Membrii Guvernului incearca sa tina la secret numele persoanei/persoanelor care au initiat proiectul de ordonanta privind dublarea contributiilor pentru activitatile independente. Cert este ca initiatorul a fost "mustruluit" bine de catre premier care si-a manifestat nemultumirea fata de acest proiect. Premierul s-a aratat foarte deranjat de faptul ca proiectul a fost trimis in dezbatere publica fara avizul Guvernului. Si totusi cine a initiat proiectul? Gheorghe Ialomitianu spune ca nu Ministerul Finantelor este cel care l-a elaborat, asa cum s-ar fi crezut, ci "niste grupuri de lucru" din afara institutiei pe care o conduce. Surse guvernamentale indica, intr-adevar, persoane din afara ministerului, mai exact un grup de lucru condus de Dan Lazar, consilierul pe probleme economice al primului-ministru.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, se fereste sa ofere nume. Intrebata de jurnalisti cine se afla in spatele actului normativ, Muntean le-a transmis ca nu ar trebui sa se concentreze "pe subiectele acestea de can-can". Acest proiect de act normativ a starnit dezbateri aprinse inca din ziua in care a fost facut public, avand in vedere ca propune dublarea CAS pentru activitatile independente.

Nimeni nu-si asuma raspunderea pentru redactarea proiectului de ordonanta privind dublarea contributiilor la drepturile de autor

2 septembrie 2010. Chiar in ziua remanierii, un proiect de Ordonanta de modificare a Codului Fiscal a fost publicat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului. Acest proiect a starnit dezbateri aprinse in conditiile in care propune o noua redefinire a activitatilor dependente si majorarea substantiala a contributiilor pentru activitatile independente (drepturi de autor, persoane fizice autorizate, profesii liberale) cu un procent de cel putin 25,36% si pana la 35% din venitul net, - fata de 10,5% (la drepturi de autor) si 16,5% (la PFA) cat au ajuns in urma Ordonantei 58/2010. Modificarile ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2011.

3-7 septembrie.Subiectul este intors pe toate partile in presa. Apar reactii chiar si din partea partenerilor de guvernare sau colegilor de partid.

  • Presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, sambata, 2 septembrie, ca nu va accepta cresterea contributiilor sociale pentru persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, "nici acum, si nici in perspectiva". "Nu cunosc un astfel de proiect, dar in niciun caz nu vom accepta o astfel de constrangere. Noi vrem acum sa anulam birocratia legata de declaratiile de drept de autor, astfel ca angajatorul sa fie obligat sa faca formele", a declarat Marko.  
  • Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, marti, 7 septembrie, ca nu este de acord cu propunerea lansata de Ministerul Finantelor privind dublarea contributiilor CAS pentru beneficiarii de drepturi de autor, incepand din 2011. Deputatul democrat-liberal sustine ca o astfel de propunere "nu ar trebui sa fie luata in calcul".

8 septembrie: Premierul s-a aratat suparat in sedinta de Guvern din cauza acestui act normativ. Ialomitianu spune ca documentul a fost redactat de un grup de lucru din afara Guvernului.

  • Emil Boc: "Nimeni nu are voie sa trimita in dezbatere publica un proiect fara ca el sa fie dezbatut in Guvern din perspectiva interventiilor majore in viata publica, in soarta oamenilor sau in ceea ce priveste economia, fara o discutie aici, la masa aceasta". De asemenea, Boc a mai spus ca nu este de acord cu dublarea contributiilor sociale la persoanele care obtin venituri din activitati independente. "Desi are multe puncte viabile, cum ar fi baza de calcul a contributiilor care sa fie unificata, din punctul meu de vedere nu sunt de acord cu dublarea pentru anul 2011 a contributiilor de asigurari sociale pentru drepturile de autor. Nu s-a discutat niciodata acest lucru in Guvern si de aceea consider ca dezbaterea publica care va avea loc in continuare pe marginea proiectului sa tina cont de faptul ca Guvernul nu si-a insusit punctul de vedere de majorare, in sensul dublarii contributiei de asigurari sociale pentru drepturile de autor, incepand cu anul 2011", a precizat Boc.
  • Gheorghe Ialomitianu: "Nu a fost discutat la nivelul Ministerului de Finante pentru a fi analizat. Nu apartine conducerii Ministerului de Finante. Am inteles ca au fost mai multe grupuri de lucru si din afara ministerului".
  • Ioana Muntean: "Haideti sa nu ne concentram pe subiectele acestea de can-can(...)Cine l-a inaintat, cine nu l-a inaintat, mi se pare un subiect de cancan."

Proiectul a fost initiat de un grup de lucru condus de Dan Lazar, consilierul pe probleme economice al primului-ministru, sustin surse guvernamentale. Informatia nu a fost confirmata, pana la aceasta ora, in mod oficial.