Alianta Civica a Romilor din Romania a lansat, luni, un apel la protest impotriva summit-ului pe probleme de imigratie de la Paris.

Potrivit unui comunicat de presa, citata de Agerpres, este vorba de un protest international organizat simultan pe data de 6 septembrie, la ora 11,30.

Protestul este initiat si sprijinit de Alianta Civica a Romilor din Romania si de lideri comunitari romi din judetele Bihor, Botosani, Braila, Brasov, Constanta, Dolj, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Neamt, Salaj, Timis.

"Acest summit infam este indreptat impotriva romilor de pretutindeni. Acest summit propune stigmatizarea intregului popor rom. Protestam impotriva politicii de purificare etnica dusa de guvernul francez indreptata impotriva cetatenilor romani si bulgari de etnie roma, impotriva expulzarilor colective si a masurilor represive si de victimizare a unei intregi etnii", se mai arata in comunicatul citat.

Mai mult, Alianta Civica a Romilor din Romania recomanda boicotarea produselor si serviciilor de origine franceza, in asa fel incat guvernantilor francezi sa li se reaminteasca faptul ca "drepturile fundamentale nu se negociaza".

Ministrul francez al imigratiei, Eric Besson, a anuntat organizarea, la 6 septembrie, a unui summit pe problematica dreptului la azil si a luptei impotriva imigratiei ilegale.

In afara de Belgia, care detine presedintia Uniunii Europene, alte cinci tari europene au fost invitate la reuniune, si anume Germania, Spania, Grecia, Italia si Marea Britanie. Statele Unite ale Americii (SUA) si Canada au fost, de asemenea, invitate.