ordinea zilei, existand cazuri dese cand un parlamentar voteaza pentru mai multi. Mergand pe firul deductiei, inteleg ca este imposibil pentru parlamentari sa ne garanteze ca legile pe care le-au dat in ultimii 20 de ani sunt valide, pe motiv de frauda. Am o idee :) Haideti sa le consideram pe toate nevalide! Daca un parlamentar poate vota pt. mai multi, de ce sa nu reducem numarul de parlamentari si de camere? Inteleg ca tema cu dictatura a fost doar o vrajeala...
  • 0 (10 voturi)    
   surse din parlament spun ca... (Joi, 23 septembrie 2010, 21:09)

   roman diaspora [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

   acest obicei e decand lumea in Parlament! L-au practicat toti pe rand!
   Daca n-ar costa asa de mult noile alegeri, Parlamentul ar trebui desfiintat! Dar eu mi-as dori ca toti parlamentarii sa fie sanctionati su salariul pe o luna, asta aduce bani! Si sa aiba interdictie de a mai candida ! Toti - martorul la crima tainuita - este criminal....
   • +1 (9 voturi)    
    Diasporeanule... (Vineri, 24 septembrie 2010, 9:24)

    CRadu25 [utilizator] i-a raspuns lui roman diaspora

    In "diaspora" unde stai tu, acolo, nu este Parlament? Auzi afirmatie "democratica": "Parlamentul ar trebui desfiintat!". Si inlocuit cu ce? Cu institutia prezidentiala ca unic factor de decizie si legiferare? Cu un guvern care sa legifereze prin ordonante? Parlamentul trebuie restructurat si responsabilizat, nu desfiintat, mai "campioni ai democratiei", care muriti de grija banilor statului roman traind bine multumesc prin alte tari.
    • 0 (0 voturi)    
     scuze, aveti dreptate, multumesc! (Vineri, 24 septembrie 2010, 23:21)

     roman diaspora [utilizator] i-a raspuns lui CRadu25

     ma refeream la UNICAMERAL. Ce bine daca am fi cu totii atat de atenti la greselile altora! Orice corijare e binevenita.
    • +1 (1 vot)    
     IA AMINTE (Vineri, 8 octombrie 2010, 16:36)

     cocoshu [utilizator] i-a raspuns lui CRadu25

     Din cauza ultimei fraze cred ca ai probleme cu capra vecinului (tipic) sau nu gandesti mai mult. Personal muncesc pentru doua familii ce nu se pot descurca cu pensiile o sora handicapata gradul 1 si pentru a-mi mentine fata an facultate.Cu ce GRESIM??????. 75% din bani merg acasa. NU stiu cine ati da dreptul sa ,,GANDESTI" ultima fraza.
  • 0 (0 voturi)    
   Risipa banilor publici este o problema ! (Miercuri, 24 noiembrie 2010, 9:55)

   Ovidiu Maciuc [anonim] i-a raspuns lui Razvan_M

   Daca un parlamentar poate vota pentru mai multi, de ce sa nu reducem cheltuielile cu cel care nu si-a batut capul sa gandeasca si vina sa voteze?

   Parintii trebuie sa plateasca amenzi pentru chiulul copilului de la ore, iar deputatii au "treaba in interes de partid" ? Nu ma intereseaza ce propaganda are el de facut in interes de partid, fiecare angajat plateste pentru absentele de la servici, cu atat mai mult deputatii trebuie sa plateasca pentru ca sunt bani publici.

   Ai probleme de sanatate? Exista concediu medical. Absenta este furt din bani publici si nu are scuza. Sunt banii omului de rand caruia i s-a redus salariul si pensia.

   L-am votat ca sa reprezinte interesele cetateanului de rand conform infomatiilor primite din teren, nu sa voteze dupa cum voteaza turma, ca altfel ii tai diurna. Daca votezi dupa cum dicteaza partidul inseamna ca nu ai nevoie de bani pentru a merge in teren sau in strainatate.


   Sistem anti-furt vot
   ===============
   Folosind o cartela magnetica sau RFID, poti bifa ca ai intrat sau ai iesit din institutie, ca acolo nu e bar si fiecare intra cum vrea. Esti ziarist si vrei sa asisti ? Ai nevoie de o cartela.
   Pentru a exista o evidenta clara ce valideaza utilizarea dispozitivelor RFID, intrarea/paza in Camera deputatilor poate fi asigurata de unul din serviciile: S.P.P., S.R.I., Jandarmerie, Directia de Ordine si Paza(serviciu intern cu angajati civili), Birou de Politie.

   Aparatele de vot pot fi dotate cu recunoasterea amprentei si votul se face prin degetul fiecaruia, atunci, in momentul in care se cere. N-ai timp sa schimbi cartele si nu poti vota atat timp cat nu esti validat ca fiind prezent in institutie conform serviciilor de paza mentionate anterior. Daca in 10 secunde nu ai votat inseamna ca nu ai fost prezent la discutii, erai cu gandul in alta parte.


   Nu exista suficient cvorum pentru votarea legilor? Se vor sanctiona toti membrii partidelor ale caror prezenta a fost necesara (prezenti sau nu) si sa vezi atunci
 • +9 (11 voturi)    
  transparenta doar sticla are... (Joi, 23 septembrie 2010, 18:27)

  andrei [anonim]

  Am mari indoieli ca politicienii romani vor ajunge vreodata sa adopte practici transparente. Ar fi nevoie de cate un Ticu Dumitrescu, pe fiecare domeniu de activitate, care sa se bata pana se face auzit si inteles si de altii.
 • +9 (25 voturi)    
  Pe unii fluturasi electorali scria.... (Joi, 23 septembrie 2010, 18:40)

  Cornel [anonim]

  Nu mai stiu la ce partid sau campanie, era un fluturash pe care scria: "Cine nu voteaza, nu conteaza !!!" Aceste doua partide ce parascesc sala de sedinta, de sorginte comuniste, chiar imbracati in pielea oilor liberale, nu ar trebui sa conteze pentru Romania; ii intereseaza doar spaga si afacerile lor. RUSINE !!!
  Ar trebui ca la urmatoarele alegeri sa-i ajutam sa paraseasca definitiv sala pe toti membrii PSD+PNL care prin nesimtire si nepasare au parasit sala!
  • +5 (9 voturi)    
   Cine numara voturile conteaza (Joi, 23 septembrie 2010, 20:04)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui Cornel

   si nu cati si cum voteaza. Ar trebui sa schimbe astia constitutia sa legifereze regula asta sa nu ne mai certam atata.
  • +5 (9 voturi)    
   da maio (Joi, 23 septembrie 2010, 22:36)

   me [anonim] i-a raspuns lui Cornel

   sa ramana pdl la guvernare inca 50 de ani ca saracii nu au nici o vina... sunt curati ca lacrima...
   cand dracu o sa intelegem si noi, ca TOTI fura nu un partid da si altul nu... cand o sa intelegem asta si o sa facem ceva, o sa-si revina tara asta si nu mai devreme
  • -3 (5 voturi)    
   Eu zic sa desfiintam parlamentul (Vineri, 24 septembrie 2010, 9:58)

   george alexandru [utilizator] i-a raspuns lui Cornel

   PDL sa fie partidul unic, Basescu conducatorul mult iubit iar nesimtitii din opozitie sa fie trimisi la canal.

   Iar cei ca tine impuscati in cap.
   • -3 (3 voturi)    
    Desigur, Cornelus (Vineri, 24 septembrie 2010, 11:19)

    gabriel4west [utilizator] i-a raspuns lui george alexandru

    Si sa avem un partid unic, adica PDL portocaliu care sa ne duca pe culmile de glorie ale ..... ei, aici este intrebarea , ale CE ??
  • 0 (0 voturi)    
   Vezi ca sloganul e dintr-un film american... (Vineri, 24 septembrie 2010, 17:18)

   citizen B [anonim] i-a raspuns lui Cornel

   ...cu Sean Penn
 • +12 (18 voturi)    
  In legatura cu ce? (Joi, 23 septembrie 2010, 18:46)

  george [anonim]

  "In mod normal, dupa regulament, celor care au parasit sedinta la discursul presedintelui trebuie sa le fie taiate indemnizatia pe ziua respectiva. Presedintele sedintei sesizeaza comisia de disciplina si imunitati. Inca nu am luat o decizie privind sesizarea in acest sens. Trebuie sa ma consult cu colegii mei", a declarat, pentru HotNews.ro, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.
  Doamna Anastase ma dezamageste (din nou). Ce nevoie mai are de consultari cu colegii sai? Ca sa afle daca regulamentul trebuie aplicat? Taie-le ziua, Roberto!
 • +14 (14 voturi)    
  SOLUTIE TEHNICA (Joi, 23 septembrie 2010, 19:08)

  Ciupe [anonim]

  Este al naibii de simplu...Prin '97 cind lucram la Camera,accesul la sala de plen se facea prin citeva locuri,gen hol A1, holA2, holA0 atunci cind era descuiat,plus scari interioare intre holuri , atunci cind acestea erau descuiate.Pentru intrare/paza in Camera deputatilor existau numeroase servicii: 1)S.R.I. : 2)S.P.P. 3)Jandarmerie ; 4)Directia de Ordine si Paza(serviciu intern cu angajati civili) 5)Birou de Politie, 6)Brigada de Pompieri. Era vorba pe atunci de implementarea unui sistem de acces pe baza de cartela magnetica/cip si dispozitive gen turnicheti. Am aflat ca a fost deja realizat... Ca sa fiu foarte exact,intrarea in sala de plen se poate face exact prin 5 locuri : 3 pe holul A2 si 2 pe scarile interioare . Intrarea deputatilor trebuie sa se faca strict verificat pe baza de cartela personala atit la intrare cit si la iesire din sala si afisata pe displayuri vizibile in aula.Serviciile de mai sus trebuie sa verifice acest lucru si sa nu permita ccesul celor neaveniti (prieteni,cunostiinte,"nepoate",inclusiv ziaristi,deoarece acestia pot sta in locurile rezervate lor la balcoanele de la nivelele +19 si +25)
  E de preferat ceva ieftin,ca oricum este din banii contribuabililor dar in nici un caz cel de la hotii de la UTI...
 • +6 (16 voturi)    
  Golanii (Joi, 23 septembrie 2010, 19:20)

  bacau [anonim]

  Nu stiu prevederile legilor dar acum ar trebui presedintele sa dizolve parlamentul si nu invers.
  • +5 (5 voturi)    
   Si vezi (Joi, 23 septembrie 2010, 22:03)

   dragos [anonim] i-a raspuns lui bacau

   Acu intelegi de ce exista constitutie ?
 • +6 (20 voturi)    
  Desfinatea (Joi, 23 septembrie 2010, 19:34)

  haiducul [anonim]

  Iesirea din sala a grupurilor parlamentare PSD si PNL la discursul presedintelui - o noua incalcare a regulamentului si se pedepsete cu desfintarea ambelor grupuri.
  • +4 (14 voturi)    
   Tanjesti dupa o dictatura,nu e asa? (Joi, 23 septembrie 2010, 20:57)

   Creator [utilizator] i-a raspuns lui haiducul

   Doar doar o ramane doar Base&Co
   • +1 (3 voturi)    
    Imi pare rau.. (Joi, 23 septembrie 2010, 21:54)

    haiducul [anonim] i-a raspuns lui Creator

    ...dar eu nu imi doresc asta mi-a ajuns una cu varf si indesat,numai fuga ma salvat.In schimb sunt multi care habar nu au ,si sunt de acord cu toate incalacarile nefaste ale bossului,nestiind ce inseamna poate le va prinde bine una mica de vreo 45 de ani.
  • +4 (14 voturi)    
   bravo frate... (Joi, 23 septembrie 2010, 22:38)

   me [anonim] i-a raspuns lui haiducul

   pdl fura voturi si pnl si psd sunt de vina,....
   ce frumos...
   in stilu asta in 5-10 ani ne depaseste si haiti la orice...
   nu zic ca psd si pnl nu-s vinovati ... sunt la fel de hoiti ca si pdl... dar trebuie inteles ca pdl nu sunt ingeri pe pamant... d c cautati tot timpul vinovati in tabara adversa si nu realizati ca toti fura? d-asta ne fura in continuare, pentru ca in loc sa-i pedepsim, noi ne certam intre noi ca chiorii
 • +6 (16 voturi)    
  Parlamentul, un pericol pt. Dl. Presedinte (Joi, 23 septembrie 2010, 19:40)

  marean [anonim]

  Poate pentru noi este o noutate faptul ca in Parlament votul poate fi fraudat. Dar nu si pentru Dl. Presedinte. Atunci de ce apare abia acum aceasta stire? Pentru acelasi motiv pentru care cazul Popa s-a redeschis inainte de alegerile din decembrie. Dl. Presedinte este in fata unui nou pericol.
  Dupa cum spunea Dl. SVoinescu in alt articol, odata suspendat, Dl. Basescu este ca si demis (la referendum s-ar parea ca nu va mai avea castig de cauza). Deci, cine este astazi dusmanul nr. 1, al Dl. Presedinte acum? Ponta? Antonescu? Vreun mogul? Nicidecum. Parlamentul. In ansamblul lui.
  Parerea mea.
  • +2 (10 voturi)    
   desfiintarea parlamentului=desfiintarea democratie (Vineri, 24 septembrie 2010, 7:30)

   Wizard of Oz [utilizator] i-a raspuns lui marean

   Asta este scopul lui Basescu de cand a intrat in politica.
   Toate scandalurile sunt precis directionate: trebuie sa ni se faca sila de parlamentari si, automat, de parlament.
   Basescu doar incearca sa termine ce a inceput Iliescu.
   In '89 cand i s-a strigat "fara comunisti" s-a gandit:
   aaa, vreti democratie, vreti capitalism? Ei lasa ca va satur eu de ele! Si de atunci avem noi acest simulacru de democratie.
   Alternativa este una singura: inapoi la totalitarism.
   Am pornit complet gresit in '90, iar rezultatul se vede.
   Ar trebui sa o reluam de la zero.
   Da, democratia inseamna sa conduca demos-ul (poporul) prin reprezentantii sai alesi.
   Dar asta inseamna ca cei alesi sa dea seama in fata alegatorilor de ce fac in parlament si la guvernare.
   Toti plimbaretii de la un partid la altul si-au tradat , in primul rand , electoratul. Daca eu am votat un , sa zicem, liberal este pentru ca vreau liberalism.
   Daca el trece la UNPR care-i socialist...m-a tradat si eu nu mai sunt reprezentat.Deci...asta nu-i democratie reprezentativa este doar circ manipulat pe la spate.
   • 0 (0 voturi)    
    si ce, nu se merita sa scapam de ei... (Duminică, 26 septembrie 2010, 13:35)

    nedreptatitii... [anonim] i-a raspuns lui Wizard of Oz

    ... sau, mai bine scapam de Presedinte, exact ca'n Mioritza
    • 0 (0 voturi)    
     Eu propun (Marţi, 5 octombrie 2010, 10:31)

     m [anonim] i-a raspuns lui nedreptatitii...

     sa scapam de toti... si de presedinte, si de parlament. De urgenta!
 • +10 (18 voturi)    
  Ce de maini ridicate in parlament ! (Joi, 23 septembrie 2010, 19:46)

  Constantin [anonim]

  La astia se referea Boc cand a zis ca, in Romania, cei care stau cu mana intinsa castiga mai mult decat cei care muncesc pe branci toata ziua?
  • +6 (10 voturi)    
   tare postarea... (Joi, 23 septembrie 2010, 22:57)

   popcorn monta [utilizator] i-a raspuns lui Constantin

   ti-as da mai multe plusuri dar nu ma lasa tapalaga
   • +2 (2 voturi)    
    Re:tare postarea..... (Vineri, 24 septembrie 2010, 17:22)

    aredhel [utilizator] i-a raspuns lui popcorn monta

    Nu-i nimic.... ii dau si eu :))
 • +3 (17 voturi)    
  Mda... (Joi, 23 septembrie 2010, 19:49)

  IC Breteanu leberalul socialist [anonim]

  "Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senat prevede, in articolul 88, ca "Prezenta la sedintele comune a deputatilor si senatorilor, membri ai Guvernului, este obligatorie la dezbaterea si adoptarea proiectelor de legi din sfera lor de competenta, la dezbaterea investiturii si a motiunii de cenzura, a mesajelor Presedintelui Romaniei si a declaratiilor de politica generala ale Guvernului". Lucru ce nu s-a respectat marti, 21 septembrie, cand grupul parlamentar al PSD si cel al PNL a parasit sala inainte de cuvantarea presedintelui Traian Basescu."

  Extrem de relevant. Nesimtitii de la PNL si PSD-PC ar trebui sa plateasca pentru nerespectarea regulamentului parlamantar pe care, culmea tupeului, il invoca cu crasa ipocrizie doar cand le este lor convenabil.

  P.S. Postacii rosii si galbejiti vor avea, desigur, ceva de comentat in sprijinul idolilor lor. Carora le vor justifica nejustificabilul.
  • -3 (15 voturi)    
   postac portocaliu (rosu+galben) (Joi, 23 septembrie 2010, 20:08)

   marean [anonim] i-a raspuns lui IC Breteanu leberalul socialist

   Art. 88 bis:
   "In lipsa cvorumului, presedintele de sedinta are obligatia asigurarii, prin orice mijloace, a conditiilor de aprobare a actelor normative." Am spus aprobare? M-a luat gura pe dinainte.
   • -1 (9 voturi)    
    opt intors prezenta la vot (Joi, 23 septembrie 2010, 20:57)

    dfx [anonim] i-a raspuns lui marean

    yo shtiu ca eshti deshtept dar macar raspunde la ce a scris omul.Shi da shi o motivare pentru absenti.Pipi sau caca in grup.Sau poate pauza de masa.
   • -2 (8 voturi)    
    # (Joi, 23 septembrie 2010, 21:02)

    dfx [anonim] i-a raspuns lui marean

    dupa ce ca esti prost ai incurcat si damigeana.Pai ce are 'actele normative' cu legea?
    • +3 (5 voturi)    
     poate (Vineri, 24 septembrie 2010, 8:54)

     marean [anonim] i-a raspuns lui dfx

     ca sunt prost nu am eu a te contrazice. Da' tu, carele esti destept ai inteles ce am vrut sa zic, (ca altfel nu te-ai fi infuriat). btw, legea este un act normativ. nu orice act normativ are rang de lege. "Lege" nu puteam spune ca pana ce nu era aprobat docomentul era cel mult proiect de lege. Ca sa fie lege mai trebuie sa treaca prin niste etape.
     Ai dreptate, sunt prost, am pierdut prea mult timp cu instruirea tine.
   • -1 (9 voturi)    
    acumiti iei minusuri la greu... (Joi, 23 septembrie 2010, 23:01)

    popcorn monta [utilizator] i-a raspuns lui marean

    ia si de la mine unul ca nu esti obiectiv.gresesc si aia si ailalti.daca nu a remarcat asta postacul portocaliu,tu care esti mai destpt trebuia sa vezi ca toti parlamentarii lipsesc si se ponteaza unul pe celalt.oare pe ponta cine il ponteaza?
    • +2 (4 voturi)    
     eu am vazut asta la TV. (Vineri, 24 septembrie 2010, 8:44)

     marean [anonim] i-a raspuns lui popcorn monta

     Oare presedintele de sedinta carele era in sala nu a vazut?
 • -2 (4 voturi)    
  transnistria (Joi, 23 septembrie 2010, 19:57)

  ion [anonim]

  cum au pierdut moldovenii transnistria, si cu ce i-am ajutat noi romanii in razboiul din 92.

  http://jurnaltv.md/#acces-interzis-4-septembrie-2010-147830

  http://jurnaltv.md/#acces-interzis-11-septembrie-2010-151444
  • +4 (6 voturi)    
   transnistria.... (Joi, 23 septembrie 2010, 21:31)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui ion

   .....nu a fost niciodata a Moldovei sau a Romaniei. A ajuns teritoriul Moldovei cu ocazia marelui balamuc creat de Stalin, cand a mutat popoare intregi de colo dincolo si a reconstruit granitele fostelor state URSS. Noi am pierdut un teritoriu mult mai important: cele 3 judete de la sudul Basarabiei, inclusiv bratul Chilia.
 • +5 (11 voturi)    
  Voi stiati ca asa se intampla (Joi, 23 septembrie 2010, 19:59)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  de ce spuneti abia acum?

  Promovati reforma constitutionala, aplicarea unicameralului si a reducerii numarului de parlamentari.

  Va pierdeti in detalii si sariti de fund in sus cand va dati seama ca ati uitat ce era mai important.

  Pe voi nu va plateste SOV sa fiti antibasescu;
  ce probleme aveti sa fiti patrioti, daca nu ,chiar si corecti.
 • +7 (7 voturi)    
  Schimbari radicale (Joi, 23 septembrie 2010, 21:04)

  Cristian [anonim]

  Ar trebui impuse cateva reguli esentiale, cred eu, inspirate din Parlamentul Angliei: sa nu existe vot secret, sa nu existe abtinere de la vot si sa se dea publicitatii(pe site) numele fiecarui parlamentar si cum a votat de fiecare data sau daca a fost absent. Din pacate nu are cine sa faca schimbari radicale, oricare ar fi acelea.
 • 0 (10 voturi)    
  parlamentar=derbedeu (Joi, 23 septembrie 2010, 21:09)

  fl [anonim]

  basescu vrea reforma statului. pai ce fel de stat e ala in care cei alesi si-au votat un astfel de regulament si incaseaza bani grei de la contribuabilii carora li se cere solidaritate si sacrificiu?!
  de aici si titlul de mai sus
 • +1 (5 voturi)    
  sparlament (Joi, 23 septembrie 2010, 21:27)

  adrian [anonim]

  Hakuna matata de viata ce au astia...ca fac si pleonasme. Bun articolul, numai ca pe astia ii doare la bascheti. Solidaritatea la prostii ii da de gol, teatru ieftin ce-i acolo, ar lesina de râs (sau plâns) si Caragiale.
 • +4 (12 voturi)    
  Mai pe scurt cum s-a fraudat: (Joi, 23 septembrie 2010, 21:47)

  Rezumat [anonim]

  Faza 1: Mircea Toader (PD-L) a mintit ca sistemul electronic ar fi defect, pentru a putea trece la votul prin ridicarea mainilor care permite fraudarea.
  Faza 2: Sever Voinescu (PD-L) a mintit ca a vazut 170 maini ridicate "PENTRU" in loc de maxim 80 pentru ca legea sa poata fi aprobata.
  Faza 3: Roberta Anastase (PD-L) a aprobat respectiva lege, desi ii era evident si dansei precum tuturor celor prezenti (toti cei din PD-L) ca n-aveau cum sa fie numerele corecte (mai mult decat dublate). Asadar a mintit si dansa, iar toti cei prezenti din PD-L au fost complici la furt.
  • -3 (3 voturi)    
   Listele (Joi, 23 septembrie 2010, 21:54)

   eugeni [anonim] i-a raspuns lui Rezumat

   Inteleg ca sunt liste cu semnaturile celor prezenti.
   Nu ar trebui sa corespunda cu numarul celor prezenti? Data fiind obligativitatea prezentei putem deduce ca toti care au semnat au fost de fata.
   • +6 (6 voturi)    
    Si uite ca nu a fost asa :) (Joi, 23 septembrie 2010, 23:33)

    LOL [anonim] i-a raspuns lui eugeni

    Pedeleii s-au hotarat sa numere ca voturi "PRO" si manutele celor care au parasit sala in momentul votului :))
    Cata hotie, cata minciuna, cat tupeu din partea PD-L-ului! Rusine sa le fie!!!
 • +7 (9 voturi)    
  fraudare... o veche poveste (Joi, 23 septembrie 2010, 22:13)

  guevara [anonim]

  mai fratilor voi nu intelegeti ca in romania totul e un joc

  sa incepem cu geneza

  1. si dupa 89 partidul comunist a disparut si trebuia inlocuit cu altceva. si astfel sau format pe hartie cateva partide.
  necazul a fost ca nu mai exista pic de onoare. chiar si celeasa zis traditionale ca liberal si taranesc au fost contaminate de securisti si comunisti

  2. deci fiecare si-a ales cate un partid. era atunci o lupta nebuna sa inventeze tot felul de denumiri de partide

  3. acestea aveau nevoie de bani. astfel ca s-a dat liber la infiintarea de banci si la falimentarea lor.

  4. au ramas acum cateva partide principale dar care de fapt sunt bune prietene si fac blaturi in teritoriu (ca lacampionatul de fotbal). de exemplu UDMR-ul aspus ca ei in mures, harghita si covasna nu au nevoiede contracandidati puternici, sau politicieni romani care sa ii sprijine pe maghiari ca se ocupa ei. si comunistii de la pdsr si pdl au acceptatsi vor astepta si pnl-ul

  5. in ardeal la fel, pdl-ul si psd-ul face blaturi - va este bine cunoscuta fraza acel judet sau oras este fieful partidului x sau y

  6. pentru ei totul e o joaca, se joaca de-a guvernarea si de-a opozitia. psd-ul si pnl-ul nu vin cu nimic concret, ii lasa pe pdl-isti sa se sinucida. ei nu vin la guvernare ca e criza.
  dupa ce pdl-ul moare, vor venii marii salvatori de la psd.

  7. legile sunt facute sa fie incalcate. la bugetari le-a taiat salariul, i-a concediat, le-a pus program fix cine nu respecta e sanctionat, penalizat, dat afara, dar ei ce fac: isi maresc salariile, au program de lucru flexibil, si mai si lipsesc pe langa faptul ca sunt incompetenti i nu stiu sa formuleze o lege pe termen lung.

  8. ce nu le convine schimba de la o saptamana la alta.

  9. ce asteapta de la populatie - sa fie oita blanda.

  10. din pacate politicienii nostri nu inteleg ca romanul e rabdator, dar cat de curand o sa ajungem ca in grecia. vor din tot dinandinsul sa vada masini incendiate cum e in grecia.
 • +7 (11 voturi)    
  nepasare (Joi, 23 septembrie 2010, 22:25)

  SS [anonim]

  Imi pare rau sa descopar ca mai toti cei care posteaza comentarii pe acest site sunt PRO PD-L si nu rateaza nici o ocazie sa invinuiasca pe cei din opozitie...Domnilor,nu stiu cine sunteti,prin ce partide activati sau nu,dar hai sa fim OBIECTIVI! TOTI parlamentarii sunt interesati doar de propria bunastare!Ca ala aparasit sala sau celalalt a votat pentru colegul etc...nu mai conteaza,chiar nu va dati seama??? Suntem niste oi manate dupa bunul plac al celor din fruntea tarii(acolo unde nu au ce cauta),ne admonestam si ne vorbim urat reciproc ca partidul ala e rau si celalalt e bun sau mai stiu eu ce...NU LE PASA DE NOI!
  • +6 (10 voturi)    
   Pentru ca sunt bine mobilizati pedeleii !!! (Joi, 23 septembrie 2010, 23:25)

   Mobilizati [anonim] i-a raspuns lui SS

   Ar trebui sa ne mobilizam si noi cei obiectivi pentru a balansa situatia sa fie mai mult de partea adevarului si corectitudinii, dar probabil nu se merita efortul doar pentru niste comentarii si voturi. Lasa-i pe pedelei sa se bucure si ei undeva, ca oricum in putine locuri mai pot face asta :)
   • +2 (4 voturi)    
    mobilizati-va, o, voi cei obiectivi (Vineri, 24 septembrie 2010, 12:13)

    Razvan_M [utilizator] i-a raspuns lui Mobilizati

    Ar fi utila o mobilizare a comentatorilor obiectivi, indiferent de culoarea politica si sanctionarea:
    - chiulului din Parlament (exemple sunt multe in toate taberele politice);
    - votatului la mai multe maini (exemple sunt iarasi numeroase din toate taberele politice, iar bunul-simt se pare ca lipseste complet aici);
    - trasului de timp in Parlament la ridicarea imunitatii unui parlamentar infractor (si aici sunt numeroase exemplele din tot spectrul politic);
    - nerespectarii rezultatelor unui referendum popular aprobat de Popor.

    O, voi cei intransigenti, cei curati, cinstiti, iubitori de adevar, de o moralitate desavarsita si complet obiectivi, sariti va rog in sprijinirea intereselor Poporului Roman!
 • +4 (6 voturi)    
  Parlamentarii (Joi, 23 septembrie 2010, 23:12)

  luxdesign28 [utilizator]

  sunt oamenii care vor ca noi sa respectam legile acestei tari, ei fiind primii care le incalca... Ce sa mai vorbim. Comentariile sunt de prisos. Pestele se impute de la cap.
  • 0 (0 voturi)    
   pestele de la cap se impute... (Vineri, 24 septembrie 2010, 14:24)

   Lucu [utilizator] i-a raspuns lui luxdesign28

   Dar se rade de la coada,din pacate!
 • +3 (5 voturi)    
  Tara asta e condamnata (Joi, 23 septembrie 2010, 23:13)

  luxdesign28 [utilizator]

  Nu se va ridica niciodata cu asemenea oameni.
 • -2 (2 voturi)    
  Diferenta (Joi, 23 septembrie 2010, 23:15)

  luxdesign28 [utilizator]

  intre noi si vest nu exista. Exista numai oameni cu norme morale si hoti cu imunitate. Asta este. Daca ar exista oameni nu norme morale in pozitiile de conducere ale tari ar exista o dezvoltare reala a sozietatii, asa ca vorbim "vorbe".
 • -4 (4 voturi)    
  http://ro-directorweb.ro (Joi, 23 septembrie 2010, 23:25)

  htto://ro-directorweb.ro [anonim]

  http://ro-directorweb.ro S-a deschis un nou director web! Acesta este primul si singurul director web din Romania care ofera posibilitatea de promovare a site-urilor dvs. pe marile site-uri de socializare si promovare aleatori pe site-urile inschise in pachetul PREMIUM, de asemenea site-ul dvs va fi promovat in mod aleatoriu in partea de sus a site-ului nostru,toate aceste servicii aduc vizitatori pe site-ul dvs. ! Acesta nu-i singurul serviciu pe care-l ofera site-ul nostru, puteti cauta in mii de anunturi, sau adauga un anunt ! Si anunturile beneficiaza de posibilitatea de a fi promovate pe site-urile de socializare. Puteti lasa un MESAJ INSTANT, cu ultimul articol de pe blogul personal, sau o stire, un articol care v-a atras atentia etc...
 • +5 (7 voturi)    
  Pentru mine este simplu (Vineri, 24 septembrie 2010, 9:06)

  Unu din multime [utilizator]

  Absenta = taiere salariala.

  Vot in numele altui parlamentar = furt calificat, cu toate implicatiile codului penal.
  • +3 (3 voturi)    
   Oho (Vineri, 24 septembrie 2010, 11:24)

   Mortal [anonim] i-a raspuns lui Unu din multime

   Ce bine ar fi asa!
   Dar pt ca sa impui regulamentele astea, trebuiesc votate de parlamentari :)
   La fel cum si reducerea numarului de parlamentari ar trebui legiferata. Normal, e impotriva firii sa se faca legi contrare celor care trebuie sa le faca, si anume sa fie sanctionati ei insisi cand lipsesc, cand fura, sa se faca lege prin care parlamentul sa fie unicameral, etc
   Mai conteaza ca tot poporul asteapta asta de la ei?
   Se pare ca nu conteaza
 • +4 (6 voturi)    
  Cine face legi cui (Vineri, 24 septembrie 2010, 9:14)

  Dorin Bretan [anonim]

  Problema este ca ceea ce pentru un om obisnuit inseamna fals si uz de fals pentru un parlamentar e mustrare verbala. Si cine va reusii sa schimbe regulamentele lor? Singuri nu o vor face.Daca are cineva solutii sa o spuna si il sustin.
 • 0 (6 voturi)    
  Parlamentul ca si tara (Vineri, 24 septembrie 2010, 9:16)

  Misu [anonim]

  Parlamentul tarii functioneaza ca si societatea romaneasca pe furtisaguri,inselaciuni si asteptam in viitor si violenta ca sa fie imaginea oglindita a poporului roman.Alta explicatie nu exista de ce oamenii politici nu sunt sanctionati de alegatori,pentru ca politicienii au aceleasi valori sunt ca si alegatorii.
 • +1 (5 voturi)    
  neata (Vineri, 24 septembrie 2010, 9:26)

  mish [anonim]

  Alegeril sunt fraudate din totdeauna, acum va treziti voi?
 • +5 (5 voturi)    
  Hotu striga hotu (Vineri, 24 septembrie 2010, 9:44)

  daniel [anonim]

  Decat sa ne gandim noi cum reusesc ei sa fraudeze votul, nu ar fi mai bien sa ne gandim cum am putea face sa schimbam sistemul astfel in cat sa nu mai poata fi fentat( ar fi o premiera pentru Romania )
 • +4 (4 voturi)    
  De aia nu ma intorc in Romania (Vineri, 24 septembrie 2010, 10:02)

  Alui [anonim]

  Te jupuie hotii de politicieni (si popi), si pe deasupra nici nu se feresc cand incalca legea si bunul simt in vazul lumii.
 • -3 (5 voturi)    
  cat de prost........ (Vineri, 24 septembrie 2010, 10:37)

  jj bkl [anonim]

  cat de prost trebuie sa fii ca atunci cand esti prins in flagrant fraudand un vot, sa strigi ca vrei sa ii sanctionezi pe cei care au lipsit, taindu-le indemnizatia? Masura ar fi absolut ilegala, atat timp cat regulamentul camerei deputatilor spune ca deputatii care lipsesc de la sedinte pot primi sanctiunea taierii indemnizatiei. Cei care au parasit sala nu au lipsit de la sedinta, ci de la o parte a ei. Au fost, prin urmare, prezenti la sedinta. Ar fi aberant sa li se ceara oamenilor sa stea in sala la toata sedinta. Fiecare om mai are si nevoi: toaleta, masa, discutii cu alti parlamentari etc. Atat timp cat textul regulamentului nu spune decat ca deputatii trebuie sa fie prezenti la sedinta, cei care au participat la o parte a acesteia nu pot fi sanctionati. Un principiu elementar de drept spune "ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus" (unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie sa distinga). Prin urmare, atat timp cat deputatul a participat la sedinta, fie si doar o secunda, nu poate fi sanctionat. Eu vorbesc despre ceea ce ar trebui sa se intample intr-un stat de drept. La noi probabil ca se va ajunge la sanctionarea deputatilor care au parasit sedinta. Oricum, cei sanctionati nu vor fi afectati deloc de taierea indemnizatiei. Ei nu traiesc din acei bani.
 • +6 (6 voturi)    
  Norica Nicolai (Vineri, 24 septembrie 2010, 10:46)

  ion [anonim]

  PNL,Norica Nicolae,cind a votat nepoata ei in Parlament,in locul ei -ce a patit???
  A ajuns europarlamentar.
 • +3 (5 voturi)    
  Gogo (Vineri, 24 septembrie 2010, 10:58)

  miki [anonim]

  Noi astia multii reprezentati de papagali din parlament ne unim fortele si cerem ,mai intii R Anastase,sa le diminueze diurna celor din PSD si PNL cu 2 zile pentru 15 si 21.09 ac.Daca nu se va intimpla intocmai vom face ,de data asta ,plingere penala,impotriva celor ce nu iau masuri cf. regulamentelor celor doua camere.
  Mai mult,fiind trimisii nostrii in parlament ,toti candidatii in colegii vor semna, inainte de inceperea votaririi,regulamentele modificate ca in cazuri de voturi la legi importante,suspendare presedinte si altele de amploare natioanal se vor consulta cu reprezentantii alegatorilor din colegiu si vor vota in consecinta.Mai mult,cei ce nu vor proceda asa vor fii automat exclusi din parlament.Doar asa vom face democratie adevarata.Ceea ce vedem acum este o manarie a conducatorilor de partide ,o dictatura a bunului plac si o obraznicie fara margini a unor lideri de partid.Sa vii tu sa ceri suspendarea presedintelui pentru ca asa vor muschii tai,fara sa te consulti cu cei din teritoriu,colegii din partid mi se pare un abuz cras ce trebuie inlaturat cit mai rapid.
 • +5 (5 voturi)    
  Vai de noi... (Vineri, 24 septembrie 2010, 11:09)

  secuiu [anonim]

  Toata lumea il barfeste pe Basescu dar nimeni nu vede ca parlamentarii fac legi proaste sau in favoarea lor.Parlamentul trebuie reformat.
 • +4 (4 voturi)    
  Aglomeratie (Vineri, 24 septembrie 2010, 11:15)

  cocoshu [utilizator]

  Atat timp cat nu se aplica vointa poporului de a reduce numarul lor si pastra oamenii de buna credinta care sa faca ceva pentru aceasta tara,vor continua sa creeze acest circ ascunzandu-se an spatele cuvintelor:noi,ei,voi fugind de orice responsabilitate ,,EU"
 • +1 (3 voturi)    
  Ne miram degeaba (Vineri, 24 septembrie 2010, 11:23)

  Sile [anonim]

  Daca temelia legislatiei , constitutia e gaunoasa, schweizer, mai mult gaura decit brinza, cum ne-am putea astepta ca regulamentul camerelor sa fie clar si coerent?Si mai ales sa fie si respectat de toti parlamentarii?Reiterez ideea ca fara demolarea acestui cotet legislativ , cu care am fost procopsiti si inlocuirea lui cu o legislatie clara si coerenta, cum am avut inainte de socialismul victorios care mergea spre comunism ca magarul lui Nastratin Hogea dupa scaiete, nu se va putea vorbi de o pornire catre normalitate. O zi buna!
 • +1 (3 voturi)    
  De ce mai exista un regulament? (Vineri, 24 septembrie 2010, 11:51)

  florin [anonim]

  Este surprinzatoare atitudinea parlamentarilor fata de obligatiile stipulate prin regulamentul de functionare.
  In orice firma particulara regulamentele acolo und exista si acolo unde nu exista sunt respectate fara sa comenteze nimeni.
  Daca lipsesti poti sa-ti iei adio de la serviciu.
  Si atunci sa tot fii ales in parlament.
  Nu domnilor pentru acesti indivizi trebuie adoptate masuri DRASTICE. Sa se aplice regulamentul de la PE si atunci sa-i vezi cum nici la toaleta nu se mai duc atunci cand le va fi taiat salariul.
  Daca nu accepta atunci nu pot fi numiti decat DERBEDEI nu parlamentari.
 • -1 (3 voturi)    
  Scopul scuza mijloacele (Vineri, 24 septembrie 2010, 11:51)

  ovidiu35 [utilizator]

  Fiti lucizi.Nu trecea legea pensiilor , se bloca transa de la FMI. Nu creste varsta de pensioare, da faliment sistemul de pensii. Noi, cei de 30 ani , nu mai avem nici o sansa sa primim pensie peste 40 ani, dar macar parintii nostri sa o primeasca intreaga si la timp! Pana la urma scopul scuza mijloacele!
 • +2 (4 voturi)    
  Adevarata invatatura... (Vineri, 24 septembrie 2010, 11:53)

  yellowdog [utilizator]

  Se pot vota legi si fara parlamnentari...

  Oricum ei nu dau socoteala la nimic si se auto-reprezinta....
 • -3 (3 voturi)    
  pentru PDL-isti...cati or mai fi...... (Vineri, 24 septembrie 2010, 12:31)

  paolo [anonim]

  in cazul acestei fraude evidente fara echivoc ce mai aveti de spus ? Cum mai puteti sa sustineti acesti parlamentari!!!! Este incredibil cum poate sa mai tina cineva cu ei ! Este jale in Romania nici cei mai mari dusmani nu ne faceau atata rau !
 • +4 (4 voturi)    
  Amprenta digitala - pentru prezenta si votare (Vineri, 24 septembrie 2010, 12:57)

  valisa [utilizator]

  Este foarte simplu. Cu amprenta digitala. Sunt deja societati comerciale care utilizeaza acest sistem si este foarte bun. Aceasta amprenta digitala poate fi folosita si la votarea "conducatorilor nostri" si la votarea legislatiei.

  Iar pentru chiuluri, pe langa anularea "beneficiilor" din luna respectiva, ar trebui sa li se taie si salariul. La nesimtirea care o au, eu nu as mai sta la discutii.
  Este inadmisibil sa iesi din sala la discursul presedintelui. Inca mai astept ca Roberta Anastase sa ne spuna care au fost sanctiunile aplicate pentru aceasta nesimtire.
 • +1 (1 vot)    
  Regulament (Vineri, 24 septembrie 2010, 17:42)

  ggabriel56 [anonim]

  Daca e "Regulament" inseamna ca are reguli de respectat. Dar care roman urcat pe o anumita treapta a societatii, indiferent daca datorita rangului sau banilor pe care ii poseda, respacta vreo regula. Ar insemna sa se compromita si nu da bine obrazului domniilor lor. Ce sa ne mai miram ca se incalca regulamentele si in prima institutie din stat. Asa stat, asa popor.
 • 0 (0 voturi)    
  Frauda in parlament (Joi, 7 octombrie 2010, 9:18)

  stela Irimia [anonim]

  N-ar fi mai bine sa fie mai putini parlamentari, ca sa-i putem numara mai usor - ca tot lipsesc de la sedinte? Daca tin asa de mult la POPOR, de ce nu pun in practica decizia poporului de la Referendum?? Astept comentarii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version