Reabilitarea termica a tuturor celor trei milioane de apartamente din Romania "in situatia buna, din 2009, la bugetul de atunci" ar dura 100 de ani, a declarat, miercuri, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, citat de Agerpres. Ea a precizat ca, in acest moment, programul este oarecum temperat, pentru ca nu au mai fost bani anul acesta: "Am avut doar bani cat sa platim datoriile de anul trecut".

Potrivit Ordonantei 18/2009, statul, prin MDRT, cofinanteaza 50% din lucrarile de reabilitare termica a blocurilor de locuinte, primaria aloca 30%, iar proprietarii, 20%. 'Acest program s-a incetinit dupa ce a cunoscut o atractivitate si o aderenta foarte mare a proprietarilor in 2009', a spus ministrul.

Elena Udrea a subliniat ca din luna august este operational si un alt program, adresat asociatiilor de proprietari, dar si proprietarilor de locuinte unifamiliale, care erau exclusi din vechea ordonanta.

"Asociatiile de proprietari si proprietarii de locuinte unifamiliale pot accesa un credit pe cinci ani la CEC Bank sau la BCR, cu dobanda subventionata in totalitate de MDRT si cu garantii de stat. Deci, cei care acceseaza acest credit pe cinci ani pentru reabilitarea termica nu trebuie sa depuna nici un fel de garantie. Nu-si ipotecheaza locuintele si nu platesc nici un fel de dobanda, platim noi dobanda pentru ei. Creditul este esalonat pe cinci ani, cu plata transelor lunare si primaria poate in continuare sa cofinanteze pana la 30% din valoarea lucrarilor. Programul este operational prin cei doi parteneri care au accesat la program - CEC Bank si BCR", spune ministrul.

Elena Udrea sustine totusi ca pentru anul acesta exista suficient de multi bani: "Nu avem cereri pentru cate posibilitati avem in acest an", a subliniat ea.

In ceea ce priveste Programul "Renasterea satului romanesc - 10 case pentru specialisti", ministrul a spus ca sunt aproape 17.000 de solicitari: "Credem in acest program, dar, din pacate, el a venit intr-un an in care am continuat sa fim in criza economica (...), asa ca acest nou program, ca si cel referitor la reabilitarea a 10.000 de kilometri de drumuri judetene, are finantare zero in acest moment. Speram ca de la anul macar sa existe fonduri in bugetul ministerului pentru a incepe acest program".

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului a semnat miercuri, la Alba Iulia, trei contracte de finantare, in valoare totala de peste 29 de milioane de euro, din care 21,8 milioane de euro fonduri nerambursabile, pentru proiecte incluse in Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU), depus in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013.