Liga pentru Promovarea si Apararea Drepturilor Persoanelor cu Handicap din Romania a criticat miercuri, printr-un comunicat transmis Agerpres, strategia ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, privind dotarea gradinitelor cu papusi care prezinta dizabilitati.

"Prezenta papusilor cu dizabilitate in gradinite, conform strategiei ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, sens in care pune la bataie aproape 3 milioane de euro, nu face altceva decat sa mareasca numarul persoanelor cu handicap neuropsihic. In acelasi timp, Guvernul, prin nepasarea fata de persoanele cu dizabilitate din Romania, a diminuat multe drepturi sau nu le mai acorda pentru a scoate Romania din criza", sustin semnatarii comunicatului de presa.

Potrivit reprezentantilor Ligii, normalitatea si demnitatea persoanelor cu dizabilitate se realizeaza prin schimbarea de atitudine si mentalitate, fapt care trebuie pornit din familie, gradinita, scoala, universitate.

"Interactiunea copiilor teferi cu persoanele aflate in nevoie, copii si adulti, se realizeaza prin actiuni reale, permanente in centre sau in familia persoanei cu dizabilitate, deoarece multe sunt imobilizate. Excursii, vizite la muzee, in parcuri, spectacole organizate impreuna, ajutorul efectiv si dialogul cu persoanele cu dizabilitate sunt lucruri firesti pentru care nu trebuie cheltuiti bani guvernamentali, ci doar implementat voluntariatul ca in toata Europa", se arata in comunicatul de presa.