VIDEO Ministerul Sanatatii a anuntat aparitia a sapte cazuri de infectare cu virusul West Nile. Doua persoane au decedat

de A.N.     HotNews.ro
Luni, 30 august 2010, 18:15 Actualitate | Esenţial


Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a anuntat luni aparitia in Romania a sapte cazuri de infectare cu virusul West Nile. Cseke a declarat ca doua persoane au murit in urma infectarii. "Am solicitat convocarea de urgenta a Comsiei de Epidemiologie", a precizat ministrul.

Consilierul ministrului, Geza Molnar, a declarat ca nu "se asteapta la o epidemie, ci la cazuri sporadice". Oficialul a precizat ca nu exista tratament si vaccin impotriva virusului West Nile, ci doar un tratament simptomatic.Cseke a recomandat populatiei sa poarte haine care acopera mainile si picioarele si sa foloseasca substante chimice (sparyuri, creme) ce indeparteaza tantarii. De asemenea, oamenii sunt sfatuiti sa-si instaleze la ferestre si usi plase contra insectelor.

Ministrul a declarat ca a anuntat insitutiile europene de specialitate.

Potrivit informatiilor, o persoana in varsta de 75 de ani din Bucuresti si una de 79 de ani din judetul Constanta au decedat in urma intepaturilor de tantari infestati. Cele doua decese au survenit in 19 si 22 august, fiind confirmate in cursul diminetii de luni. Oficialii au precizat ca cele doua persoane decedate sufereau si de alte afectiuni.

Ministerul Sanatatii a confirmat cazuri de infectare in judetele Alba, Sibiu, Teleorman, Galati, Constanta, Dolj si municipiul Bucuresti. Alte doua suspiciuni de infectare sunt in curs de evaluare in Cluj si Mures, iar 80 de cazuri sunt investigate de autoritati.

Virusul West Nile se transmite prin intepatura tantarilor infestati. Boala nu se transmite de la om la om.

Printre simptomele bolii se numara febra, dureri de cap, varsaturi, dureri musculare etc.

In urma cu cateva zile, autoritatile din Grecia au anuntat mai multe decese provocate de virusul West Nile.Iata comunicatul Ministerului Sanatatii:

"Ministerul Sănătăţii recomandă măsuri de protecţie împotriva ţânţarilor

În urma analizelor efectuate, Institutul Cantacuzino a confirmat astăzi existenţa unor cazuri de infectare cu virusul West Nile pe teritoriul României. Acestea au apărut în contextul epidemiologic existent în luna august într-o serie de ţări apropiate de România. Cazuri au fost semnalate în Grecia, Rusia (zona Mării Negre), precum şi alte ţări din Europa. În acest context, Ministerul Sănătăţii a solicitat din partea sistemului naţional de supraveghere epidemiologică intensificarea unor activităţi de depistare, diagnostic şi diminuare a riscului pentru apariţia unor cazuri în România.

Au fost investigate peste 80 de cazuri de îmbolnăviri compatibile cu infecţia West Nile şi, în acest context, în ultima săptămână au fost identificate 7 cazuri confirmate de infecţie, sunt în curs de confirmare 2 cazuri probabile, respectiv, 1 caz în curs de evaluare clinică. Judeţele în care s-au înregistrat aceste cazuri, sunt: Alba, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Mureş, Sibiu şi Teleorman. Toate cazurile înregistrate au fost numai la adulţi peste vârsta de 30 de ani, din care 2 s-au soldat cu deces datorită terenului biologic prin vârstă (de 75 şi 79 de ani), respectiv, boli cronice de fond preexistente.
 
Ministerul Sănătăţii a solicitat convocarea de urgenţă a comisiei de epidemiologie pentru elaborarea unor măsuri suplimentare privind organizarea suprevegherii la nivelul tuturor eşaloanelor de asistenţă medicală a tuturor situaţiilor de risc şi ale cazurilor de boală compatibile cu infecţia West Nile.
 
Măsurile preconizate vizează:
 • Intensificarea activităţii de supraveghere pe baza metodologiei de prevenire a infecţiei West Nile, implementate încă din anul 2008 pe baza reglementărilor din Comunitatea Europeană şi metodologia ECDC;
 • Solicitarea reţelei pentru implementarea raportării telefonice imediate a cazurilor suspecte depistate la nivelul spitalelor/secţiilor de boli infecfţioase;
 • Atenţionarea medicilor de familie, mai ales din zonele în care s-au înregistrat cazuri de îmbolnăpvire, pentru abordarea complexă, după caz, trimiterea la secţia de boli infecţioase a tuturor cazurilor de stare febrilpă fără o cauză clară elucidată;
 • Intensificarea colaborării reţelei de supraveghere în vederea asigurării diagnosticului bolii West Nile la Nivelul INCDI Cantacuzino şi Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj, conform arondării teritoriale stabilite;
 • Internarea şi îngrijirea corectă a tuturor cazurilor suspecte sau compatibile cu diagnosticul de West Nile la niveluol secţiilor/spitalelor de boli infecţioase;
 • Intensificarea colaborării DSP-urilor cu Instituţia Prefectului şi administraţiile publice locale pentru realizarea măsurilor nespecifice de prevenire (de ex. dezinsecţii);
 • Avertizarea, prin DSP, a sistemelor de hemovigilenţă din centrele de transfuzii priovind restricţiile la donare sau transplant de organe de la populaţia comunităţilor afectate de infecţie confirmată pentru o perioadă de 28 de zile;
 • Anunţarea sistemului european de alertă EWRS.

În acest context, specialiştii Ministerului Sănătăţii recomandă populaţiei să ia

Măsuri de protecţie
:
 • să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi
 • să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari
 • să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă
 • să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută.

Infecţia West Nile apare la populaţia adultă şi poate avea efecte grave în cazul persoanelor predispuse la îmbolnăviri, având alte boli asociate (copiii trec, de regulă, neobservat peste infectarea cu virusul West Nile).

În cazul în care prezintă semne de boală – febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare, sau alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţânţar, persoana să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau (cei neasiguraţi) la cel mai apropiat cabinet medical.

Ministerul Sănătăţii subliniază că toate aceste cazuri depistate şi înregistrate în România sunt cazuri sporadice şi în momentul de faţă nu comportă riscul unei epidemii de amploare. Deasemenea, sunt asigurate toate cele necesare pentru supraveghere, precum şi, în caz de îmbolnăvire, de îngrijire medicală adecvată".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7601 vizualizari

 • +2 (6 voturi)    
  calm (Luni, 30 august 2010, 18:35)

  alpha [utilizator]

  vine frigul ,mor tantarii ,gata si epidemia asta. nu mai agitati lumea degeaba.
  • -1 (7 voturi)    
   eh... (Luni, 30 august 2010, 18:39)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui alpha

   cum sa faca altii bani?
  • +1 (1 vot)    
   daca nu e tantar Culex ,nu are valoare !uitati-va (Luni, 30 august 2010, 18:47)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui alpha

   pasaportul tantarului!
   virusul West Nile este transmis in randul pasarilor salbatice de tantarii Culex in Africa, Orientul Mijlociu, sudul Europei si Asia. El este o cauza frecventa de boala febrila fara afectarea SNC-sistemului nervos central- dar, ocazional, determina meningita aseptica si encefalita severa; aceste infectii grave sunt deosebit de frecvente in randul copiilor si batranilor. In 1996, virusul West Nile sau un virus inrudit, a determinat peste 300 de cazuri de boli ale SNC, cu o mortalitate de 10%, in campiile Dunarii, inclusiv in Bucuresti. Sindromul de febra — mialgii determinat de virusul West Nile se deosebeste de alte astfel de sindroame prin aparitia frecventa a unei eruptii maculopapulare, concentrata pe trunchi, si a unei adenopatii. Cefaleea, durerile oculare, durerile faringiene, greata si varsaturile, si artralgiile (dar nu artritele) sunt simptome de acompaniament frecvente. in plus, virusul a fost implicat in necroze hepatice severe si fatale in Africa centrala.
  • 0 (10 voturi)    
   ie foame da bani, baieti, ie foame da bani (Luni, 30 august 2010, 18:56)

   beatha [anonim] i-a raspuns lui alpha

   a mai lansat o gogoasa, pentru ca, pe ulima suta de metri, sa mai importe iarasi cantitati imense de medicamente care nu folosesc nimanui.

   ...e foame de bani baieti ...
   • 0 (2 voturi)    
    sau e doar prostia unora ca tine (Marţi, 31 august 2010, 12:46)

    mvr [utilizator] i-a raspuns lui beatha

    Nu stiu cata foame de bani or avea unii, dar prostia ta e mai mult decat evidenta. Despre ce medicamente vorbesti tu ?

    Vaccin pentru West Nile nu exista .

    Ai fi aflat si tu asta cu un mic search pe Google, dar in spiritul cocalaresc romanesc preferi sa te apuci sa latri inainte de a gandi.
  • +4 (6 voturi)    
   Si daca (Luni, 30 august 2010, 22:01)

   lsm [anonim] i-a raspuns lui alpha

   te "musca" tocmai pe tine tantarul purtator al virusului chiar inaintea venirii frigului? Sau intr-o zi cand se mai incalzeste putin? Informarea este foarte importanta!
  • +1 (3 voturi)    
   manipulare (Marţi, 31 august 2010, 9:58)

   ioan [anonim] i-a raspuns lui alpha

   Tradusa din limbajul manipularii stirea suna cam, asa:
   -ia sa-i speriem cu ceva pe supusii nostrii sa nu mai tot carcocteasca la ce facem noi guvernantii;
   - ia sa mai cheltuim noi in regim de urgenta niste bani frumosi pe asa zisele dezinsectii facute cu apa chioara de catre firme de partid;
   - cu ocazia aceasta ii putem gasii nod in paura si ministrului sanatatii ca nu a avut o reactie prompta si adecvata, pe langa acesta mai scapam de niste persoane incomode, pe care le facem tapi ispasitori si in locul lor aducem niste baieti din clientela noastra.
   In acest scp vuvuzele nemaivazute au monopolizat spatiul mediatic cu poveste afurisitului si buclucasului de tantar, pentru ca din pacinta financiara au si ele o parte. Placinta fiind desigur furata din buzunarele romanilor care acum trebuie transferata in buzunarele "cui trebuie!" Asa ca nu va panicati oameni buni pentru ca oricum ne apram e tantari. de politicieni este mai greu sa ne apara!
 • -5 (9 voturi)    
  Alta diversiune? (Luni, 30 august 2010, 18:38)

  nemesis [anonim]

  Pentru ca prostimea sa fie distrasa de la cine stie ce surpriza?
 • -1 (3 voturi)    
  competenta (Luni, 30 august 2010, 18:41)

  unu [anonim]

  Asa, din neant, au aparut SAPTE cazuri de West Nile.
  Cu doi morti din sapte?
  Asta inseamna cat? Aproximativ 25%?
  Bine, rata mortalitatii oficiale este de 1-4%....
 • +3 (3 voturi)    
  incompetenta (Luni, 30 august 2010, 18:44)

  dubon [anonim]

  Daca decesele au fost inregistrate pe 19 si pe 22 august, inseamna ca medicii au avut suspiciunea de meningoencefalita West-Nile si au primit astazi rezultatele.

  Nu ar fi trebuit alertate Directiile de Sanatate Publica inainte de 30 august? Sunt complet parasutati oamenii astia!
  • +1 (1 vot)    
   raspuns la incompetenta (Marţi, 31 august 2010, 11:30)

   wn [anonim] i-a raspuns lui dubon

   Alertarea DSP-urilor nu se face la Realitatea TV ci pe cai oficiale deci tu nu prea ai de unde sa stii cum s-a lucrat in acest caz. Chiar daca suspiciunea de boala a fost pusa la data mentionata de tine, nu se putea da oficial pe posturile TV inainte de a avea certituidinea existentei acestei infectii. Probele de laborator au nevoie de timp pentru confirmare si uneori ai nevoie de cel putin doua sau trei rezultate pozitiva care sa confirme boala. este si asta o meserie ca oricare alta dar pe care unii dintre noi au impresia ca o cunosc din nastere. Ar fi bine ca inainte de a-ti da cu parerea sa te documentezi putin
 • +1 (3 voturi)    
  s-au tinut ascunse cazurile (Luni, 30 august 2010, 18:56)

  cititor hotnews [anonim]

  Cazurile au fost tinute la secret,si ele sunt mai numeroase.
 • +2 (6 voturi)    
  Nu va duceti la doctor! (Luni, 30 august 2010, 21:15)

  Vasile [anonim]

  Pentru inteligentii care comenteaza ca e o diversiune si-si varsa paranoia pe aici: aveti dreptate, e o minciuna, nu exista niciun virus. Daca aveti cumva simptomele descrise in articol, va rog sa nu va duceti la medic. Stati acasa, ca va trece, mai ales daca tineti post, va rugati si dati niste bani la popa. Cu un pic de tamaie, sunteti ca si vindecati. Nu va duceti la doctor, e mai bine pentru noi, toti.
 • -3 (5 voturi)    
  haha (Luni, 30 august 2010, 21:29)

  sdfr [anonim]

  un vaccin, ceva? un cod rosu de pandemie, nimic?

  astia de la minister ar putea sa mai caute cateva accidente mortale de masina, vreo 3-400 de diabetici care au murit recent si au avut cate o muscatura de tantar, sa faca o campanie la TV monstru si sa mai bage pe gat la oameni niste vaccinuri gen gripa porcina.

  asteptam cu interes urmatoarea campanie de vaccinare bazata pe vaccinuri din apa de ploaie.
 • +3 (5 voturi)    
  banuiala (Luni, 30 august 2010, 22:16)

  gheo [anonim]

  tu ii banuiesti de prea multa stiinta. ca sa le tina ascunse ar fi trebui sa stie de ele.
  noi avem cazuri cand omoara copii care ajung la spital cu o mana rupta si tu ii banuiesti ca stiu ca encefalita e de tip west nile si nu-i encefalita normala...
  prin spitale nu au feshe si medicamente de baza si tu vrei sa stie ce tip de virus este.
  mai mult, boala e complet inselatoare. doar 10% dintre cei infectati au simptome, restul nu au manifestari sau le au foarte usoare si nu merg la medic. dintre cei cu manifestari serioase (o proportie de 110:30:1) doar 4.5% mor.
  la noi in '96-'97 a fost destul de groasa, au murit peste 50 de oameni din 500 infectati (depistati). probabil au fost peste 4000 de infectati nedepistati.
  si nu exista vaccin eficient, d-asta nu se bate prea tare moneda, nu-i loc de profit rapid si mare
 • -5 (5 voturi)    
  La fel ca si cu gripa porcina (Luni, 30 august 2010, 22:57)

  Marius [anonim]

  Prieteni, cineva ar putea avea interes aici sa vanda un vaccin sau sa mai strice putin afacerile unor amarati autohtoni.
  Nu s-a murit de la West Nile, posibil ca cei ce au dat asemenea declaratii sa fi fost deja "spaguiti".
  Nu merge cu vrajeala, poporul roman este prea inteligent
  • +6 (6 voturi)    
   Vaccin (Marţi, 31 august 2010, 2:06)

   Topinel [anonim] i-a raspuns lui Marius

   Tovarasi, stati linistiti la locurile voastre.

   Nu exista vaccin pentru virusul West Nile si nici tratament. Mai usor cu paranoia.
  • +2 (2 voturi)    
   pentru Marius (Marţi, 31 august 2010, 8:33)

   fane [anonim] i-a raspuns lui Marius

   o fi poporul roman inteligent, dar nu-i cazul tau. ce spaga, ce vaccin? daca te documentai un pic, aflai ca nu exista vaccin pentru West Nile.
  • +2 (2 voturi)    
   raspuns (Marţi, 31 august 2010, 11:40)

   raspandacu vesel [anonim] i-a raspuns lui Marius

   Omule, iti dai seama cat de prost esti? Sau esti atat de prost incat nu-ti dai seama?
 • -2 (2 voturi)    
  Madalina Manole via bebelusi via tantarul de Nil (Marţi, 31 august 2010, 7:45)

  mitza [anonim]

  via Scufita Rosie...
  Suntem neobositi...O natie de ...
 • -2 (2 voturi)    
  d c atata tevatura?! (Marţi, 31 august 2010, 9:26)

  me [anonim]

  am inteles ca nu exista vaccin (inca) si nu poate castigat (inca din nou) nimeni bani grosi de pe urma virusului...
  dar d c atata tevatra?!
  are o rata de mortalitate de 4.5% din cazurile severe... cam 80% din infectarea cu virusul asta nu au simtome deci nu sunt descoperite... asta inseamna o rata de mortalitate de mai putin de 1%...
  pai fratilor... e mai periculoasa penicilina...
  d c se agita astia atat?
 • +1 (1 vot)    
  doctorii lui pestalotziu (Marţi, 31 august 2010, 9:39)

  or.SwenToh [utilizator]

  Ce doctori buni sunt ei... sfatuiesc populatia sa se imbrace cu maneca lunga si pantaloni lungi.
  Parca de asta il doare pe tantar in 14.. de maneca lunga.. mai ales ca ei tot timpul sunt atrasi de dioxidul nostru de carbon cu diferite mirosuri si daca vor sa se hraneasca din tine nu prea ai ce face.

  Insa asa daca e caldura si canicula voi sfatuiti oamenii sa se imbrace.. ca apoi vin decesurile in special la batrani care stau prea infofoliti pe timp de vara..


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by