In Romania exista 10,8 milioane de persoane care nu platesc contributii de Sanatate, motiv pentru care este nevoie de o largire a bazei de impozitare in cazul celor care pana acum nu contribuiau, dar desfasurau activitati economice, a afirmat miercuri premierul Emil Boc. Potrivit acestuia, persoanele nemultumite de noua modalitate de impozitare a drepturilor de autor sunt cele care se foloseau abuziv de astfel de drepturi, pentru ca de fapt nu intrau sub incidenta legii, iar Guvernul nu a facut decat sa vegheze la respectarea legii.

  • "Toata lumea intreaba de ce nu sunt bani suficienti pentru un anumit domeniu, ei bine trebuie sa stim, de exemplu, ca exista 10,8 milioane de romani care nu platesc contributii de Sanatate, dar vrem o Sanatate performanta. Si atunci avem nevoie de o largire a bazei de impozitare la aceia care pana acum nu plateau, dar desfasurau activitati economice", a declarat Emil Boc la RRA, citeaza Agerpres.

Seful Executivului a sustinut ca foarte multe persoane au profitat de legea privind drepturile de autor, ca un mecanism de a evita sa plateasca contributiile sociale. El a subliniat ca, in loc sa beneficieze de avantajele drepturilor de autor artistii, creatorii, legea a fost aplicata abuziv, astfel incat sub incidenta ei intrau chiar si soferi sau mecanici.

  • "Normal ca aceia care pana acum nu plateau aceste lucruri, fiind pusi in situatia sa plateasca contributii evident ca sunt nemultumiti. Dupa cum sunt nemultumiti foarte multi cei care, profitand de situatia legii cu privire la drepturile de autor, in loc ca de aceasta lege sa beneficieze numai aceia care erau cu adevarat creatori si erau, in sensul legii, beneficiari ai prevederilor respective, ea s-a aplicat abuziv si foarte mult, de la soferi, mecanici si alte categori sociale. Nu plateau contributii la asigurari sociale pentru ca intrau sub incidenta Legii drepturilor de autor", a spus premierul, potrivit Mediafax.
  • "Acum, noi am strans surubul si am spus: "Fratilor, toata lumea trebuie sa respecte legea". Cei care sunt cu adevarat si intra sub incidenta drepturilor de autor categoric beneficiaza de prevederile legii, cei care au incercat si incearca sa foloseasca legea ca un mijloc ca sa nu plateasca dari catre stat: "Nu se mai poate!"", a completat Emil Boc.
  • "In fapt, nu cei care sunt cu adevarat creatori si care beneficiaza de drepturi de autor sunt problema, ci aceia care incearca sa utilizeze legea drepturilor de autor ca o pavaza sa nu plateasca aceste contributii la bugetul de stat", a conchis seful Executivului.

El a amintit ca in discutiile, de miercuri, de la Palatul Victoria, cu reprezentantii artistilor s-a avut in vedere si modificarea Legii drepturilor de autor.

Premierul a afirmat ca, indiferent ca tara este in criza, actul de cultura trebuie sprijinit si ca intr-o societate Cultura nu trebuie pusa la colt.

De asemenea, s-a mai decis ca o comisie interministeriala condusa de vicepremierul Marko Bela sa analizeze modificarea Legii drepturilor de autor, a Legii sponsorizarii si a Legii timbrului cultural, pentru ca aplicarea acestor acte normative sa aduca mai multa sustinere, inclusiv financiara, activitatii culturale.