Circulatia rutiera pe arterele de sub Pasajul Basarab va fi reluata, pe ambele sensuri, in 15 septembrie, iar investitia va fi finalizata pana la sfarsitul anului, a spus, sambata, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, citat de Mediafax.

Edilul sef al Bucurestiului a vizitat, sambata, santierul pasajului si a declarat ca in 15 septembrie va fi reluat traficul pe sub pod, iar Pasajul Basarab va fi finalizat pana la sfarsitul anului.

Lucrarile la Pasajul Basarab sunt terminate in proportie de 90%, din punct de vedere al stadiului fizic general.

Astfel, pana sambata s-a finalizat 100% infrastructura si suprastructura tablierului din beton armat, infrastructura si suprastructura tablierului podului pe arce este gata in proportie de 98%, montarea tablierului metalic al Podului Hobanat - 95,5%, dar si zidul de sprijin pentru delimitarea complexului comercial Carrefour.

Dupa 1 septembrie va incepe montarea hobanelor si turnarea dalei de beton, dupa care se vor face reglajele.

Dupa finalizarea lucrarilor, podul va fi testat timp de o luna, astfel ca, din februarie, sa poata fi folosit. "Nu vreau sa ii dam drumul daca mai avem de vopsit sau de facut marcajele", a spus primarul Sorin Oprescu.

Suma cheltuita in 2010, pana in prezent, pentru aceste lucrari, a fost 164 de milioane de lei, costul final pentru acest an fiind prevazut la 248 de milioane de lei. La cheltuielile initiale s-au adaugat cele privind refacerea strazilor din imprejurimile pasajului, pentru ca podul sa fie eficient, a spus Oprescu.

Pasajul rutier denivelat superior Basarab va realiza legatura rutiera si de tramvai intre Bulevardul Nicolae Titulescu - Soseaua Orhideelor - Podul Grozavesti - Bulevardul Vasile Milea (pentru circulatia tramvaielor) si, respectiv, Soseaua Grozavesti, intregind astfel inelul principal de circulatie al Bucurestiului in partea de nord-vest.

Proiectul cuprinde doua traversari majore de obstacole - raul Dambovita, peste podul existent si calea ferata, in zona Garii de Nord.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara, in 15 iulie, la prezentarea bilantului pentru doi ani de la preluarea mandatului, ca Pasajul Basarab este gata in proportie de 80 la suta. Oprescu preciza ca lucrarile ar putea fi finalizate in aproximativ opt-noua luni.

El descria aceasta investitie drept "cea mai spectaculoasa lucrare urbana din Romania, la capitolul infrastructura".

Circulatia pe mai multe portiuni de drum din zona Pasajului Basarab este inchisa temporar pentru realizarea lucrarilor la acest obiectiv.

Valoarea totala a contractului este de 160.738.329 de euro cu TVA inclus.