Reprezentantii tiganilor din Bulgaria considera ca decizia de expulzare a romilor din Franta va servi drept pretext autoritatilor de la Sofia pentru a-si inaspri politica fata de aceasta minoritate, relateaza Le Monde.

Ei afirma ca tiganii sunt perceputi in Bulgaria drept un "corp strain" cu care orice proiect de convietuire este imposibil pentru majoritatea bulgarilor.

"Ei nu mai sunt, asa cum o poate sugera o viziune usor romantica din Occident, un popor nomad care se duce in Franta si Germania pentru a perpetua traditiile stramosilor lor", spune Deian Kolev, de la asociatia romilor Amalipe din Veliko Tarnovo (centre). "Daca fac acest lucru, o fac pentru a supravietui".

El reaminteste ca aceasta populatie a fost sedentarizata in Bulgaria nu de regimul comunist, si din timpurile Imperiului Otoman. "Turcii i-au asimilat pe romi localnicilor pentru a putea percepe impozite. Si astazi, aceasta populatie perpetueaza o traditie, cea a 'gurbet-ului', un cuvant de origine turca ce semnifica exilul economic", explica Deian Kolev.

"Pana acum, noi toti am considerat Europa, si cateodata Franta, drept principalul nostru aliat in lupta impotriva discriminarii din Bulgaria", spune el. Astazi, actiunile Frantei servesc drept pretext autoritatilor bulgare pentru a inaspri politica fata de tigani.

"Daca patria drepturilor omului o face, de ce nu se poate si la noi? In doua cuvinte, ne simtim tradati", a adaugat Kolev.

Confratele sau de la asociatia Roma din Stolipinovo e mai direct: "Politica Frantei ne va face sa pierdem 20 de ani din lupta noastra" impotriva discriminarii.

Din apartamentul sau din Sofia, care este si sediul ziarului tiganilor Drom dromendar, Vassil Ciaprazov isi exprima si el furia: "La noi, in fiecare zi suntem confruntati cu discriminare, cu prejudecati si generalizari. Dar cand intervine Franta, lumea se intoarce cu fundul in sus. Stiti care dintre eurodeputatii bulgari a ridicat vocea impotriva expulzarii romilor, la Strasbourg? Representantul partidului ultranationalist si xenofob, Ataka. Multumim, intr-adevar, Franta".

"Duplicitatea Bruxellesului"

Primele declaratii ale Comisiei Europene, percepute drept o unda verde data Frantei pentru expulzarea romilor, au provocat si unele scrasnete de dinti in presa, care a denuntat "dublul standard" practicat de Bruxelles care, pentru aceleasi motive, nu a ezitat sa critice dur Bulgaria.

"Pentru ce Franta poate sa faca in acest caz ceea ce noi nu putem?", a fost intrebarea lansata de editorialistii din presa tabloida, care si-au exprimat regretul, inca o data, ca Bulgaria nu este "o mare tara".

Alti comentatori si-au exprimat regretul ca solutia de expulzare a tiganilor din Franta nu este demna de patria drepturilor omului.

"Lagarele moderne de concentrare din Bulgaria si Romania"

Un editorialist al cotidianului de stanga Sega, francofilul Svetoslav Terziev, a surprins si el mediul diplomatic din Sofia dupa ce a semnat un editorial vitriolant impotriva Frantei, pe care a acuzat-o ca organizeaza "cea mai mare deportare oficiala din Europa dupa cel de-al doilea Razboi Mondial". El ataca si Uniunea Europeana, careia ii recomanda mai degraba sa cumpere caravane si masini pentru ca tiganii sa poata calatori liber prin Europa, decat sa "investeasca in lagarele moderne de ceoncentrare din Romania si Bulgaria".

Articolul a starnit polemici. Ambasadorul Frantei in Sofia s-a intrebat cum se poate vorbi de deportare atunci cand romii sunt trimisi in tara lor de origine. El se declara indignat, alaturi de omologul sau italian Stefano Benazzo, de comparatia dintre expulzarea tiganilor si Shoah. "Aceste cuvinte au o semnificatie care trebuie respectata. Iar autorul nu face acest lucru", spun cei doi diplomati.

"Ramanem cu impresia ca romii bulgari sunt apatrizi si ca ar trebui sa multumim Bulgariei pentru faptul ca le ofera un azil. In conditiile in care sunt cetateni bulgari de secole, parte integranta a identitatii si a bogatiei istorice si culturale a acestei tari", concluzioneaza ei.