Fostul director general de la CFR Calatori si actualul director general al CFR SA, trimisi in judecata pentru o frauda de 700.000 de euro

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 26 august 2010, 16:28 Actualitate | Esenţial


Alexandru Noaptes, fostul director general la Societatii Nationale de Transport Feroviar (SNTF) "CFR Calatori" S.A, alaturi de directorul adjunct la SNTF "CFR Calatori", Nacu Vanghele, si de directorul tractiune la SNTF "CFR Calatori", Nicolae Iosub, au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie, pentru "abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave", informeaza Directia Nationala Anticoruptie. Potrivit procurorilor DNA, cei trei ar fi adus companiei un prejudiciu de aproape 700.000 de euro.

Alaturi de acestia, au fost trimisi in judecata si Vasile Muresan - director general la SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca, Simona Elena Florisca - director economic la SC Remarul 16 Februarie, Iancu Floare - inginer la Serviciul plan, organizare, constatare la SC Remarul 16 Februarie, Emil Sabo - director general al SC Activ Invent SRL (actualul director general al CFR S.A.), Claudia Maria Urs - director economic la SC Activ Invest, Calin Mitica - administrator de fapt la SC Activ Invest.

- Acestia sunt acuzati de "complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave".

Inculpatii ocupau posturile mentionate la data comiterii faptelor, precizeaza DNA.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori:
 • In perioada martie-octombrie 2005, inculpatii sus mentionati s-au implicat in desfasurarea unor operatiuni succesive de vanzare-cumparare, prin interpunerea firmelor S.C. ACTIV INVEST S.R.L. si S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, operatiuni in urma carora un numar de sase automotoare cu remorca second-hand aduse din Germania au fost achizitionate de Societatea Nationala de Transport Feroviar (SNTF) "CFR Calatori" S.A la un pret supraevaluat, cu favorizarea societatilor interpuse.
 • Astfel, in perioada aprilie-octombrie 2005, ca urmare a acelor tranzactii, pretul automotoarelor second-hand aduse din Germania a crescut de aproximativ 16 ori, adica de la 120.000 euro (pret de vanzare oferit de firma care a cumparat automotoarele din Germania), la aproape doua milioane euro (pretul platit de SNTF "CFR Calatori" pentru aceleasi vehicule feroviare).
 • Concret, la data de 11 aprilie 2005, S.C. ICIM S.A. Arad a cumparat din Germania, sase automotoare cu remorca pe care, la data de 17 august 2005, le-a vandut catre S.C. ACTIV INVEST S.R.L. pentru suma de 689.248 lei.
 • La data de 26 octombrie 2005, S.C. ACTIV INVEST S.R.L. a revandut cele sase automotoare cu remorca la S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj-Napoca, la pretul total de 2.670.838 lei.
 • La data de 21 octombrie 2005, inainte chiar de a incheia contractul de cumparare de la S.C. ACTIV INVEST S.R.L, S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. a vandut cele sase automotoare catre Societatea Nationala de Transport Feroviar "CFR Calatori" S.A, la un pret total de 7.497.000 lei, suma care a si fost platita de cea din urma societate in perioada 1 noiembrie - 2 decembrie 2005.
 • La baza stabilirii acestui pret au stat presupusele reparatii si modernizari aduse automotoarelor de S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. La data tranzactiei insa, S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca nu detinea certificatele necesare pentru desfasurarea activitatilor de modernizare si comercializare a automotoarelor si nu avea nici calitatea de furnizor feroviar.
 • Nu numai ca S.C. ACTIV INVEST S.R.L nu a efectuat niciun fel de reparatie la cele sase automotoare, ci aceste vehicule nici macar nu au ajuns la S.C. ACTIV INVEST S.R.L., ele fiind transportate direct de la S.C. ICIM S.A. Arad la S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Reiese ca S.C. ACTIV INVEST S.R.L. a fost interpusa fictiv in circuitul operatiunilor de revanzare cu singurul scop de a se majora pretul vehiculelor fata de valoarea comerciala reala a acestora.
 • Prejudiciul retinut in dauna SNTF "CFR Calatori" este de 2.823.882 lei, rezultand din diferenta dintre pretul platit pentru cele sase automotoare de catre SNTF "CFR Calatori" si pretul platit pe aceleasi vehicule de S.C. ACTIV INVEST S.R.L din care se scad cheltuielile efectuate in fapt de S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Aceasta suma a rezultat din operatiunile realizate conform unor intelegeri infractionale intre inculpati, pretul final platit de SNTF "CFR Calatori" neavand la baza justificari economice (fiind doar in mica parte acoperit de operatiuni reale). La baza producerii prejudiciului stau incalcarile legii achizitiilor publice si suplimentarea, in conditii nelegale, a bugetului SNTF "CFR Calatori".
 • Prin activitatile descrise mai sus avantajul patrimonial obtinut in favoarea S.C. ACTIV INVEST S.R.L. si S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. se ridica la 1.665.202 lei.
 • In vederea confiscarii sumei de 1.665.202 lei reprezentand avantajul patrimonial obtinut prin pagubirea SNCTF CFR Calatori, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor apartinand inculpatilor Nacu Vanghele, Muresan Vasile, Iancu Floare, Calin Mitica, Sabo Emil, Urs Claudia Maria.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecatoria Cluj Napoca.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2396 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Primul termen, peste un an... (Joi, 26 august 2010, 16:36)

  Claude [anonim]

  .... acum trebuie judecata in regim de urgenta asistenta de la Giulesti...
  • 0 (6 voturi)    
   traiasca mostenirea liberala!.. (Joi, 26 august 2010, 17:15)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Claude

   Asta e respectul pe care ipoCrin se tot chinuie sa-l aduca inapoi? Asta este cresterea economica pe baza careia s-au umflat cheltuielile bugetare?
   • +2 (2 voturi)    
    Mostenire liberala? (Joi, 26 august 2010, 18:17)

    Judex [anonim] i-a raspuns lui pehash

    Emil Sabo, unul din inculpati este omul de incredere al lui Blaga; cand Blaga a gost la Ministerul Dezvoltarii regionale, el a fost numit Seful Comisiei Nationale de Investitii ( unde a dat contracte fara numar firmelor lui Silaghi de la Turda, vezi ancheta lui Tolontabn ,in aprilie 2010 in GSP).Ccand ministerul a fost preluat de Udrea, Blaga l-a plasat lui Berceanu,care l-a pus Sef la SNCFR-marfa, care urmeaza sa fie privatizata (alta vaca de muls pentru partid).Curat liberal !
    • 0 (0 voturi)    
     anchetele lui Tolo nu sunt bune (Joi, 26 august 2010, 18:45)

     marean [anonim] i-a raspuns lui Judex

     vezi cazurile "scena" si "perdelele"
   • +1 (1 vot)    
    ministru, in 2005 >:) (Joi, 26 august 2010, 18:43)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    CINE era ministru al Transporturilor in 2005? Crin? Tariceanu?
    OAU! Era tomnai Berceanu!!! "Mostenirea liberala", da? >:)
 • +4 (4 voturi)    
  Exceptie (Joi, 26 august 2010, 16:41)

  fss [anonim]

  Poate baga o exceptie de constitutionalitate?
  • +2 (2 voturi)    
   neconstitutionalitate (Joi, 26 august 2010, 16:52)

   codo [utilizator] i-a raspuns lui fss

   exceptia de constitutionalitate nu s-a inventat inca
   • 0 (0 voturi)    
    nu e traziu (Joi, 26 august 2010, 18:51)

    ION I [anonim] i-a raspuns lui codo

    lasa ca o inventeaza astia... ;)

    subscriu la ce a scris Claude mai sus...
 • +3 (3 voturi)    
  Cati ani (Joi, 26 august 2010, 17:01)

  Paul Fulea [utilizator]

  vor primi pentru acest prejudiciu? Oare voi apuca insa finalul procesului?
  • +2 (2 voturi)    
   E posibil... (Joi, 26 august 2010, 17:10)

   ionel [anonim] i-a raspuns lui Paul Fulea

   E posibil sa il apuci ca nu mai avem execeptia de neconstitutionalitate. Nu au cu ce sa mai amane. Da judecatorul poate fi mituit..
   • 0 (0 voturi)    
    nu nu (Joi, 26 august 2010, 18:52)

    ION I [anonim] i-a raspuns lui ionel

    dupa cum zicea fss mai sus, s-a inventat exceptia de constitutionalitate ;) o sa gaseasca ei ceva.
  • 0 (0 voturi)    
   ce "ani"? (Joi, 26 august 2010, 18:44)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Paul Fulea

   Te incalzesc "anii" pe care or sa-i primeasca?
   Pe mine m-ar interesa CUM anume or sa le ia banii inapoi!
   Da' oare VOR sa-i ia? Sau o parte or fi ajuns "comision" la Berceanu? >:)
 • +4 (4 voturi)    
  pot sa dau eu deja verdictul? (Joi, 26 august 2010, 17:05)

  eps [anonim]

  cercetat in libertate, nu reprezinta pericol public. in final, nu va pati absolut nimic.
 • +2 (2 voturi)    
  Penal ma! (Joi, 26 august 2010, 17:10)

  Vizitiul [utilizator]

  Vanghele, nume consacrat! :)
 • +2 (2 voturi)    
  sabo (Joi, 26 august 2010, 17:23)

  sonia [anonim]

  Da stiati ca Emil Sabo acum e directorul CFR SA????
 • +2 (2 voturi)    
  Un singur cuvant... (Joi, 26 august 2010, 17:38)

  Costache2009 [utilizator]

  Un singur cuvant... Necolaiciuc! Mihai Necolaiciuc... Uns director CFR de Anca Boagiu (unsa Ministru al transporturilor de Traian Basescu) si neglijent pastrat de Miron Mitrea! Si niste cifre aferente: trei dosare penale, un prejudiciu de 70 milioane de euro şi nicio sentinţă de condamnare!
  http://www.gandul.info/news/trei-dosare-penale-un-prejudiciu-de-70-milioane-de-euro-si-nicio-sentinta-de-condamnare-4573311
  • 0 (0 voturi)    
   Un singur cuvant (Joi, 26 august 2010, 20:04)

   Arash [anonim] i-a raspuns lui Costache2009

   Mai adauga 2 cuvinte: Stefan Movila. Si inca 2: Filon Moroshan.
   Mai adaugati si voi?
 • -1 (1 vot)    
  Ha. Ha. Ha. (Joi, 26 august 2010, 17:42)

  Justitiarul [anonim]

  Si va intra pe filiera: termene de judecata extinse la maximum, pe ani de zile, cu o neobrazare incredibila, pana cand va scapa intr-un fel sau altul sau pana se va prescrie. Va mai amintiti de Decebal-Traian Remes? Cam cat mai are pana se prescrie? Sau deja s-a incheiat?

  Pe de alta parte, la 700.000 euro e un simplu gainar. Stiu eu un primar din Buc care a palmat vreo 5 mil de euro intr-o singura licitatie...
 • +1 (1 vot)    
  stati linistiti (Joi, 26 august 2010, 17:48)

  cititor hotnews [anonim]

  Omul e cu cotizatia de partid la zi,basca sponsorizarile.
 • +2 (2 voturi)    
  700000 de euro (Joi, 26 august 2010, 17:58)

  I [utilizator]

  asta e o mica parte. S-a furat mult mai mult.
  • 0 (0 voturi)    
   tu de unde stii? ai aflat ceva "pe surse"? (Joi, 26 august 2010, 18:49)

   marean [anonim] i-a raspuns lui I

   .
 • 0 (0 voturi)    
  Deci, daca e cu Noaptes, e si cu Blaga. (Joi, 26 august 2010, 18:29)

  Catalin Voicu [anonim]

  Voicu Catalin: Da domnu. E treaba lor! Dar, atentie! Deci, daca e cu Noaptes, e si cu Blaga. Si e clar ca a apelat si la Blaga, a apelat in pofida dumneavoastra la toata lumea. Ideea e urmatoarea....
  Locic Marius: Cum? Dar Blaga ma respecta!
  Voicu Catalin: Pentru succesul sub...Va respecta pe dracu! Haideti domnu! Va respecta acei oameni care isi baga pielea la saramura...il vedeti pe Blaga ca se duce pentru dumneavoastra undeva cum ma duc eu?
  • 0 (0 voturi)    
   senzational (Joi, 26 august 2010, 18:54)

   ION I [anonim] i-a raspuns lui Catalin Voicu

   chiar, s-a mai auzit ceva de cazul Voicu?

   Hotnews, puteti sa faceti o actualizare lunara cu "nouati" in domeniu'? iar daca nu sunt, asta e, macar specificati ca nu s-a mai intamplat nimic si vad si romanii ca sunt unii care chiar fac jurnalism si nu "uita" sau trec cu vederea
   • 0 (0 voturi)    
    Voicu News (Joi, 26 august 2010, 21:48)

    Gigi [anonim] i-a raspuns lui ION I

    Da, voicu e la parnaie.
    • 0 (0 voturi)    
     detalii (Vineri, 27 august 2010, 20:25)

     ION I [anonim] i-a raspuns lui Gigi

     asta stim de atunci, dar, cazul a inaintat?

     asta e asa de fatada ca sta Voicu in puscarie.. dar "relatiile" nu au fost scormonite si alea?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by