Mai multe calcule pentru diferite variante ale salariului minim sunt in lucru la Ministerul Finantelor Publice, au confirmat surse din Minister pentru EurActiv.ro/HotNews.ro. Inclusiv o varianta de cuantum mai mare decat cel de 650 de lei care a fost prezentat ieri sindicalistilor. Noile variante vor fi prezentate in cadrul urmatoarei intalniri cu acestia, daca sunt finalizate. "Au cerut calcule, facem calcule", au spus sursele citate. Intre timp, sindicalistii ameninta cu greva generala in sistemul public dupa data de 15 septembrie.

Deocamdata, sunt doar analize si discutii, nu se poate spune despre ce cuantum vom vorbi, au explicat sursele din Minister. In orice caz, daca baza (adica salariul minim) se modifica, fata de varianta din proiectul actual intocmit de Ministerul muncii, atunci si procentele de crestere stabilite pentru anul viitor se vor modifica.

Mai concret, proiectul actual prevede un cuantum al salariului minim de 640 lei.

Sindicatele fac presiuni pentru un salariu minim de "cel putin 705 lei"

Vicepresedintele "Cartel Alfa" Petru Dandea a declarat marti, citat de Mediafax ca s-a decis, in 30 august, in Comitetul Confederal, organizarea unui miting pe 7 octombrie, iar dupa 15 septembrie este luata in calcul declansarea unei greve generale in sistemul public pe termen nedeterminat. Un alt sindicalist a spus ca Guvernului i se va solicita ca salariul minim - care este si salariul de referinta pentru lucratorii din domeniul bugetar - sa fie in 2011 de cel putin 705 lei. In conditiile in care Guvernul nu respecta aceste solicitari, "Cartel Alfa" ameninta cu actiuni de protest care vor include manifestatii de strada de lunga durata si greve.

Sindicalistii au plecat nemultumiti de la intalnirea de luni, de la Ministerul Muncii, intrucat nu au primit niciuna dintre cele doua simulari cerute saptamana trecuta, pentru un nivel al salariului minim de 675 de lei si, respectiv, 705 lei.