Terenul din Piata Universitatii pe care sunt amplasate cele patru statui, mutate temporar in Parcul Izvor, trebuia eliberat in vederea organizarii santierului pentru construirea unui parcaj subteran cu o capacitate de 405 locuri, precizeaza, joi, Primaria Municipiului Bucuresti (PMB), citata de Agerpres.

Potrivit sursei citate, dupa realizarea proiectului, investitorul declarat castigator are obligatia de a reamplasa monumentele in cauza - I.H. Radulescu, Mihai Viteazul, Gheorghe Lazar si Spiru Haret - in acelasi loc.

PMB mai precizeaza ca investitorul a dispus masuri speciale privind demontarea si remontarea statuilor prin lucrari speciale, prin asigurarea protectiei lor fata de lucrarile aferente parcajului subteran, cu suportarea costurilor acestei proceduri.

Cele patru statui figureaza pe lista monumentelor istorice, fapt pentru care, in vederea reamplasarii temporare si protejarii lor, au fost necesare avize de la Ministerul Culturii si Patrimoniului National - Compartimentul Monumente de For Public si Arhitectura Contemporana, de la acelasi minister - Directia Patrimoniului Cultural si de la Directia de Urbanism si Amenajarea Teritoriului.

Precizarile PMB au fost facute in contextul in care Asociatia Umanista Romana a protestat fata de mutarea statuilor din Piata Universitatii.