Banca Nationala a Romaniei (BNR) este cea mai prestigioasa institutie a statului roman, care de numeroase ori a fost chemata sa substituie lipsa de coerenta a deciziilor politice, a declarat presedintele Traian Basescu, prezent duminica la Ateneul Roman la concertul prilejuit de sarbatorirea a 130 de ani de la infiintarea BNR.

"Nu intotdeauna politicul a reusit sa fie responsabil si de prea multe ori politicul a impins in spatele Bancii Nationale responsabilitatea mentinerii stabilitatii macroeconomice a tarii. Si acum, ca si in numeroase alte dati in ultimii 20 de ani, Banca Nationala a fost chemata sa substituie lipsa de coerenta a deciziilor politice. Suntem intr-un efort consistent de ajustare economica, de restabilire a echilibrelor macroeconomice, iar avangarda acestui efort e Banca Nationala a Romaniei", a spus seful statului, citat de Agerpres.

Traian Basescu a multumit Bancii Nationale pentru prestatia din ultimii 20 de ani pe care a calificat-o drept exceptionala, adaugand ca, in momentul de fata, BNR e cea mai prestigioasa institutie a statului roman.

Presedintele a dorit sa atraga atentia si asupra faptului ca pe 4 septembrie se implinesc 20 de ani de cand Mugur Isarescu a fost numit de catre fostul prim-ministru Petre Roman in functia de guvernator al BNR. Presedintele i-a urat "la multi ani" lui Isarescu in aceasta functie.

Traian Basescu a subliniat ca, in ultimii 20 de ani, Banca Nationala a fost "un vector de referinta, un catalizator al proceselor de transformare a economiei romanesti" de trecere la economia de piata, "un stalp al stabilitatii preturilor" si al stabilitatii monetare a tarii.

"Asa cum tara si societatea au trecut prin dificultati in acesti 20 de ani si Banca Nationala a fost unul din amortizoarele acestor dificultati, fie ca au fost dificultati generate de situatia economica, sociala si, de multe ori, de situatia politica a tarii", a sustinut presedintele.