Senatorii au respins proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 45/2010, care vizeaza amanarea cu doi ani a platii unor sume prevazute in titluri executorii, avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, in special in domeniul Justitiei, informeaza Agerpres.

37 de senatori au votat pentru respingerea proiectului de lege, 31 impotriva si doi s-au abtinut, dupa ce votul a fost reluat, in prima instanta neexistand cvorum in plenul Senatului.

In expunerea de motive, Guvernul milita pentru aprobarea in forma emisa de el a OUG si in care se propunea solutia esalonarii platilor pentru titluri executorii, dupa 2012, pe transe aproximativ egale pentru trei ani.

Executivul argumenta ca aceste titluri executorii reprezinta in prezent circa 0,4% din PIB si ar fi practic imposibil ca aceste sume sa fie achitate in decursul anilor 2010 si 2011, in conditiile in care si economia si bugetul sunt intr-o situatie dificila.

La randul sau, presedintele Comisiei pentru munca din Senat, Cristian Radulescu (PDL), a explicat ca in acest caz este vorba de niste hotarari judecatoresti cu titluri executorii care obliga statul roman, intr-o perioada de criza, sa procedeze la esalonarea si amanarea acestor plati. Potrivit acestuia, OUG a primit aviz negativ de la Consiliului Superior al Magistraturii, un aviz negativ, dat cu unanimitate de voturi, de la Comisia juridica, un aviz pozitiv, cu doua amendamente referitoare la reducerea amanarii la un singur an, din partea Comisiei pentru drepturile omului, si un raport favorabil din partea comisiei de fond, Comisia pentru munca.

Senatorul PSD Adrian Tutuianu a mentionat ca grupul social-democrat nu va vota pentru aprobarea acestei OUG pentru ca, din punctul sau de vedere, 'nu este rezonabil sa se plateasca drepturi aferente anului 2008 sau 2009, circa 2.163 de milioane de lei, potrivit OUG, in 2012, 2013 si 2014'. Acesta a adaugat ca exista, de asemenea, sute de hotarari judecatoresti prin care s-au acordat drepturi profesorilor, 'de care Guvernul nu ne spune nimic, daca vor fi puse sau nu in executare'.

In cazul acestui proiect de lege, Camera Deputatilor este decizionala.