UPDATE Sorin Ovidiu Vintu a renuntat, printr-o declaratie scrisa, care se adauga la dosarul cauzei, la protestul prin refuz de hrana, a acceptat sa manance si sa-si reia tratamentul, au declarat sambata seara, pentru HotNews.ro, surse judiciare. Politia urmeaza sa dea un comunicat in acest sens in foarte scurt timp. Anterior, sursele citate anuntasera ca omul de afaceri a solicitat, dupa ce a primit interdictie de a parasi tara, derogare pentru o deplasare la Viena, unde ar fi urmat sa se trateze de afectiunile cardiace, iar anchetatorii se asteapta sa invoce probleme de sanatate pentru a scapa de arest. Din punct de vedere procedural, daca va invoca starea de sanatate, un expert IML va stabili daca SOV poate fi tratat sau nu in spitalul penitenciar de la Jilava. Vintu refuzase timp de trei zile medicamentele si mincarea, dupa cum au declarat pentru Mediafax surse din cadrul arestului Directiei Cercetari Penale.

Sorin Ovidiu VantuFoto: HotNews.ro

UPDATE1 (ora 21,00) Politia Capitalei: Sorin Ovidiu Vintu a revenit asupra deciziei si accepta medicamentantia si alimentatia

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a revenit asupra deciziei si a declarat in scris ca accepta medicamentatia si alimentatia, a precizat, sambata seara, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, intr-un comunicat citat de Agerpres.

"In momentul introducerii in arestul Politiei Capitalei, domnul Sorin Ovidiu Vintu a declarat in scris ca refuza medicamentatia si alimentatia. Ca urmare a acestui fapt, potrivit procedurii prevazute pentru astfel de situatii, a fost informat imediat judecatorul delegat pentru arestul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti. Ulterior, dupa discutiile purtate cu avocatul sau, domnul Sorin Ovidiu Vintu a revenit asupra deciziei de refuz, declarand in scris ca accepta medicamentatia si alimentatia", se arata in comunicatul de presa.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost operat pe cord pe data de 3 mai 2007, in mare secret, la Allgemeines Krankenhaus - Spitalul Universitar din Viena, scria Evenimentul Zilei in urma cu trei ani. Potrivit sursei citate, in aceeasi unitate sanitara a fost operat si Traian Basescu, de hernie de disc, anul trecut. Informatia despre SOV a fost confirmata de asistenta Sectiei de Chirurgie Cardio-Toracica a spitalului austriac, care l-a identificat pe Vintu ca fiind "pacient aflat deja in operatie".

"Parintele FNI, internat zilele trecute, a fost operat de o echipa de chirurgi coordonata de prof. univ. dr. Michael Grimm, specializata inclusiv in operatii de by-pass", scria EVZ in mai 2007.

Dupa cum rezulta si din dosarul informatorului Nus, securistul noteaza ca acesta solicita sa fie trimis la spital sa-si repare proteza, o posibila referire la afectiunile lui SOV. Mai tarziu, un raport din '87, care propune incetarea legaturii cu SOV, retine detaliul ca ambele picioare sunt afectate in mod cronic de poliomielita. Afectiuna a fost vizibila si la iesirea de la Parchetul General, Vantu avand dificultati mari de deplasare.

Potrivit unor specialisti in drept penal, din punct de vedere juridic, Sorin Ovidiu Vantu nu figureaza cu cazieri, deci nu este recidivist, astfel incat sa risca o incadrare mai grava, desi a fost condamnat atat inainte, cat si dupa 89. Asta deoarece, in cazul condamnarii de dinainte de 89 a intervenit reabilitatra de drept, iar in cazul condamnarii de dupa 89, din 2007, procesul penal a fost oprit din cauza ca faptele s-au prescris. Vezi aici legea 209 din 2004 privind cazierul judiciar, art 13.

O investigatie HotNews.ro-Kamikaze arata ca, in 1981, Sorin Ovidiu Vintu era condamnat definitiv, cu executare, pentru complicitate la infractiunea continuata de delapidare calificata (pentru o paguba de 69.641 de lei), savirsirea infractiunii continuate de sustragere si distrugere de inscrisuri oficiale, comiterea infractiunii continuate de fals intelectual in acte oficiale si comiterea infractiunii de uz de fals. Detalii aici.

In ianuarie 2007, Sorin Ovidiu Vantu a fost condamnat inca o data de Judecatoria sectorului 1 la doi ani de detentie in dosarul BID si la plata a 150.000 de lei cheltuieli judiciare catre stat. Curtea de Apel Bucuresti a decis, in octombrie 2009, prin sentinta definitiva, incetarea procesului privind constituirea Bancii Internationale de Dezvoltare (BID), in care Sorin Ovidiu Vantu a fost judecat pentru fals in declaratii si uz de fals, constatand ca faptele s-au prescris.