Judecatorul de la Curtea de Apel Bucuresti care judeca dosarul in care este acuzat de coruptie primarul Constantei, Radu Mazare, a fost recuzat, miercuri, iar dupa solutionarea acestei cereri procesul se va relua in 6 octombrie, informeaza Mediafax.

In cazul in care cererea de recuzare va fi admisa, dezbaterile in proces vor fi reluate cu un alt judecator.

Avocatul lui Radu Mazare, Dan Apostol, a ridicat, miercuri, o exceptie de neconstitutionalitate a articolelor 147 care explica termenul de functionar public si 258, aliniatul 1, din Codul penal referitor la pedepsele care se aplica functionarilor publici.

De asemenea, aparatorul a sustinut ca articolul 1, litera a, din Legea 78/2000 este neconstitutional, pentru ca functia de primar este asimilata functiei de functionar public.

Apostol a spus ca Mazare este primar ales al municipiului Constanta, iar aceste articole din Codul penal si Legea 78/2000 au extins sfera functiei publice.

"Primarul nu este functionar public, iar acest fapt este statuat prin Constitutia Romaniei si alte legi adminsitrative", a precizat avocatul.

De asemenea, avocatul Catalin Dancu a sustinut o alta exceptie privind articolul 44 Cod procedura penala, alineatele 1 si 2, aratand ca s-a produs un conflict privind principiul speratiei puterilor in stat atunci cand procurorul a sesizat, prin rechizitoriu, instanta de judecata cu privire la faptul ca o Ordonanta a Guvernului ar fi nula.

Concret, avocatul Dancu a spus ca nu un procuror putea constata de la sine putere ca un act al Guvernului este nul si cu atat mai mult o instanta nu putea sa constate legalitatea actului de sesizare.

Avocatul a sustinut ca daca instanta a verificat deja legalitatea rechizitoriului procurorilor, atunci ar trebui sa se pronunte la finalul procesului si asupra acestor ordonante, incalcand principiul separatiei puterilor in stat.

Avocatii au mai ridicat si alte exceptii, cu privire la care instanta se va pronunta ulterior.

Din cauza amanarii pronuntarii acestor chestiuni, avocatul Catalin Dancu a recuzat instanta de judecata pentru ca "a refuzat sa se pronunte asupra acestor exceptii", sustinand ca amanarea unei solutii este forma de antepronuntare.

Judecatorul intentiona sa citeasca rechizitoriul pentru a incepe judecarea propriu-zisa a acestui proces.

Dezbaterile vor fi reluate in 6 octombrie.

"Basescu a platit cu bani multi aceste institutii ale statului ca sa ma haituiasca pe mine si altii asemenea mie, si clanurile de interlopi coordoneaza lumea politica a lui, a PDL. Nu se poate in tara asta sa ne dea in cap, sa ne jefuiasca ticalosii si procurarimea toata sa stea calare pe Mazare", a spus primarul Constantei.

Primarul Radu Mazare a fost trimis in judecata de DNA in 28 octombrie 2008, alaturi de 36 de persoane - intre care fosti si actuali functionari din Primaria Constanta si Oficiul de Cadastru, mandatari si notari publici - fiind acuzati de atribuirea nelegala a unor terenuri, creand un prejudiciu de 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezinta prejudiciu in dauna statului si 36,16 milioane de euro prejudiciu in dauna municipiului Constanta, potrivit DNA.