"Declararea veniturilor din activitati independente va putea continua si in zilele urmatoare, nu vom aplica penalizari pana cand sistemul nu se va aseza. Aceste acte pot fi trimise si prin posta, iar banii pot fi virati direct in conturi. Intentionam ca, prin portalul e-Romania, sa putem introduce si posibilitatea platilor online, pana la sfarsitul lunii viitoare. Termenul luat in calcul e 25 septembrie", a declarat joi ministrul Muncii, Mihai Seitan.

Declaratiile ministrului Muncii, Mihai Seitan:

  • Am luat toate masurile ca depunerea declaratiilor de venit sa se desfasoare normal
  • Am largit programul celor care trebuie sa preia aceste declaratii, am marit numarul de ghisee
  • Am spus si ieri si repet: lumea s-a prezentat in ultima zi, probabil de teama unor sanctiuni. Fiind un sistem care de-abia a pornit, nu vor fi penalizari. Pana cand sistemul nu se va aseza, nu vom aplica penalizari
  • Continuam si saptamana aceasta, si saptamana viitoare, primirea acestor declaratii
  • Aceste acte pot fi trimise si prin posta, iar banii pot fi virati direct in conturi. Conturile sunt anuntate la fiecare agentie de pensii sau de ocupare a fortei de munca
  • Avem in vedere ca, in cooperare cu Ministerul Comunicatiilor, prin portalul e-Romania, sa putem introduce un sistem pentru posibilitatea platilor online. Termenul luat in calcul e 25 septembrie.
  • Aceste declaratii nu se fac in fiecare luna cum gresit s-a inteles, ci ele se depun o singura data, iar faptul ca platile vor putea fi facute direct in conturile anuntate sau online, inseamna ca n-o sa mai fie aceasta aglomeratie. In celelalte luni se vor face doar corectii daca s-au schimbat sumele sau datele personale
  • Presa a incitat la faptul ca sunt cozi foarte mari, care n-au fost, si ca vor fi penalizari
  • In general, cand sunt termene de acest gen, oamenii vin in ultimele zile, ca si pentru plata taxelor si impozitelor
  • Penalizari nu se acorda intotdeauna, amenzile nu se dau automat, a doua zi imediat. Sunt cazuri de forta majora cand oamenii nu pot veni. Tocmai, de acea prelungim aceste termene, incercam sa atragem oamenii sa vina in sistem

Ministrul Seitan a precizat, in acest context, ca numai 5-10% din cei care trebuie sa plateasca aceste contributii au trecut pana acum pe la ghisee.

Potrivit presedintei Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu, un numar de 15.654 de declaratii au fost depuse la nivel national pana in prezent.

Mai mult, intrebat de jurnalisti despre cozile de la ghisee, seful Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Silviu Bian, a exclamat: "Unde ati vazut 500.000 de oameni la cozi?"

Miercuri, Mihai Seitan a afirmat ca declaratiile pot fi depuse toata saptamana, "fara niciun fel de problema, probabil ca si dupa aceea".

El a explicat ca "e normal ca oamenii sa nu stie" iar penalizarile "nu sunt facute sa dam in oameni", ci pentru cazurile de rea-credinta.

In opinia sa, la ghiseele pentru depunerea declaratiilor "nu sunt mai mult de 30-40 de persoane la coada". In plus, Seitan a precizat ca declaratiile se pot trimite si prin posta sau e-mail si pot fi refacute ulterior, in cazul in care sunt depuse gresit.

"S-a nascut in presa un atac nejustificat de haos in aceste plati. (...) O astfel de sperietura nu e deloc in favoarea sistemului sau a oamenilor", a concluzionat ministrul.

El sustine ca "lucrurile sunt tinute sub control, sunt puse la punct" si ca in aceasta perioada exista "tot timpul, de zece ani de zile, o aglomeratie mai mare".

Seitan a adaugat ca s-a prelungit "pana la 6 sau 7 seara" programul de lucru al ghiseelor caselor de pensii si ale agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, iar oamenii care nu stiu cum sa completeze declaratiile "pot fi sfatuiti acolo".