Romania este hotarata sa-si protejeze cetatenii si drepturile acestora si va delansa proceduri juridice impotriva statului francez la orice incalcare a drepturilor cetatenilor ei care ii este sesizata, a declarat secretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu, seful grupului interministerial de lucru in problema romilor repatriati din Franta, in urma vizitei facute la Paris. El a spus ca sesizarile se pot face la Ambasada Romaniei de la Paris sau la autoritatile copetente din Romania, dar cu probe.

Informatia pe scurt:

  • Romania a cerut ca reuniunea ministrilor de interne de la Paris sa nu fie exclusivista si sa cuprinda toate tarile UE.
  • Franta a recunoscut ca problema romilor nu poate conditiona aderarea la spatiul Schengen.
  • Ministerul Muncii a organizat o unitate de sprijin care sa acorde asistenta autoritatilor locale pentru realizarea de programe destinate incluziunii romilor.

Secretarul de stat a tinut sa faca o corectura a termenului folosit atat de frecvent, expulzari, subliniind ca "datele ne indica intoarceri voluntare" in Romania, insa a spus si ca autoritatile romane sunt ferm decise sa isi protejeze cetatenii.

"Daca exista oricare semnal ca aceste repatrieri s-au petrecut in alt mod decat cel prevazut de dreptul comunitar si legislatia celor doua tari membre, vom interveni imediat in sprijinul cetatenilor romani", a spus Valentin Moraru, seful delegatiei Romaniei care a discutat la Paris miercuri si joi cu autoritatile franceze repatrierea tiganilor. El a subliniat ca nu vor exista ezitari in a declansa orice proceduri juridice impotriva statului francez daca Romania este sesizata ca cetatenilor ei i-au fost incalcate drepturile.

Intrebat daca - in conditiile in care Comisia Europeana inca mai analizeaza daca masurile statului francez sunt in deplina concordanta cu legislatia comunitara - Guvernul roman este convins, in urma unei analize proprii, ca totul este perfect legal, Mocanu a spus ca"nu ne putem baza decat pe date oficiale". "La repatrierile care au avut loc in 19, 20 si 26 august nu am primit plangeri din partea cetatenilor cu privire la incalcarea drepturilor lor", a declarat acesta.

Mocanu a avut insa ezitari cand a trebuit sa spuna unde trebuie sa fie depuse plangerile si, daca nu exista probe, care ar fi solutia. Plangerile pot fi facute la Ambasada Romaniei de la Paris sau in tara, la autoritatile competente. "Partea franceza a subliniat, in repetate randuri, ca a respectat atat dreptul comunitar, cat si cel francez", a mai spus Valentin Mocanu, aratand ca, in cazul in care tiganii ar fi fost amprentati, a existat consimtamantul lor formal. Orice cetatean comunitar trebuie sa isi dea consimtamantul sa fie amprentat, altfel amprentarea este ilegala.

Magda Matache de la Romanicriss a declarat pentru Hotnews.ro ca, din interviurile facute la aeroport joi, la repatrierea celui de-al treilea grup de tigani, a reiesit ca ar fi existat si persoane amprentate, insa este o informatie bruta care mai trebuie verificata si ca organizatia incearca sa identifice cazurile care pot fi contestate in instanta.

Pe de alta parte, repatrierea voluntara a fost oarecum fortata de autoritatile franceze, care le-au spus ca baracile lor vor fi demolate, ei vor fi amprentati si apoi trimisi acasa. Multi dintre ei au semnat formularele de repatriere fara sa cunoasca limba franceza - formularele fiind fara traducere - neintelegand de fapt ce semneaza. Unii dintre cei ajunsi joi in tara au spus reprezentantilor Romanicriss ca reprezentanti ai politiei romane au mers in taberele in care stateau si i-au sfatuit ca e mai bine sa accepte repatrierea, pentru ca oricum vor fi demolati, amprentati si expulzati de pe teritoriul francez.

Romania a cerut ca statele UE sa fie invitate la reuniunea din 6 septembrie de la Paris

Valentin Mocanu a spus ca reprezentantii Guvernului roman au cerut explicatii partii franceze despre intalnirea din 6 septembrie de la Paris, a ministrilor de interne din 6 state UE, Canada si SUA, aratandu-si surprinderea fata de "aceasta abordare exclusivista".

"Partea franceza a negat orice discutie cu privire la situatia romilor sau cu privire la aquis-ul comunitar in cadrul acestei intalniri. A spus ca va discuta dreptul la azi, de aceea la intalnire sunt invitati si reprezentantii guvernului canadian. Aceasta intalnire nu va fi privita ca una a institutiilor europene sau privind legislatia europeana", a spus Mocanu.

Chiar daca Franta a negat ca situatia tiganilor se va afla in discutie, ministrul de interne italian, Roberto Maroni, participant la intalnire, a spus ca va discuta despre posibilitatea expulzarii cetatenilor comunitari, pentru ca simpla invitatie de a parasi teritoriul unui stat membru nu este suficienta. Prin urmare, din discutii s-ar crea un curent de opinie care sa insiste la Bruxelles pe legitimarea expulzarii cetatenilor comunitari, ilegala acum potrivit legislatiei UE.

"Ne-am aratat surprinderea fata de aceasta abordare exclusivista si ne-am aratat dorinta ca la reuniunea de la Paris sa participe si celelalte state membre ale UE", a spus Mocanu.

Autoritatile franceze nu au invitat Romania si Bulgaria la aceasta reuniune, dar nici Polonia, Ungaria sau Slovacia sau Comisia Europeana. Au fost invitate sase state UE - Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Belgia si Spania - reprezentanti ai administratiei americane si ai guvernului canadian.

Franta a recunoscut ca problema tiganilor nu poate conditiona aderarea Romaniei la spatiul Schengen

Mocanu a spus ca s-a discutat la Paris si despre aderarea romaniei la spatiul Schengen, dupa declaratiile secretarului de stat Pierre Lellouche ca Romania ar putea avea probleme in aceasta privinta daca nu rezolva chestiunea romilor. "Am subliniat ca cele doua dosare nu au nimic in comun", a reiterat Mocanu pozitia Romaniei. "Partea franceza a recunoscut ca aceasta tema (n.r. aderaea la Schengen) nu poate fi pusa oficial in relarie cu problema cetatenilor romani de etnie roma", a aratat secretarul de stat pozitia interlocutorilor francezi.

85 de milioane de euro pentru proiecte destinate romilor prin programul operational de resurse umane

Secretarul de stat in Ministerul Muncii recunoaste ca Romania nu are un cadru juridic sa impiedice reintoarcerea tiganilor in Franta, asa ca nu putea da nicio asigurare de acest gen partenerilor francezi. Insa se pot lua masuri pe termen lung, si anume "sa oferim conditiile in Romania sa nu mai fie tentati sa plece din motive economice". "Dar nu numai conditiile economice ii determina sa lece. Le-am explicat ca sunt oameni care zeci de ani nu au avut libertate de miscare si acum au libertatea sa plece si beneficiaza de ea", a spus Mocanu.

In acest context, secretarul de stat a spus ca prin POS DRU (programul operational de resurse umane) au fost absorbite 85 de milioane de euro fonduri europene prin proiecte destinate comunitatii rome, o suma insuficienta, insa comunitatea roma a fost vizata si de alte proiecte. Nu avea insa o evidenta a proiectelor pentru romi finantate prin alte programe, insa, spune secretarul de stat, a solicitat celorlalte ministere sa ii puna la dispozitie datele necesare.

Mai mult, Ministerul Muncii a infiintat o unitate de sprijin, care sa discute la nivel local, cu autoritatile lorale, cum ar putea face proiecte finantate prin bani europeni. "Nu este corect sa apara idei de la nivel central, bagate pe gat autoritatilor locale. Situatia trebuie sa fie exact inversa, pentru ca ei cunosc cel mai bine problemele comunitatilor rome", crede Valentin Mocanu. In privinta cofinantarii - o probema la nivel local - secretarul de stat sustine ca Guvernul a alocat fonduri de cofinantare programelor destinate romilor si ca se vor cauta solutii in continuare.