Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a anuntat luni aparitia in Romania a sapte cazuri de infectare cu virusul West Nile. Cseke a declarat ca doua persoane au murit in urma infectarii. "Am solicitat convocarea de urgenta a Comsiei de Epidemiologie", a precizat ministrul.

Consilierul ministrului, Geza Molnar, a declarat ca nu "se asteapta la o epidemie, ci la cazuri sporadice". Oficialul a precizat ca nu exista tratament si vaccin impotriva virusului West Nile, ci doar un tratament simptomatic.

Cseke a recomandat populatiei sa poarte haine care acopera mainile si picioarele si sa foloseasca substante chimice (sparyuri, creme) ce indeparteaza tantarii. De asemenea, oamenii sunt sfatuiti sa-si instaleze la ferestre si usi plase contra insectelor.

Ministrul a declarat ca a anuntat insitutiile europene de specialitate.

Potrivit informatiilor, o persoana in varsta de 75 de ani din Bucuresti si una de 79 de ani din judetul Constanta au decedat in urma intepaturilor de tantari infestati. Cele doua decese au survenit in 19 si 22 august, fiind confirmate in cursul diminetii de luni. Oficialii au precizat ca cele doua persoane decedate sufereau si de alte afectiuni.

Ministerul Sanatatii a confirmat cazuri de infectare in judetele Alba, Sibiu, Teleorman, Galati, Constanta, Dolj si municipiul Bucuresti. Alte doua suspiciuni de infectare sunt in curs de evaluare in Cluj si Mures, iar 80 de cazuri sunt investigate de autoritati.

Virusul West Nile se transmite prin intepatura tantarilor infestati. Boala nu se transmite de la om la om.

Printre simptomele bolii se numara febra, dureri de cap, varsaturi, dureri musculare etc.

In urma cu cateva zile, autoritatile din Grecia au anuntat mai multe decese provocate de virusul West Nile.

Iata comunicatul Ministerului Sanatatii:

"Ministerul Sănătăţii recomandă măsuri de protecţie împotriva ţânţarilor

În urma analizelor efectuate, Institutul Cantacuzino a confirmat astăzi existenţa unor cazuri de infectare cu virusul West Nile pe teritoriul României. Acestea au apărut în contextul epidemiologic existent în luna august într-o serie de ţări apropiate de România. Cazuri au fost semnalate în Grecia, Rusia (zona Mării Negre), precum şi alte ţări din Europa. În acest context, Ministerul Sănătăţii a solicitat din partea sistemului naţional de supraveghere epidemiologică intensificarea unor activităţi de depistare, diagnostic şi diminuare a riscului pentru apariţia unor cazuri în România.

Au fost investigate peste 80 de cazuri de îmbolnăviri compatibile cu infecţia West Nile şi, în acest context, în ultima săptămână au fost identificate 7 cazuri confirmate de infecţie, sunt în curs de confirmare 2 cazuri probabile, respectiv, 1 caz în curs de evaluare clinică. Judeţele în care s-au înregistrat aceste cazuri, sunt: Alba, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Mureş, Sibiu şi Teleorman. Toate cazurile înregistrate au fost numai la adulţi peste vârsta de 30 de ani, din care 2 s-au soldat cu deces datorită terenului biologic prin vârstă (de 75 şi 79 de ani), respectiv, boli cronice de fond preexistente.

Ministerul Sănătăţii a solicitat convocarea de urgenţă a comisiei de epidemiologie pentru elaborarea unor măsuri suplimentare privind organizarea suprevegherii la nivelul tuturor eşaloanelor de asistenţă medicală a tuturor situaţiilor de risc şi ale cazurilor de boală compatibile cu infecţia West Nile.

Măsurile preconizate vizează:

  • Intensificarea activităţii de supraveghere pe baza metodologiei de prevenire a infecţiei West Nile, implementate încă din anul 2008 pe baza reglementărilor din Comunitatea Europeană şi metodologia ECDC;
  • Solicitarea reţelei pentru implementarea raportării telefonice imediate a cazurilor suspecte depistate la nivelul spitalelor/secţiilor de boli infecfţioase;
  • Atenţionarea medicilor de familie, mai ales din zonele în care s-au înregistrat cazuri de îmbolnăpvire, pentru abordarea complexă, după caz, trimiterea la secţia de boli infecţioase a tuturor cazurilor de stare febrilpă fără o cauză clară elucidată;
  • Intensificarea colaborării reţelei de supraveghere în vederea asigurării diagnosticului bolii West Nile la Nivelul INCDI Cantacuzino şi Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj, conform arondării teritoriale stabilite;
  • Internarea şi îngrijirea corectă a tuturor cazurilor suspecte sau compatibile cu diagnosticul de West Nile la niveluol secţiilor/spitalelor de boli infecţioase;
  • Intensificarea colaborării DSP-urilor cu Instituţia Prefectului şi administraţiile publice locale pentru realizarea măsurilor nespecifice de prevenire (de ex. dezinsecţii);
  • Avertizarea, prin DSP, a sistemelor de hemovigilenţă din centrele de transfuzii priovind restricţiile la donare sau transplant de organe de la populaţia comunităţilor afectate de infecţie confirmată pentru o perioadă de 28 de zile;
  • Anunţarea sistemului european de alertă EWRS.

În acest context, specialiştii Ministerului Sănătăţii recomandă populaţiei să ia

Măsuri de protecţie:

  • să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi
  • să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari
  • să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă
  • să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută.

Infecţia West Nile apare la populaţia adultă şi poate avea efecte grave în cazul persoanelor predispuse la îmbolnăviri, având alte boli asociate (copiii trec, de regulă, neobservat peste infectarea cu virusul West Nile).

În cazul în care prezintă semne de boală – febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare, sau alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţânţar, persoana să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau (cei neasiguraţi) la cel mai apropiat cabinet medical.

Ministerul Sănătăţii subliniază că toate aceste cazuri depistate şi înregistrate în România sunt cazuri sporadice şi în momentul de faţă nu comportă riscul unei epidemii de amploare. Deasemenea, sunt asigurate toate cele necesare pentru supraveghere, precum şi, în caz de îmbolnăvire, de îngrijire medicală adecvată".