Senatorii au decis, miercuri, infiintarea unui fond social pentru ajutorarea persoanelor cu venituri reduse si care utilizeaza gaze naturale, pacura sau alti combustibili lichizi pentru incalzirea locuintei, constituit din sponsorizari ale producatorilor si distribuitorilor de gaze si petrol, transmite Mediafax.

Initiativa legislativa privind constituirea Fondului social pentru acordarea de ajutor suplimentar familiilor si persoanelor singure cu venituri reduse si care utilizeaza gaze naturale, pacura sau alti combustibili lichizi pentru incalzirea locuintei, care il are ca initiator pe deputatul PNL Calin Popescu Tariceanu, a fost adoptata cu 38 de voturi "pentru" si 33 de voturi "impotriva".

Proiectul a primit un raport favorabil, fara amendamente, din partea Comisiei pentru munca si protectie sociala.

In proiect se mentioneaza ca sursa de constituire a Fondului social este sponsorizarea ce va fi acordata de producatorii interni si distribuitorii de gaze naturale si de petrol care contribuie benevol la constituirea acestui fond.

Ajutorul va fi acordat, in fiecare an, pentru perioada ianuarie-martie si noiembrie-decembrie.

Sumele acordate variaza intre 100 de lei pentru familiile si persoanele singure al caror venit lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situeaza pana la 155 de lei si 10 lei pentru un venit mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, care se situeaza intre 540 lei si 615 lei.

Plata ajutorului suplimentar urmeaza sa fie asigurata, la domiciliul titularului, prin mandat postal sau in cont personal ori in cont de card.

Fondul social ar urma sa se colecteze pe baza de protocol incheiat intre Guvern si producatorii interni si distribuitorii de gaze naturale si petrol care doresc sa contribuie la fond.

In actul normativ se arata ca sumele cu care se vor sponsoriza si vor contribui la Fondul social acesti producatori provin, de regula, din profiturile neasteptate obtinute ca urmare a exploatarii resurselor naturale.

Legea mai stabileste ca aceste sume sunt cheltuieli cu deductibilitate limitata pentru respectivele societati, iar ajutoarele se acorda de catre Ministerul Muncii si Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale.

Initiativa legislativa a fost dezbatuta de Senat in calitate de prima Camera sesizata.