"Cred ca exista o intelegere cu tarile UE potrivit careia acordurile cu FMI sa implice si Comisia Europeana si FMI este de acord cu acest aspect, asa ca daca va incepe un alt program in Romania va fi un program comun cu Fondul si Comisia Europeana", a declarat pentru HotNews.ro Laurent Moulin, seful delegatiei CE care insoteste misiunile de evaluare ale acordului stand-by. Acesta a mai vorbit si despre masurile pentru imbunatatirea utilizarii fondurilor europene si despre posibilele sanctiuni pe care autoritatile de la Bruxelles le pot aplica statelor membre care nu respecta disciplina bugetara din Pactul de Stabilitate si Crestere.

Interviu Laurent MoulinFoto: Hotnews

Legat de absobtia fondurilor europene, acesta a subliniat ca este o prioritate pe care Comisia insista in discutiile cu oficialii romani. Intrebat daca ar fi oportuna crearea unei autoritati comune la nivel national pentru programele cu fonduri UE, asa cum a declarat ieri, 21 septembrie presedintele Traian Basescu, acesta a raspuns: "Modul in care Romania se organizeaza pe plan intern pentru a accelera absorbtia este o problema a autoritatilor romane. Cred ca Guvernul a identificat aceasta prioritate si facem progrese in acest sens".

Moulin a mai vorbit despre intalnirea pe care a avut-o cu bancile comerciale, menita sa gaseasca solutii de a le implica mai mult in atragerea fondurilor europene.

De asemenea, reprezentantul Comisiei Europene a mai vorbit despre demersul autoritatilor de la Bruxelles de a intari aplicarea Pactului de Stabilitate si Crestere (ceea ce poate implica anumite sanctiuni pentru statele care nu respecta criteriile impuse - de exemplu, deficitul bugetar; n.r.). Acesta a spus ca, in momentul de fata, se lucreaza la aceste propuneri la nivel tehnic "cu speranta ca vor fi aplicate inainte de 2013".

Declaratiile au fost facute cu ocazia conferintei "Romania - The Future Beyond the Crisis".

Vezi declaratiile lui Laurent Moulin: