MAE a precizat, marti, raspunzand unei solicitari Mediafax, ca toate exporturile de arme romanesti pentru piata civila din SUA, inclusiv de AK 47 transformate in arme semiautomate pentru sport si vanatoare, au fost efectuate catre importatori americani inregistrati.

"Toate exporturile de arme romanesti destinate pietei civile din SUA, inclusiv de AK 47 transformate in arme semiautomate pentru sport si vanatoare, au fost efectuate catre importatori americani inregistrati, autorizati de Biroul pentru Alcool, Tutun, Arme de Foc si Explozivi (BATFE) din cadrul Departamentului Justitiei al SUA", se arata in raspunsul transmis de MAE.

MAE, in cadrul caruia functioneaza ANCEX, precizeaza ca toate aceste exporturi au avut in sustinere documente de import emise de BATFE (certificat international de import si respectiv permis de import BATFE).

Raspunsul a fost solicitat in contextul in care un raport american privind traficul cu arme mentioneaza ca pusti de asalt AK 47 fabricate in Romania si carabine Bushmaster AR-15 sunt cele mai importante tipuri de arme aduse ilegal din SUA in Mexic si utilizate de cartelurile de droguri din aceasta tara.