Venitul minim garantat ar urma sa se acorde in functie de veniturile, dar si de proprietatile beneficiarilor, potrivit unui proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern.

"Daca anchetele sociale arata ca are o proprietate, o casa, un teren, o masina, toate acestea intra in calculele venitului global, sa zicem, pe care le avem in vedere atunci cand acordam acest venit", a explicat ministrul Muncii, Mihai Seitan, citat de Agerpres.

Prin modificarile propuse la Legea 416/2001 privind venitul minim garantat, sunt instituite amenzi de 500-1.000 de lei pentru primarii care avizeaza in mod abuziv deciziile de acordare a venitului minim garantat pentru persoane care nu indeplinesc conditiile de primire a acestui ajutor.

"Sunt sanctiuni financiare destul de puternice in special impotriva primarilor, pentru ca ei aproba anchetele sociale in final, alaturi de persoana care e pusa sa faca anchetele", a apreciat Seitan.

De asemenea, solicitantii ajutorului vor fi sanctionati pentru completarea de declaratii neadevarate privind situatia lor materiala, urmand ca, dupa anchete sociale, sa fie obligati sa restituie sumele incasate in mod abuziv.

Totodata, prin proiectul legislativ anchetele sociale pentru acordarea venitului minim garantat trec de la primarii la Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale.

Propunerile mentin obligativitatea beneficiarilor de venit minim garantat de a presta munca in folosul comunitatii, iar in plus da posibilitatea consiliilor judetene sa preia serviciile prestate de aceste persoane, daca la nivelul localitatii lor de domiciliu nu este nevoie de aceste servicii.

Proiectul de lege adoptat de Guvern va fi inaintat Parlamentului pentru dezbatere si adoptare in procedura de urgenta, Executivul intentionand sa aplice modificarile de la 1 ianuarie 2011.

Ministerul Muncii preconizeaza realizarea de economii de circa 200 de milioane de lei pana la finalul anului 2010, in urma retragerii venitului minim garantat de la persoanele care nu indeplinesc conditiile impuse pentru a-l primi, in urma verificarilor facute de Inspectoratul Teritorial de Munca si celelalte institutii de control in domeniu.

"In urma controalelor pe care le-am facut, am constat ca din aproape 50% dintre posesorii de astfel de venit din tara, pe care am reusit sa-i controlam pana acum, circa 25% nu indeplineau conditiile legale (...), fapt pentru care avem o economie probabila de aproape 200 de milioane de lei la bugetul in acest domeniu, daca acest procent se continua, pana la finalul anului, si cu ceilalti 50% dintre cei ramasi de controlat", a declarat Seitan.

Fondurile alocate de Guvern pe anul 2010 pentru acordarea venitului minim garantat sunt de 740 de milioane de lei, preconizandu-se ca acestea sa scada cu aproximativ 15% in anul urmator, ca urmare a diminuarii numarului de beneficiari ai acestui ajutor social.

"In ceea ce priveste 2011 (...) vom avea o suma pe care o prevedem in bugetul anului viitor de circa 629 de milioane, cu circa 15% mai mica decat anul acesta, avand in vedere ca si numarul de beneficiari se va reduce la aproximativ 290.000 de familii si persoane singure", a precizat ministrul Muncii.