500.000 de lei investiti de statul roman fara un studiu minimal s-au transformat intr-o pierdere neta. Doua sate din judetul Iasi reprezinta studiul de caz despre cum este gestionat banul public. In satul Aroneanu, scoala veche cu pereti mancati de ploaie se pregateste sa primeasca elevii din satul Rediu Aldei, beneficiar al unei scoli nou-noute, dar inutilizabile din cauza ca sint prea putini copii. Si povestea nu se incheie aici: scoala cea darapanata se pregateste si ea de reabilitare, care va avea loc in plin sezon scolar.

Lacat pe o scoala ce a costat statul 5 miliarde de lei vechi

Totul a inceput in anul 2005. In satul Rediu Aldei, autoritatile au construit de la zero o scoala ce a costat 500.000 de lei pentru pentru o clasa de gradinita si doua clase I-IV pentru invatamantul simultan. Banii au venit de la bugetul de stat, printr-o Hotarare de Guvern. Constructia a inceput la sfarsitul anului 2005 si a fost finalizata in vara lui 2007. Si are toate dotarile necesare. Sint doua sali de clasa, o sala pentru gradinita, o sala pentru lapte si corn, sala de sport, cancelarie, un laborator de informatica cu 11 calculatoare si doua bai.

Insa, din toamna, pe scoala s-a pus lacatul. Si asta pentru ca s-au desfiintat cele doua clase simultane existente. Iar elevii sint obligati sa faca naveta in satul vecin, Aroneanu, unde peretii scolii stau sa cada.

Inspectorul scolar general Liliana Romaniuc spune ca situatia in care se regaseste scoala din Rediu Aldei nu este singulara in judetul Iasi. Motivul acestui fenomen il reprezinta tocmai desfiintarea invatamantului simultan, dar si faptul ca in momentul in care s-au construit aceste scoli anterior nu a fost realizat un studiu referitor la populatia scolara din zonele respective.

Directorul scolii din Aroneanu, Irina Lupu, sustine ca desfiintarea celor doua clase de invatamant simultan din Rediu Aldei in beneficiul elevilor.

Scoala cea veche din satul Aroneanu

Scoala cea veche din satul Aroneanu

Foto: Hotnews

“De ce nu i-am lasat pe elevii din Rediu Aldei sa invete intr-un imobil nou si modern? Tocmai pentru a creste calitatea educatiei lor. Nu mi se pare normal sa las aceasta situatie asa. Mai ales ca spatiu sufiecient avem si la scoala din Aroneanu. Acum, clasele vor fi de sine statatoare. Impreuna cu parintii, cu Inspectoratul Scolar Judetean, Consiliul Local si Primaria am hotarat ca se poate face acest lucru si ca avem bani de motorina pentru transportul copiilor”, a declarat Irina Lupu.

Mai mult, in ceea ce priveste suma investita in scoala cea noua si inutila, directorul Irina Lupu sustine ca in perioada in care au fost alocate fonduri pentru ridicarea imobilului, la nivelul intregii tari se desfasura un proiect de renovare si reconstructie a institutiilor din invatamant. Irina Lupu mai spune ca deocamdata nu se poate face mai mult pentru copiii din Rediu Aldei, decat sa ii mute la Scoala din Aroneanu.

O noua scoala se va construi la Aroneanu

Si scoala din Aroneanu, unde invata 230 de copii, este prinsa intr-un program de reconsolidare, program finantat de Banca Mondiala. Lucru confirmat si de primarul comunei Aroneanu, Benoni Moruzi, care sustine ca lucrarile ar trebui sa demareze in lunile octombrie-noiembrie, iar investitia se ridica la 200.000 de lei.

Pe langa faptul ca se va inchide o scoala care a costat 500.000 de lei, deplasarea elevilor dintr-un sat in altul va costa Consiliul Local de trei ori mai mult ca pana acum, de la 3500 de lei pe luna la aproximativ 10.000 de lei.