Romania, a doua tara intre cele mai sarace din UE, nu le ofera prea multe sanse cetatenilor ei, si cu atat mai putin celor de etnie roma, scrie cotidianul El Pais intr-un reportaj cu titlul "Blestemati pana si in tara lor". Cotidianul spaniol, citat de Agerpres, semnaleaza ca romanii cred ca tiganii expulzati din Franta se vor intoarce rapid acolo, imediat ce li se vor termina banii dati de executivul presedintelui Nicolas Sarkozy.

"Unele romance ar castiga 800 de euro muncind ca baby-sitter in Spania. Aici (in Romania) nu ar castiga mai mult de 300 de euro. De asta pleaca romii... si ceilalti. Este acelasi proces, dar mai profund. Un rom nu ar ajunge sa fie baby-sitter in Spania, si nici nu ar ajunge sa castige aici 300 de euro', spune Marian Mandache, de la Fundatia Romani Criss. 60% dintre caminele tiganilor supravietuiesc cu mai putin de salariul minim 657 lei (150 de euro), potrivit unui sondaj CURS, semnaleaza in acest sens cotidianul spaniol.

Ultimul recensamant, din 2002, releva faptul ca romanii de etnie roma sunt in numar de aproximativ 535.250 - insa autoritatile si organizatiile neguvernamentale sustin deopotriva ca numarul lor depaseste 2 milioane - din 22 de milioane de locuitori ai Romaniei. Diferentele, spune Mandache, se explica si prin faptul ca multi nu vor sa recunoasca ca sunt tigani, din cauza stigmatului social.

"O parte foarte importanta dintre tiganii romani traiesc in situatii de excluziune mai grave decat compatriotii din Spania, ori decat tiganii spanioli. Desigur, romanul de clasa medie nu traieste nici el ca un spaniol. Iar discriminarea este si mai dura", explica Humberto Garcia, reprezentant al Fundatiei spaniole Secretariado Gitano in cadrul agentiei romane.

Iar stigmatizarea este ceva obisnuit. Potrivit unui sondaj al Insomar din 2009, respondentii sustineau ca primele cuvinte care le vin in minte cand vine vorba de tigani sunt delicte, furt, cersit, frica, ori dispret. 16% sustin ca s-au gandit, intrebati in cadrul aceluiasi sondaj, la persoane normale, si doar 2,7% la discriminare ori saracie.

Cotidianul El Pais aminteste si de faptul ca in Romania, denumirea oficiala este de romi - care suna foarte asemanator cu romani - si de aceea, unii dintre acestia din urma se simt indignati. Nu vor sa fie confundati cu ei, si ii acuza ca dau o imagine proasta tarii. Jumatate dintre ei cred ca sunt o rusine nationala, potrivit aceluiasi sondaj.

In Romania sunt criticati fara prea multe ascunzisuri, inclusiv de politicieni, sustine cotidianul spaniol, amintind de incidentul in care a fost implicat presedintele Traian Basescu, cu o jurnalista.

O tanara romanca de 19 ani explica pentru El Pais situatia inrautatirii relatiilor cu Franta astfel: "cred ca incercam sa scapam de ei, ii incurajam sa plece, asa ca nu le oferim educatia de care au nevoie pentru a gasi de lucru... pentru ca suntem rasisti. Dar cred ca nici lor nu le suntem noi tocmai placuti. Sunt violenti. Am avut un coleg de clasa care era tigan. Si avea deja probleme cu politia, la 14 ani!".

Pentru Spania, nu exista date exacte asupra numarului romanilor de etnie roma. Marea majoritate a romilor nu apar in niciun recensamant, iar cei care locuiesc legal nu-si declara etnia, pentru ca nu li se cere. In orice caz, este vorba de un colectiv mare, pentru ca romanii sunt cei mai numerosi straini din Spania - 800.000 de rezidenti legali, potrivit celor mai recente date, mai aminteste El Pais. Numarul tuturor celor care locuiesc in Spania, inclusiv al celor care muncesc in economia subterana ori cersesc, ar putea depasi un milion, iar dintre acestia, intre 100.000 si 300.000 sunt romi.