Ministrul Sanatatii a solicitat, miercuri, in sedinta Guvernului, deblocarea a 5.000 de posturi necesare sistemului medical, dar premierul a spus ca nu se poate debloca decat un post la sapte eliberate, ceea ce inseamna 1.000, iar eventuale suplimentari vor trebui negociate in toamna cu FMI, relateaza Mediafax.

Surse oficiale au declarat agentiei ca ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a prezentat o informare in care a aratat ca necesarul de angajari in sistemul medical este de circa 5.000 de cadre medicale.

"Premierul a acceptat deblocarea posturilor doar conform principiului o angajare la sapte posturi eliberate si a aratat ca, daca in urma analizelor Ministerului Sanatatii, va fi nevoie de deblocarea altor posturi, va trebui sa se negocieze cu Fondul Monetar International, in toamna, cand reprezentantii institutiei vor reveni la Bucuresti", au precizat sursele citate.

Potrivit acelorasi surse, in conditiile respectarii angajamentelor asumate cu FMI si a aplicarii principiului o angajare la sapte posturi eliberate, nu vor putea fi deblocate decat 1.000 de posturi in sanatate.

Premierul Emil Boc declarase, marti, ca deocamdata in sistemul medical nu se poate angaja decat o persoana la sapte posturi eliberate, aratand ca in urma cererii ministrului Sanatatii de deblocare a angajarilor in sistem a cerut o reevaluare a tuturor posturilor disponibile ca urmare a restructurarii.

Intrebat daca se opune reluarii angajarilor in sanatate, premierul Boc a spus ca nu se opune niciunei proceduri legale, dar ca pentru a fi deblocate posturi in sistemul medical trebuie analizate mai intai rezultatele restructurarii in acest domeniu.

"In acest moment exista posibilitatea ca unul din sapte sa se angajaze potrivit procedurilor legale si acest lucru se deruleaza. Am cerut sa se faca o reevaluare per sistem si sa se vada, in urma aplicarii prevederii legale a angajarii unul din sapte, cate posturi sunt disponibile, sa se acorde acolo unde sunt probleme de sistem, iar dupa aceea vom discuta, in urma finalizarii procesului de restructurare, etapa 1 septembrie, ce resurse umane putem avea, pentru ca nu poti, pe de o parte, sa faci o restructurare si, pe de alta parte, sa facem angajari in acelasi timp", a declarat Emil Boc.

Problema deblocarii a mii de posturi in sistemul sanitar in varianta propusa de ministrul Sanatatii este respinsa de factorii decidenti ai Executivului, au declarat, luni, pentru, surse din cadrul coalitiei de guvernamant. "A fost o discutie foarte aprinsa in coalitie. Ministrul Sanatatii a cerut deblocarea a mii de posturi, dar acest lucru a fost respins categoric de premier, dar si de ministrul Finantelor", au precizat sursele citate.

In aceeasi sedinta, Cseke Attila a cerut si majorarea salariilor medicilor prin noua lege a salarizarii, dar acest subiect nu a fost abordat in maniera radicala in care a fost discutia privind deblocarea posturilor, au mai spus sursele citate.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a cerut in sedinta de Guvern din 18 august deblocarea de urgenta a posturilor din sistem care trebuie ocupate imediat. El spunea atunci ca o decizie in acest sens ar putea fi luata de Executiv in urmatoarea sedinta. "Nu cred ca vor putea fi deblocate toate posturile, dar macar cele care trebuie urgent ocupate", a precizat ministrul Sanatatii.

Premierul Emil Boc declara, sambata, ca in luna septembrie se va face o analiza cu privire la posturile care pot fi deblocate in sistemul sanitar si la numarul acestora, mentionand ca este vorba si despre posturi din justitie, administratie si invatamant superior.

Propunerea ministrului Sanatatii de deblocare a posturilor a fost facuta in urma incendiului care a avut loc in 16 august, la Sectia de Terapie Nou-Nascuti de la Maternitatea Giulesti, in urma caruia cinci bebelusi au murit si sase sunt raniti grav.