Secretar de stat in Ministerul Muncii dupa vizita la Paris: Romania va declansa proceduri juridice impotriva statului francez, daca este sesizata ca drepturile cetatenilor ei sunt incalcate la repatrierea din Franta

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Vineri, 27 august 2010, 13:47 Actualitate | Esenţial


Romania este hotarata sa-si protejeze cetatenii si drepturile acestora si va delansa proceduri juridice impotriva statului francez la orice incalcare a drepturilor cetatenilor ei care ii este sesizata, a declarat secretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu, seful grupului interministerial de lucru in problema romilor repatriati din Franta, in urma vizitei facute la Paris. El a spus ca sesizarile se pot face la Ambasada Romaniei de la Paris sau la autoritatile copetente din Romania, dar cu probe.

Informatia pe scurt:
 • Romania a cerut ca reuniunea ministrilor de interne de la Paris sa nu fie exclusivista si sa cuprinda toate tarile UE.
 • Franta a recunoscut ca problema romilor nu poate conditiona aderarea la spatiul Schengen.
 • Ministerul Muncii a organizat o unitate de sprijin care sa acorde asistenta autoritatilor locale pentru realizarea de programe destinate incluziunii romilor.
Secretarul de stat a tinut sa faca o corectura a termenului folosit atat de frecvent, expulzari, subliniind ca  "datele ne indica intoarceri voluntare" in Romania, insa a spus si ca autoritatile romane sunt ferm decise sa isi protejeze cetatenii.

"Daca exista oricare semnal ca aceste repatrieri s-au petrecut in alt mod decat cel prevazut de dreptul comunitar si legislatia celor doua tari membre, vom interveni imediat in sprijinul cetatenilor romani", a spus Valentin Moraru, seful delegatiei Romaniei care a discutat la Paris miercuri si joi cu autoritatile franceze repatrierea tiganilor. El a subliniat ca nu vor exista ezitari in a declansa orice proceduri juridice impotriva statului francez daca Romania este sesizata ca cetatenilor ei i-au fost incalcate drepturile.

Intrebat daca - in conditiile in care Comisia Europeana inca mai analizeaza daca masurile statului francez sunt in deplina concordanta cu legislatia comunitara - Guvernul roman este convins, in urma unei analize proprii, ca totul este perfect legal, Mocanu a spus ca"nu ne putem baza decat pe date oficiale". "La repatrierile care au avut loc in 19, 20 si 26 august nu am primit plangeri din partea cetatenilor cu privire la incalcarea drepturilor lor", a declarat acesta.

Mocanu a avut insa ezitari cand a trebuit sa spuna unde trebuie sa fie depuse plangerile si, daca nu exista probe, care ar fi solutia. Plangerile pot fi facute la Ambasada Romaniei de la Paris sau in tara, la autoritatile competente. "Partea franceza a subliniat, in repetate randuri, ca a respectat atat dreptul comunitar, cat si cel francez", a mai spus Valentin Mocanu, aratand ca, in cazul in care tiganii ar fi fost amprentati, a existat consimtamantul lor formal. Orice cetatean comunitar trebuie sa isi dea consimtamantul sa fie amprentat, altfel amprentarea este ilegala.

Magda Matache de la Romanicriss a declarat pentru Hotnews.ro ca, din interviurile facute la aeroport joi, la repatrierea celui de-al treilea grup de tigani, a reiesit ca ar fi existat si persoane amprentate, insa este o informatie bruta care mai trebuie verificata si ca organizatia incearca sa identifice cazurile care pot fi contestate in instanta.

Pe de alta parte, repatrierea voluntara a fost oarecum fortata de autoritatile franceze, care le-au spus ca baracile lor vor fi demolate, ei vor fi amprentati si apoi trimisi acasa. Multi dintre ei au semnat formularele de repatriere fara sa cunoasca limba franceza - formularele fiind fara traducere - neintelegand de fapt ce semneaza. Unii dintre cei ajunsi joi in tara au spus reprezentantilor Romanicriss ca reprezentanti ai politiei romane au mers in taberele in care stateau si i-au sfatuit ca e mai bine sa accepte repatrierea, pentru ca oricum vor fi demolati, amprentati si expulzati de pe teritoriul francez.

Romania a cerut ca statele UE sa fie invitate la reuniunea din 6 septembrie de la Paris

Valentin Mocanu a spus ca reprezentantii Guvernului roman au cerut explicatii partii franceze despre intalnirea din 6 septembrie de la Paris, a ministrilor de interne din 6 state UE, Canada si SUA, aratandu-si surprinderea fata de "aceasta abordare exclusivista".

"Partea franceza a negat orice discutie cu privire la situatia romilor sau cu privire la aquis-ul comunitar in cadrul acestei intalniri. A spus ca va discuta dreptul la azi, de aceea la intalnire sunt invitati si reprezentantii guvernului canadian. Aceasta intalnire nu va fi privita ca una a institutiilor europene sau privind legislatia europeana", a spus Mocanu.

Chiar daca Franta a negat ca situatia tiganilor se va afla in discutie, ministrul de interne italian, Roberto Maroni, participant la intalnire, a spus ca va discuta despre posibilitatea expulzarii cetatenilor comunitari, pentru ca simpla invitatie de a parasi teritoriul unui stat membru nu este suficienta. Prin urmare, din discutii s-ar crea un curent de opinie care sa insiste la Bruxelles pe legitimarea expulzarii cetatenilor comunitari, ilegala acum potrivit legislatiei UE.

"Ne-am aratat surprinderea fata de aceasta abordare exclusivista si ne-am aratat dorinta ca la reuniunea de la Paris sa participe si celelalte state membre ale UE", a spus Mocanu.

Autoritatile franceze nu au invitat Romania si Bulgaria la aceasta reuniune, dar nici Polonia, Ungaria sau Slovacia sau Comisia Europeana. Au fost invitate sase state UE - Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Belgia si Spania - reprezentanti ai administratiei americane si ai guvernului canadian.

Franta a recunoscut ca problema tiganilor nu poate conditiona aderarea Romaniei la spatiul Schengen

Mocanu a spus ca s-a discutat la Paris si despre aderarea romaniei la spatiul Schengen, dupa declaratiile secretarului de stat Pierre Lellouche ca Romania ar putea avea probleme in aceasta privinta daca nu rezolva chestiunea romilor. "Am subliniat ca cele doua dosare nu au nimic in comun", a reiterat Mocanu pozitia Romaniei. "Partea franceza a recunoscut ca aceasta tema (n.r. aderaea la Schengen) nu poate fi pusa oficial in relarie cu problema cetatenilor romani de etnie roma", a aratat secretarul de stat pozitia interlocutorilor francezi.

85 de milioane de euro pentru proiecte destinate romilor prin programul operational de resurse umane

Secretarul de stat in Ministerul Muncii recunoaste ca Romania nu are un cadru juridic sa impiedice reintoarcerea tiganilor in Franta, asa ca nu putea da nicio asigurare de acest gen partenerilor francezi. Insa se pot lua masuri pe termen lung, si anume "sa oferim conditiile in Romania sa nu mai fie tentati sa plece din motive economice". "Dar nu numai conditiile economice ii determina sa lece. Le-am explicat ca sunt oameni care zeci de ani nu au avut libertate de miscare si acum au libertatea sa plece si beneficiaza de ea", a spus Mocanu.

In acest context, secretarul de stat a spus ca prin POS DRU (programul operational de resurse umane) au fost  absorbite 85 de milioane de euro fonduri europene prin proiecte destinate comunitatii rome, o suma insuficienta, insa comunitatea roma a fost vizata si de alte proiecte. Nu avea insa o evidenta a proiectelor pentru romi finantate prin alte programe, insa, spune secretarul de stat, a solicitat celorlalte ministere sa ii puna la dispozitie datele necesare.

Mai mult, Ministerul Muncii a infiintat o unitate de sprijin, care sa discute la nivel local, cu autoritatile lorale, cum ar putea face proiecte finantate prin bani europeni. "Nu este corect sa apara idei de la nivel central, bagate pe gat autoritatilor locale. Situatia trebuie sa fie exact inversa, pentru ca ei cunosc cel mai bine problemele comunitatilor rome", crede Valentin Mocanu. In privinta cofinantarii - o probema la nivel local - secretarul de stat sustine ca Guvernul a alocat  fonduri de cofinantare programelor destinate romilor si ca se vor cauta solutii in continuare.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1456 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Secretar de stat in Franta (Vineri, 27 august 2010, 14:23)

  Nae [anonim]

  Cred ca suntem penibili , ne "framanta " ce se intampla cu acesti infractori care au facut Romania de ras si nu ne preocupa soarta oamenilor care muncesc si isi vad de treaba , a elevilor care cu toate greutatile obtin premii internationale , a personalului sanitar care lucreaza in conditii mizerabile si cu salarii diminuate !
  • +3 (3 voturi)    
   normal (Vineri, 27 august 2010, 14:38)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Nae

   e mai usor sa dai din gura decat sa faci ceva efectiv
  • 0 (2 voturi)    
   D-le Mocanu - dati-l in judecata pe Seitan ! (Vineri, 27 august 2010, 19:36)

   Mitica (Palarierul) [anonim] i-a raspuns lui Nae

   Dl Mocanu - care se crede la fel de destept precum premierul Bokkutu Warza Bleaga - in loc sa vorbeasca prostii precum sefii lui, ar fi util sa il dea in judecata pe ministrul Seitan, care in mare prostia dumisale a adus prejudicii mult mai multor cetateni romani intr-o singura zi, decat statul francez in ultimul mileniu.

   In general noi nu avem sperante sa se faca dreptate - de la un astfel de ipochimen precum dl secretar de stat Mocanu - care este in fond doar un policitician de teapa (partidul) lui Boc.

   .
  • +1 (3 voturi)    
   Gresesti, francezii sunt cei penibili (Vineri, 27 august 2010, 21:02)

   judex [anonim] i-a raspuns lui Nae

   1) Desi vorbesc de expulzare, Mocanu le-a deschis ochii si le-a aratat clar ca nu poate fi vorba decat de o repatriere. VOLUNTARA.. Ro-Fr: 1-0
   2) Sulimentarea fondurilor UE pentru integrarea tiganilor, a fost probabil propusa de Mocanu, la intalnirea cu Besson. Se demonstreaza astfel ca UE a subestimat dificultatile acestui p[roces (vezi criticile aduse Ro pentru "discriminare", cand au ales sa oblige intrarea in legalitate a comunitatilor nomade de tigani de la periferia catorva sate) prin factiuni in forta, la cererea satenilor. Ro-UE: 1-0. PS.
   3) Mocanu a facut Franta sa accepte suplimentarea fondurilor UE, pentru a fi accesate si de Franta. Deci, Franta a acceptat implicit ca problema tiganilor apartine si lor, nu numai Ro. Ro-Fr: 2-0
   4) Franta s-a facut de cacao in fata PE care a criticat fatis procesul disciminatoriu. Autogol Franta (idem vaticanul, inca un autogol).
   5) Franta incalca princiiile UE, organixzand o conferinta pe baza principiului excluderii celor care ar putea sa nu fie de acord cu incalcarea legislatiei UE, direct afectati negativ de tigani. In schimb, Ro propune ca o problema UE sa fie analizata la nivelul UE, si nu incluburi selectate discriminatoriu la nivel de natiune. Ro-Fr: cred ca s-a facut de un set 6-0, ca pe timpul intanirilor dintre Ro si Franta de pe vremea luptelor cu galicii din Cupa Davis cu Nastase si Tiriac la carma nationalei Ro.
   Cum ai ajuns tu la concluzia ca Mocanu a gresit ?
   • -1 (1 vot)    
    Parol tzatzo!!! Dar ce logica de miticutza ai ... (Sâmbătă, 28 august 2010, 10:50)

    Inna [anonim] i-a raspuns lui judex

    Ma dai gata, nu alta!!

    Eu iti explic mai simplu: Mocanu asta este la fel de vinovat ca toti auto-intitulatii "destepti" care conduc de ceva vreme Romania. Si care, dupa ce au dat shpagi in dreapta si in stanga ( un petrom, un combinat, doua, trei, companii de diverse tipuri.. in chipuri de privatizare ) sa fie primita in UE ( fara macar sa inteleaga in gandirea lor bordurata de incompetenta crasa, ce inseamna UE) s-au crezut dintr-o data buricul pamantului . Si desigur egalii tarilor autentic dezvoltate din vest.
    In loc sa opreasca exportul masiv de cersetori , hoti, violatori, criminali , unii dintre ei proaspat iesiti de pe potile inchisorilor, care au terorizat si scarbit Europa, au abuzat , ca si tiganii , numai de drepturile de a fi membru UE. NU si de obligatii.
    Au reusit astfel sa-i umileasca si sa-i compromita pe majoritatea romanilor onesti care muncesc cinstit, si se comporta civilizat in UE.
    Acum ca niste.. miticutzi.. tipic dambovitzeni, se scutura de fund si urla ca din gura de sharpe ca cetatenii lor ( adica tiganii) sunt "nedreptatiti "de "raii" din occident. Desigur mai au de partea lor o multime de ong obscure, care traiesc in realitate de pe urma acestor scandaluri, si care desigur ca nu fac nimic constructiv, decat sa mulga banii din fondurile europene ( unde culmea , contribuie , tot cei care muncesc, adica tot cetatenii onesti)
    Care in opinia ta, nu au dreptul sa protesteze, nu au voie sa zica nimic decat sa munceasca ca niste robi, si desigur sa plateasca taxele constiincios. Ca vorba ceea.. corectitudinea politica..
   • 0 (0 voturi)    
    Ro-Fr parte in parte ? asa zici tu ? (Sâmbătă, 28 august 2010, 12:27)

    Loganu [anonim] i-a raspuns lui judex

    Dupa parerea ta, se merita sa ne luam la tranta pentru niste tigani nespalati care nu vor sa invete si/sau sa munceasca ? Sa ne luam noi asa la tranta cu Franta parte in parte ? Sa spuneti merci ca datorita lor mergeti cu loganul, sandero, duster, si nu tot cu 1310, sau nova (desi nova avea cutie de Renault din cate imi aduc bine aminte) si tot de la ei va umpleti carucioarele in supermarketuri. Romani buni doar la dat din clanta, dar la nimic altceva.
   • 0 (0 voturi)    
    In Evenimentul zilei, Dl Mocanu zice altfel..... (Sâmbătă, 28 august 2010, 12:56)

    lili [anonim] i-a raspuns lui judex

    Dl Mocanu spune cu totul altceva.....da vina pe autoritatile din Romania pentru lipsa de resurse umane si de expertiza in domeniu.....

    "Mocanu le-a spus interlocutorilor săi francezi - ministrul de interne, Brice Hortefeux, ministrul pentru imigraţie, Eric Besson, şi secretarul de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche - că autortăţile locale din România se fac responsabile, în mare măsură, de eşecul integrării romilor.    "Lipsa de resurse umane şi de expertiză la acest nivel blochează uneori implementarea proiectelor", a explicat oficialul român, citat de publicaţia "L’Express". "

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/mocanu-da-vina-la-paris-pe-autoritatile-locale-904321.html
   • 0 (0 voturi)    
    Pt "judex" (Sâmbătă, 28 august 2010, 14:37)

    flit [anonim] i-a raspuns lui judex

    ce penibilitati, ce autogoluri ?!? Asta e delir... Franta ISI APARA TERITORIUL DE O INVAZIE NEDORITA DE CETATENII EI ! Deci, nu stiu daca intelegeti penibilul in care se afla Romania batand moneda pe acest subiect care ne linseaza de la A la Z ! Exista legi "europene" care sa-i oblige pe francezi sa importe ciocolata de Romania ?!? Daca exista SI CE DACA ? VOR DISPARE aceste legi, pt ca UE = FRANTA + GERMANIA si Co (adica niste sateliti MARUNTI-MARUNTI, printre care si micuta Rrromanie!) PROSTIA SECOLULUI e ca Rrromania sa inceapa sa ridice tonul pe teme juridice Europene, la nimeni altii decat la unul din PARINTII UE, Franta - recunoscuta ca fiind UN MARE PRIETEN al Romaniei, DINTOTDEAUNA ! Ei bine, TIGANII si organizatiile in care s-au strecurat au reusit imposibilul: ne aflam aproape de un conflict cu Franta ! HALUCINANT !!!! Stiti de ce pierdem DIN START orice conflict Juridic cu Franta ? Pt ca astia sunt tipicari, au acoperire pt orice miscare de deget ! Si stiti de ce se vede de la o posta ca e o campanie coordonata de victimizare a tiganimii ? Pt ca NIMENI, dar nimeni nu zice ca cetatenii "rrromani" - tigani NU SUNT ACOLO PT A MUNCI, ci pentru a CERSI si FURA ! Ori "integrare" pt asemenea specimene NU SE POSTE INVENTA nici cu bugetul apararii SUA !!!
 • 0 (4 voturi)    
  Mocanu (Vineri, 27 august 2010, 14:25)

  Marc [anonim]

  Mocanu asta, e sigurul angajat al guvernului care chiar munceste si-si arata interesul pentru munca depusa. De la izbucnirea scandalului cu tiganii a luat pozitie diplomatica ferma si nu s-a inclinat in fata Parisului.
  • +1 (3 voturi)    
   Mocanu asta... (Vineri, 27 august 2010, 15:53)

   Aurel [anonim] i-a raspuns lui Marc

   ... e un zero care pune in pericol relatia noastra cu Franta pentru niste tigani.
   • 0 (2 voturi)    
    acum, serios... (Sâmbătă, 28 august 2010, 0:59)

    dorian gray [anonim] i-a raspuns lui Aurel

    ...TU CHIAR CREZI ca "Mocanu asta" exprima o astfel de pozitie, asa de capul lui?
    serios, cati ani ani?
  • +4 (4 voturi)    
   Ia vedeti articolul din Evenimentul zilei.... (Vineri, 27 august 2010, 19:36)

   lili [anonim] i-a raspuns lui Marc

   Dl Mocanu spune cu totul altceva.....da vina pe autoritatile din Romania pentru lipsa de resurse umane si de expertiza in domeniu.....

   "Mocanu le-a spus interlocutorilor săi francezi - ministrul de interne, Brice Hortefeux, ministrul pentru imigraţie, Eric Besson, şi secretarul de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche - că autortăţile locale din România se fac responsabile, în mare măsură, de eşecul integrării romilor.   "Lipsa de resurse umane şi de expertiză la acest nivel blochează uneori implementarea proiectelor", a explicat oficialul român, citat de publicaţia "L’Express". "

   http://www.evz.ro/detalii/stiri/mocanu-da-vina-la-paris-pe-autoritatile-locale-904321.html
 • +9 (9 voturi)    
  romani in Europa (Vineri, 27 august 2010, 14:38)

  qwerty [anonim]

  Sunt un cetatean roman ce locuieste in strainatate si ma oripileaza modul in care se pune problema in media din Romania legata de acest caz. Exista o tendinta de a invinovati autoritatile franceze si a apara tiganii. Eu personal sufar din cauza acestor creaturi pentru ca din pacate Europa e cam inchisa pentru romanii cinstiti din cauza lor. Nu fac de cat sa fure, violeze, cerceasca. Din punct de vedere legal in orice stat din UE un cetatean roman poate sa stea legal DOAR 3 luni!! Dupa 3 luni trebuie sa iti justifici intr-un fel sederea acolo si sa ai permis de rezidenta (poti sa muncesti legal, studiezi sau sa ai proprietate cumparata acolo).Va las pe dumneavoastra sa analizati daca aceste creaturi aveau macar unu din aceste motive ca sa poata sa isi justifice sederea pe terotoriu Frantei. Bravo Franta ai facut ceea ce trebuie!urmeaza si alte tari o sa vedeti...
  • +1 (3 voturi)    
   Franta nu a facut ce trebuie. (Vineri, 27 august 2010, 16:44)

   Rafael Che Guevara [utilizator] i-a raspuns lui qwerty

   In mare parte situatia este asa cum ai expus-o. Diferenta consta in faptul ca Franta are probleme in a aplica legea, si pentru asta invinovateste Romania, in loc sa ia taurul de coarne. Solutia la problema tiganilor, consta numai in toleranta zero fata de infractionalitate, si nu numai in Franta sau Romania, ci peste tot in UE. Daca infractorul fura, violeaza sau face orice alta infractiune, atunci trebuie arestat si pedepsit si nu expulzat. Daca un individ nu respecta regulamentul de rezidenta, atunci el trebuie tratat conform normativului respectiv in mod contraventional sau dupa caz, penal. Frantei ii este mai usor, sa expulzeze in acord global o comunitate ca pe urma sa ne recomande sa-i integram noi. Iar daca vom aplica doar noi toleranta zero fata de infractionalitate, vom fi imediat catalogati drept rasisti, cu toate neajunsurile ce decurg de aici. Autoritatile au mereu tendinta de a crea abuzuri, si salut aici activitatea ministerului de externe de a contrabalansa campania furibunda a unor politicieni francezi, care nu se feresc chiar sa ameninte si sa santajeze Romania si pe cetatenii ei. La nivel european, mare parte din banii acordati integrarii tiganilor ar trebui folositi in constructia de centre de detentie cu scolarizare obligatorie si ajustarea corespunzatoare a sistemului politienesc. In paralel, ar trebui ca minoritatile sa nu mai detina avantaje in fata majoritatii si fondurile dedicate integrarii romilor sa se numeasca fonduri de combatere a infractionalitate. Altfel orice puradel sau bulibasa o sa tot continue sa-si afirme neintegrarea ca sa primeasca bani. Integrarea, in mintea lor consta in a lenevi si primi fonduri, timp in care Romania sa continue sa fie tinta tuturor acuzelor. Din aceste puncte de vedere, Franta nu a facut ceea ce trebuie.
 • +1 (3 voturi)    
  a-ti scapat ocazia (Vineri, 27 august 2010, 14:44)

  cititor hotnews [anonim]

  Delegatia guvernamentala a fost chemata la ordine la Inalta poarta ca pe vremea Imperiului Otoman.
  Nu a-ti facut altceva decat sa plecati capul si sa executati ordinele primite,neavand nici o opinie.
  Un mod rusinos de a reprezenta tara.
  • 0 (2 voturi)    
   bine a-ti venit (Vineri, 27 august 2010, 15:45)

   mumuishere [utilizator] i-a raspuns lui cititor hotnews

   Bine A-TI venit, stimabile...

   Solutia simpla, cu acceptarea riscului escaladarii si a posibilei degenerari a precedentului, sa ne dezicem de existenta asestor "creaturi" - dupa cum se exprima un antivorbitor. Da, exista riscul ca dupa un asemenea eveniment sa vina randul altor etnii (prin prisma precedentului) sau in cazul oricaror alti apatrizi... dar cred ca raportat la castiguri - acel risc este acceptabil. Cine nu are documente romanesti - sa nu fie acceptat in tara. Ca cineva banuieste ca ar fi provenit din Romania - este doar problema lor. Sa nu se accepte apatrizii doar de dragul linguselii. Vorbesti romaneste? Nu te aud. Zici ca ai plecat din Romania? Nu te aud! Te numesti Ion? Eu zic ca esti Jean in toata regula...Nu cred ca mai este loc de toleranta.
   Si mai mult decat atat. De ce domnul mocanu confunda discriminarea tiganilor cu discriminarea romanilor? ca sa ne miram noi dupa asta de ce toata europa ne considera o adunatura de tigani nespalati

   am marele noroc sa vorbesc fluent limbi straine pentru a ma prezenta drept orice altceva in afara de roman.
   • -1 (1 vot)    
    Nu fi asa aprig la manie (Vineri, 27 august 2010, 16:11)

    HESS [utilizator] i-a raspuns lui mumuishere

    Pe undeva HotNews are dreptate.
    Politicienii nostrii sant niste lasi si lingai.Lasitatea si slugarnicia duce la decadenta unei persoane si a unei natiuni.
    Politicienii nostrii in loc sa ia apararea celor care sant infractori ar trebuii sa prezinte lucruriile asa cum sant .Unii tigani s-au integrat fara nici un ajutor altii nu o vor face cu toate ajutoarele.Da ca la prima acuzatie a romaniei ca romania nu face nimic pt integrarea tiganiilor.,a unei parti dintre ei,ar fi raspuns cu altleria fi sigur ca azi nu am fi fost in situatia actuala.
    • +4 (4 voturi)    
     subcultura (Vineri, 27 august 2010, 16:54)

     mumuishere [utilizator] i-a raspuns lui HESS

     Din pacate noi suntem in situatia in care o subcultura tinde sa domine o cultura. Este tragic sa vezi cum o minoritate a acaparat un popor intreg. Practic un parazit a ajuns sa-si domine gazda.
     Nu este un discurs rasist. Nu am nici o problema cu nici un popor sau o alta natiune din lumea asta dar sa vezi ca un grup minoritar afecteaza in mod negativ o natiune intreaga impune un set de masuri imediate.
     Pentru tigani exista doua alternative - sa renunte la subcultura lor si la intregul set de traditii sau sa fie izolati.
     Intr-o societate moderna nu exista loc pentru primitivism(si nu ma refer la curentul de arta) si mizerie morala (si mizerie propriu-zisa). Subcultura lor exact pe asta se bazeaza. Ca valori este complet contrara principiilor ce guverneaza un stat modern. Nomadul nu mai are loc in societate.
  • +1 (1 vot)    
   gramatica rrom (Vineri, 27 august 2010, 18:47)

   Alf [anonim] i-a raspuns lui cititor hotnews

   Mai du-te la scoala pentru a invata sa scrii corect inainte de a critica ceva ce nu intelegi. Poate nu ai terminat programul de integrare. Esti inca la capitolul insulte aiurea.
 • -1 (1 vot)    
  varza (Vineri, 27 august 2010, 15:09)

  culio [anonim]

  Daca nu ma insel Romania nu mai are ambasador la Paris cam de vreun an. Nici nu este de mirare ca francezii sterg pe jos cu noi prin Europa.
  Ma intreb la aceasta reuniune cine a participat din martea ministerului de externe sau cine ne reprezinta interesele in Franta? Poate vreo domnita care nu are nimic de-a face cu demersurile care trebuie facute in aceasta situatie si care, poate, va fi recompensata pe masura incapacitatii sale?
  In rest, de nea Mocanu si papa Fatulescu numa de bine!
 • +3 (3 voturi)    
  Politica externa (Vineri, 27 august 2010, 15:55)

  Lucian M [anonim]

  Politica externa a Romaniei e varza totala. Nu mai avem relatii de prietenie cu nici o tara. L-ati vazut pe Basescu la intalniri cu sef de state cu e tratat, exact ca un copil de mingi. Se invarte si el pe-acolo si nu-l baga nimeni in seama. Nu ca l-as lauda pe Ceausescu dar din acest pdv era doctor fata de toti care au venit dupa el, asa cismar cu era.
 • +2 (2 voturi)    
  Nu zau ???!!!!! (Vineri, 27 august 2010, 17:07)

  lili [anonim]

  "Insa se pot lua masuri pe termen lung, si anume sa oferim conditiile in Romania sa nu mai fie tentati sa plece din motive economice".
  Nu-mi vine a crede ce usor debiteaza politicienii astia asemenea aberatii !!!
  Ce sa oferiti, Dle Mocanu??!! Cand romanii-romani pleaca pe capete si mai ales pleaca valorile romanesti??!! De ei nu va preocupati, Dl Basescu spune ca nu-i deloc o problema ca pleaca medicii nemultumiti de conditiile economice din tara !! Si Dvs vorbiti de conditii economice sa nu mai plece tiganii !!! Vai de politica voastra, nu sunteti in stare sa gestionati o tara, nu sunteti!!!! Tiganii va mai lipseau ca in rest pe romani i-ati dat gata..... Vai de guvernarea voastra portocalie....
 • +2 (2 voturi)    
  Sariti, ni-i trimit inapoi! (Vineri, 27 august 2010, 18:58)

  Alf [anonim]

  Mie mi se pare normala atitudinea oficiala de a lua aparare tiganilor care urmeaza a fi expulzati catre tara: 1) ce fura, aduc in tara, doar n-or lasa in strainatate beneficiile activitatii lor 2) cheltuielile privind anchetarea infractiunilor comise de ei aiurea si cele procesuale sau de detentie intra in sarcina tarilor beneficiare de "serviciile" lor 3) scade infractionalitate la nivel national si cheltuielile adiacente, usurand activitatea politiei si a justitiei de la noi.
  Numai si numai avantajedin apararea acelor infractori! Cei cinstiti, sa fie sanatosi sau in tara sau acolo unde muncesc corect!
 • 0 (0 voturi)    
  SE APLICA LEGEA, terminati cu "discriminarea"! (Sâmbătă, 28 august 2010, 21:08)

  flit [anonim]

  Dupa ce Romania a terorizat Europa cu valurile de infractori exportate la deschiderea frontierelor, este ULTIMA care are dreptul sa protesteze la intoarcerea FORTATA SAU NU a tiganimii aflata in SEDERE ILEGALA intr-o tara UE! Cu atat mai mult cu cat francezii ne-au spus ca APLICA LEGEA ! DE CARE tiganii din politica romaneasca si din ONG-uri nu vrea sa auda. Care e acea reglementare atat de bien ascunsa ? Cautati textul "Dreptul de rezidenţă pentru mai mult de 3 luni pentru CETATENII UE" din art. 7–15 din Directiva 2004/38/CE !!!
  Hai sa va scutesc de cautari: CONDITIILE SUNT:
  1) este angajat sau desfăşoară o activitate independentă; 2) are suficiente resurse şi asigurare medicală, astfel încât să nu devină o povară pentru serviciile sociale ale ţării în care
  doreşte să rezideze; 3) este înscris într-o instituţie de învăţământ sau de instruire vocaţională sau este student şi are o asigurare medicală.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.hosted by
powered by
developed by