PSD a anuntat, joi, ca se pregateste sa atace la Curtea Constitutionala noua Lege a sistemului unitar de pensii, adoptata miercuri de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional. "Este de neacceptat ca varsta de pensionare pentru femei sa creasca la 65 de ani", spune Ioan Cindrea, deputat PSD.

UPDATE 1: Liderul social-democrat Victor Ponta a declarat, pentru Mediafax, ca PSD va ataca legea pensiilor "in termenul legal prevazut inainte de promulgarea actului normativ", contestatia urmand sa fie depusa la CCR, cel mai probabil, in cursul zilei de vineri.

Victor Ponta a anuntat ca, pe langa atacarea Legii pensiilor la CCR, PSD va formula si o sesizare impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, sesizare care ar putea fi inaintata nu doar Biroului Permanent al Camerei, ci si in justitie: "Strangem dosarul fraudelor Anastase. Nu este prima data cand votul in Camera Deputatilor este fraudat. Aseara (miercuri seara - n.red.) Roberta Anastase a anuntat un vot de peste 170, in timp ce pe toate imaginile filmate de televiziuni se puteau numara cel mult 80 de deputati prezenti in plen. Vom strange la acest dosar al fraudelor Anastase toate voturile viciate si vom depune acest dosar si la Camera Deputatilor si la institutiile abilitate ale statului. Va veni momentul cand doamna Anastase va raspunde nu doar politic pentru aceste fraude, ci si juridic".

UPDATE 2: Cartel Alfa ii cere presedintelui Traian Basescu sa nu promulge legea pensiilor in forma actuala. In caz contrar, confederatia sindicala anunta ca va contesta actul normativ in justitie si se va adresa inclusiv organismelor internationale.

"Nu suntem de acord cu aceasta forma a proiectului de lege si cerem presedintelui sa nu o promulge, altfel o vom ataca in justitie si vom cere sprijin si la Organizatia Internationala a Muncii si la Confederatia Europeana a Sindicatelor", a declarat, pentru Mediafax, Gheorghe Apostoiu, vicepresedinte al confederatiei "Cartel Alfa".

  • Varsta de pensionare pentru femei si punctul de pensie, printre nemultumirile PSD

"Specialistii nostri analizeaza posibilitatea atacarii acestei legi la Curtea Constitutionala", a anuntat deputatul social-democrat Ioan Cindrea, intr-o conferinta de presa sustinuta joi la pranz, apreciind ca"Este de neacceptat ca varsta de pensionare pentru femei sa creasca la 65 de ani".

O alta nemultumire a social-democratilor este, spun ei, faptul ca legea prevede cresterea punctului de pensie abia in 2012, ceea ce va duce la "scaderea drastica a puterii de cumparare", dar si inasprirea conditiilor de pensionare anticipata si de invaliditate.

Social-democratii considera ca mai multe prevederi ale acestei legi - printre care cea privind desfiintarea pensiilor ocupationale si includerea in sistemul public de pensii a militarilor, politistilor si magistratilor - ar fi neconstitutionale.

PSD sustine ca actuala coalitie de guvernamant este responsabila pentru efectele pe care aceasta lege le va avea, in conditiile in care amendamentele opozitiei - printre care cel privind varsta de pensionare de 63 de ani pentru femei si cresterea punctului de pensie - au fost respinse in Parlament.

Legea pensiilor a fost adoptata, miercuri seara, de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, dupa o sedinta-maraton de mai multe ore, in forma in care a fost promovata de Guvern si adoptata si de Senat.Legea a fost adoptata cu 170 de voturi pentru, 2 impotriva si 3 abtineri. In favoarea ei au votat deputatii PDL, UDMR si independentii, in timp ce deputatii PSD si PNL au parasit sala, in semn de protest fata de respingerea amendamentelor sustinute de ei.