Autoritatile din Franta deporteaza joi aproape 300 de tigani in Romania, in contextul in care doi oficiali romani isi continua vizita la Paris, unde discuta pe marginea campaniei de expulzari ordonata de presedintele Nicolas Sarkozy, transmite AFP. Deportarea tiganilor din Franta a fost facuta dupa ce Sarkozy a solicitat luarea de masuri impotriva comunitatilor care locuiesc in tabere construite ilegal pe teritoriul francez. Oficialii de la Paris sustin ca tiganii, majoritatea provenind din Bulgaria si Romania, parasesc Franta "in mod voluntar", primind cate o compensatie, respectiv 300 de euro pentru adult si 100 de euro pentru copil. Circa 850 de persoane vor parasi Franta pana la sfarsitul lunii august.

Tigani evacuati de langa Lille (2010)Foto: Reuters

AFP scrie ca politia franceza a escortat, joi dimineata, pana la aeroportul Charles de Gaulle din Paris, doua autobuze in care se aflau barbati, femei si copii tigani. Guvernul francez a anuntat ca 283 de tigani vor fi deportati joi de pe aeroporturi din Paris si Lyon catre Romania.

Ministrul Imigratiei, Eric Besson, a declarat miercuri ca guvernul francez isi intensifica campania de expulzari, precizand ca peste 8.000 de persoane au fost deportate, majoritatea "in mod voluntar", de la inceputul anului.

La randul sau, ministrul de interne Brice Hortefeux a afirmat ca statisticile din acest an indica o crestere cu 138% a infractiunilor realizate de cetatenii romani in Franta.

Franta a inceput joia trecuta expulzarea tiganilor care traiesc in tabere ilegale pe teritoriul sau. Astfel, 412 cetateni romani vor fi trimisi din Franta cu sase zboruri, programate in perioada 19 august - 16 septembrie, intoarcerea lor in tara bazandu-se pe procedura de retur voluntar.

Primii cetateni romani repatriati din Franta saptamana trecuta au declarat reporterilor ca nu au primit bani pentru a reveni in tara, altii recunoscand obtinerea sumelor date de autoritatilor franceze. Altii au spus ca se vor reintoarce in Franta in cateva zile.

In acest context, Valentin Mocanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Dan-Valentin Fatuloiu, secretar de stat, sef al Departamentului Ordine si Siguranta Publica din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, se afla la Paris pentru a aborda problematica tiganilor cu autoritatile franceze.