Salariile bugetarilor au fost reduse la nivelul din 2005 si vor reprezenta acelasi procent din PIB ca atunci, a declarat, marti, reprezentantul FMI in Romania, Tonny Lybek, la lansarea unui raport privind piata muncii realizat de Blocul National Sindical, relateaza Mediafax.

Reprezentantul FMI a precizat ca in ultimii ani salariile in Romania au crescut extrem de mult, la fel ca si numarul de angajati si ca aceste masuri trebuiau corectate intrucat ponderea cheltuielilor privind salarizarea era mai mare decat cea a veniturilor. Lybek a precizat ca veniturile din Romania reprezinta aproximativ 30% din PIB, fata de 48-50% in alte tari.

Tonny Lybek a mai spus ca revenirea economica in Europa este destul de lenta, iar acest lucru s-a reflectat asupra ocuparii. El a adaugat ca unele tari, cum ar fi de exemplu Olanda, s-au descurcat mai bine, dar pentru redresare trebuie realizate niste echilibre fiscale.

Romania a simtit acut efectele crizei, pentru ca deficitul a crescut rapid, ajungand la 8,8% din PIB, in timp ce Bulgaria in aceeasi perioada inregistra un excedent bugetar, a mai declarat Lybek.

"Trebuie sa existe o flexibilitate mai mare pentru a repara diferentele. Este nevoie si de vointa politica si de ajutor din parte partenerilor sociali pentru a rezolva problemele. Romania a fost lovita de aceasta criza si au existat si perioade de crestere economica, dar acestea au facut ca Romania sa fie si mai vulnerabila in fata crizei", a precizat reprezentantul FMI.

El a mai aratat ca in ultima perioada exporturile au inceput sa creasca, iar primele sectoare lovite de criza incep sa-si revina.

Potrivit reprezentantului FMI, daca Romania isi va respecta angajamentele asumate, ar putea avea in 2011 o crestere economica de 1,5% . Lybek a precizat ca cea mai mare problema a Romaniei este cea de natura fiscala, acesta fiind motivul pentru care autoritatile au inceput sa ia o serie de masuri de protectie.

"Daca problema deficitului bugetar nu va fi rezolvata, va ridica probleme extrem de grave. Beneficiile sociale au fost reanalizate si s-a garantat o schema minima a venitului si s-a imbunatatit colectarea veniturilor la bugetul de stat", a mai spus Lybek.

Tonny Lybek a declarat ca in 2011 Romania ar putea reveni la rate ale somajului mai mici gratie masurilor implementate. "Avem asteptari bune pentru ca Romania va pune in practica angajamentele asumate", a mai spus reprezentantul FMI.