DNA l-a deferit justitiei pentru luare de mita in forma continuata pe profesorul universitar Gheorghe Stancu, membru in Comisia de sustinere a examenului de licenta la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Hyperion, sesiunea iunie 2010, si al Comisiei de etica si deontologie profesionala a aceleiasi universitati.

Totodata, au fost trimisi in judecata de Directia Nationala Anticoruptie, in stare de arest, Nicoleta Guma - coordonator al Centrului Tutorial Caransebes a Universitatii Hyperion Bucuresti si Eugen Tacota - student in anul terminal al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Hyperion - Centrului Tutorial Caransebes, ambii acuzati de complicitate la luare de mita si complicitate la dare de mita, ambele in forma continuata.

Vor fi judecati in libertate, Iancu Hinda, subofiter la IJJ Caras Severin, Ilie Strain si Nicusor-Florn Tundrea subofiteri la ISU Semenic, pentru dare de mita.

Alaturi de acestia, vor fi judecati tot in libertate, Adrian-Ionel Cristescu, administrator la SC Flory Ady SRL Caransebes, Angelica- Stanica Vadrariu vanzatoare la SC Orsay SRL si Magdalena Lazar pentru dare de mita.

Procurorii DNA au stabilit ca, in luna mai, profesorul Gheorge Stancu, in calitate de membru in comisia de sustinere a examenului de licenta la Facultatea de Drept a Universitatii Hyperion si de coordonator al lucrarilor de diploma a 35 de studenti ai Centrului Tutorial Caransebes, a primit de la acestia, prin intermediul Nicoletei Guma si Eugen Tacota, 52.500 de euro, pentru a-i favoriza pe studentii respectivi in sensul acordarii unor note mai mari decat cele cuvenite.

De asemenea, Guma si Tacota s-au straduit sa ii convinga pe cei 35 de studenti sa dea cate 1.500 de euro, bani pe care cei doi i-au strans si depozitat provizoriu, pentru ca in final sa ii dea profesorului Stancu.

"Despre acesta, cei doi inculpati cunosteau ca, in schimb, ii va ajuta pe studenti sa promoveze examenul de licenta in mod nemeritat, prin acordarea unor note si rezultate necuvenite. Totodata cei doi inculpati s-au asigurat ca favorizarea studentilor va avea rezultatele promise si printr-o serie de alte actiuni cum ar fi preluarea si transmiterea semnelor distinctive ce urmau a fi inserate in lucrari, asigurarea omogenitatii si discretiei intregului grup de studenti ce urma sa sustina examenul de licenta (inlaturandu-i pe cei care nu prezentau increderea necesara), asigurarea unui caracter organizat atat cu ocazia pregatirilor pentru examenul de licenta cat si cu ocazia desfasurarii acestuia, in special a probei orale", se arata in comunicatul DNA.

Pentru toti cei 35 de studenti proba orala a durat 12 minute si 56 secunde, in conditiile in care profesorul Gheorghe Stancu a sustinut ca fiecare student a fost examinat timp de 3-4 minute.

Pentru obtinerea promovarii frauduloase a examenului de licenta pe baza unui rezultat satisfacator, inculpatii Cristescu Adrian-Ionel, Hinda Iancu, Lazar Magdalena, Strain Ilie, Tundrea Nicusor Florin, Vadrariu Angelica Stanica au dat cate 1.500 euro inculpatului Tacota Eugen, pentru ca acesta la randul sau, cu ajutorul inculpatei Guma Nicoleta, sa remita banii inculpatului Stancu Gheorghe, membru in comisia de examinare, in vederea favorizarii lor.

In vederea recuperarii sumelor ce constituie obiectul mitei, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumelor de 1.680 euro si 1.332 lei si a cotei de 3/4 dintr-un imobil apartinand inculpatului Stancu Gheorghe, si asupra sumei de 17.321 lei si a cotei de 1/2 dintr-un imobil apartinand inculpatei Guma Nicoleta.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Caras ￯ Severin.