Intalnirea de sambata, dintre premierul Emil Boc si reprezentantii sindicatelor s-a incheiat fara niciun rezultat, sindicatele anuntand la final ca nu renunta la protestele anuntate in perioada urmatoare, anunta Mediafax. Sindicalistii s-au intalnit, vineri, si cu ministrul Muncii, Ioan Botis, insa au anuntat, la finalul discutiilor, ca nu a fost luata nicio decizie in privinta revendicarilor lor si ca isi mentin calendarul de proteste.

Sindicalistii au sustinut, la finalul intalnirii cu Emil Boc, ca nu au obtinut decat "promisiuni care nu sunt legate de bani" si ca Guvernul ar intentiona sa inghete salariul minim pe urmatorii ani: "Am constatat o lipsa de responsabilitate a Guvernului. Nu se doreste combaterea evaziunii fiscale. Vor sa inghete salariul minim pe urmatorii ani, ceea ce inseamna o stimulare a evaziunii fiscale, justificand ca nu au capacitate. In sectorul bugetar nu se vrea revenirea la salariile din 2009. Angajatii vor fi penalizati si in 2011", a declarat Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.

La randul sau, liderul Confederatiei Sindicale Democrate din Romania (CSDR), Ioan Baciu, a declarat ca premierul nu a vrut sa discute decat punctele care nu implica alocarea de bani, el angajandu-se insa ca tot ce inseamna legislatia muncii sa fie modificat si pus in concordanta cu ceea ce inseamna legislatia europeana.

  • Miting de amploare in Capitala, miercurea viitoare

Secretarul general al CNSRL "Fratia", Sorin Stan, a anuntat, vineri, ca 20.000 de membri de sindicat din toata tara vor fi adusi pe 22 septembrie in Capitala, pentru a protesta in Piata Revolutiei, dar si in fata Palatului Victoria. Potrivit acestuia, 160 de autocare din tara vor ajunge in Capitala la ora 10:30, vor lasa oamenii in Piata Revolutiei si apoi vor pleca spre Piata Constitutiei, unde vor fi parcate. El a adaugat ca aproximativ 2.000 dintre sindicalisti vor ajunge in Capitala cu trenurile, in Gara de Nord.

Liderul sindical a explicat ca in Piata Revolutiei va fi organizat un miting intre orele 12:00 si 14:30, dupa care protestatarii vor porni in mars spre Piata Victoriei. Intre orele 15:30 si 18:00, sindicalistii vor picheta Palatul Victoria.

Si vicepresedintele Blocului National Sindical, Mariana Kniesner, a precizat ca, potrivit programului stabilit in cadrul confederatiei, pe 28 septembrie, de la ora 12:00, va fi organizat un mars de protest de la Piata Victoriei pana la Piata Muncii la care sunt asteptati aproximativ 15.000 de oameni.

In schimb, vicepresedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, spune ca federatia sindicala a renuntat la protestul din 22 septembrie din fata Guvernului, pentru a nu se suprapune cu cel al CNSRL-Fratia: "Nu mai facem miercuri protest ca sa nu ne suprapunem cu CSRL-Fratia si sa evitam orice discutie. Mutam protestul programat pentru miercuri, joi. Astfel ca joi vor protesta in Piata Victoriei angajati din sanatate si educatie, afiliati la Cartel Alfa". Sindicalistii de la Cartel Alfa urmeaza sa organizeze pichete in teritoriu lunea viitoare, iar dupa 22 septembrie, pana pe data de 27, vor organiza proteste in Piata Victoriei.

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie, care numara peste 50 de mii de membri la nivel national, a anuntat, saptamana aceasta, ca ar putea declansa greva generala in administratia publica la nivel national in a doua parte a lunii octombrie, in cazul in care Guvernul nu renunta la masurile de austeritate programate pentru 2011.

  • Proteste separate, revendicari comune ale sindicatelor

Sindicalistii cer stoparea dispoznibilizarilor, stabilirea de programe concrete de investitii finantate corespunzator pentru pastrarea si crearea a noi locuri de munca. Ei mai solicita sa nu fie modificat Codul muncii, respectiv sa nu fie desfiintate contractele colective de ramura, cele la nivel national, sa nu fie desfiintata protectia sociala a salariatilor la concedierile colective si sa nu fie desfiintat contractul individual de munca pe durata nedeterminata pentru a fi transformati salariatii in zilieri.

Sindicalistii cer si un salariu minim garantat in plata de 750 de lei, pastrarea coeficientilor de ierarhizare din legea salarizarii unice, grila de ierarhizare sa ramana 1/12, nu 1/15, modificarea legii inspectiei muncii, renuntarea la toate masurile de austeritate impuse de Guvernul Boc, iar salariul de baza 1 sa fie salariul minim garantat in plata pe economie.

Lista lor de revendicari este comuna, insa protestele vor fi organizate separat.