Mandatele de interceptare a conversatiilor telefonice dintre Sorin Ovidiu Vintu si Nicolae Popa au fost emise de Inalta Curte de Casatie si Justitie "in cadrul unei alte lucrari" (un alt dosar - n.red), se arata in motivatia judecatorului la masura de arestare preventiva pentru 29 de zile a lui Vintu (vezi documentul atasat).

Explicatia data de judecatorul Ana Maria Tranca se refera la cererea explicita a avocatilor apararii de prezentare a mandatelor de interceptare. Judecatorul nu face referire la "lucrarea" initiala, dar spune ca "Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie a fost sesizat prin adresa din 24.11.2009 a SRI privind informatiile obtinute de aceasta institutie prin valorificarea a doua mandate emise de Inalta Curte de Casatie si Justitie in baza Legii 51/1991."

Prima ipoteza in acest sens a fost lansata inca de simbata, 11 septembrie, de jurnalista Sorina Matei. Intr-un articol postat pe blogul sau, Sorina Matei remarca o serie de coincidente in dosarul Vintu si dosarul Catalin Voicu, scriind ca "Nu e exclus însă ca SOV să fi intrat şi picat în poveste chiar pe „tehnica PSD-ului”. Mandatul de interceptare pe siguranţă naţională pentru Cătălin Voicu şi Mitică Iliescu a fost emis la jumătatea lui 2009. Coincidenţa coincidenţelor a făcut ca şi SOV să primească pe 29.09.2009 un cadou asemănător".