Cea de-a treia runda a negocierilor bilaterale cu SUA pe tema participarii Romaniei la sistemul de aparare antiracheta va avea loc, vineri, la Bucuresti, a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene in Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, citat de Agerpres. Oficialul roman a spus ca discutiile " evolueaza intr-un ritm foarte bun".

"Negocierile se poate spune ca evolueaza intr-un ritm foarte bun. Sunt progrese importante atat in ceea ce priveste cadrul juridic in sine cat si in ceea ce priveste activitatea grupului de lucru tehnic de identificare a celei mai potrivite locatii pentru amplasarea interceptorilor americani", a precizat Aurescu.

Precedenta runda de negocieri a avut loc pe 26 si 27 iulie, la Bucuresti, din partea americana participand o delegatie condusa de Frank Rose, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru controlul armamentelor.

Procesul de negociere a fost precedat de doua runde de consultari, la 4 februarie si 11 mai, si a fost declansat oficial la 17 iunie, odata cu vizita la Bucuresti a unei delegatii conduse de Ellen Tauscher, subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala.

La 4 februarie, presedintele Traian Basescu a anuntat ca CSAT a aprobat participarea Romaniei la sistemul antiracheta, ca urmare a invitatiei presedintelui american Barack Obama: "Noul sistem nu este indreptat impotriva Rusiei, ci impotriva altor amenintari", a subliniat atunci seful statului.

Scutul american antiracheta va fi implementat in patru etape si presupune, pentru Romania, gazduirea de interceptori terestri, respectiv rachete de interceptare SM-3 (standard missile) tip Block 1B, care vor deveni operationale din 2015. Romania nu va gazdui baze radar, nu va cumpara rachete interceptoare SM-3 si nu va plati pentru instalarea sau amenajarea locatiei.