Persoanele cu venituri din activitati independente vor plati, din 2011, contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si pana la 35% din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta al Guvernului, informeaza Mediafax.

Astfel, contributia de asigurari sociale de stat (pensii) ar urma sa creasca de la 10% la 24,43%, contributia de asigurari sociale de sanatate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurarilor pentru somaj de la 0,5% la 0,78%.

Prin proiect se mai introduce o contributie pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate de 0,85% si o contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale de 0,15%-0,85%, diferentiata in functie de clasa de risc.

Potrivit legislatiei in vigoare, persoanele care obtin venituri din activitati independente platesc contributii pentru pensie, sanatate si somaj in cuantum total de 16,5%.

UPDATEProiectul pentru modificarea si completarea legii 571/2003 privind Codul Fiscal a fost lansat in dezbatere publica pe site-ul Secretariatului general al Guvernului (SGG).

Potrivit proiectului, este necesara implementarea de masuri pentru largirea bazei de calcul a contributiilor sociale. De asemenea, este necesara corelarea prestatiilor de asigurari sociale cu sumele platite de contribuabili pentru asigurarile sociale obligatorii, cu respectarea principiului solidaritatii sociale.

La semnaturi, in proiectul de act normativ, se regasesc numele ministrilor remaniati: Sebastian Vladescu si Mihai Seitan.

Ordonanta ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2011.