Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania

Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania

Foto: Agerpres

Deficitul de medici din sistemul sanitar este, in medie, de aproximativ 35%, dar sunt spitale unde lipsa medicilor poate fi chiar si de 70% in zonele izolate si de 20-30% in centrele universitare, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, presedintele CMR, Vasile Astarastoae.

"Cred ca deficitul de medici este foarte mare. Spre exemplu, exista un spital in Sighetul Marmatiei unde lucreaza mai multi medici pensionari decat doctori activi", a spus profesorul Vasile Astarastoae, care a adaugat ca o situatie dificila este inregistrata si in judetul Vaslui.

In opinia presedintelui CMR, decizia primului ministru de a nu debloca posturile denota inconstienta.

"Mi se pare inconstienta din partea primului ministru Emil Boc sa nu vrea deblocarea posturilor din sanatate. Pe de alta parte nici nu mai stiu daca in situatia data, cand mii de medici cer sa plece din tara, ar mai fi persoane dornice sa lucreze in spitalele din tara", a opinat presedintele CMR.

Potrivit profesorului Astarastoae, angajarea unor medici in spitale presupune trecerea a cel putin trei ani pana cand acestia sa devina eficienti.

"Este cunoscut ca pentru acomodarea unui medic intr-un anumit loc de munca nou este nevoie de trei patru ani", a mai spus presedintele CMR.

Din 2007 si pana in iulie 2010, peste 8.000 de medici, dentisti si farmacisti au primit certificate de conformitate pentru a putea lucra in strainatate, iar 2.000 au depus cereri, dar nu si-au luat documentele, potrivit unei statistici a Ministerului Sanatatii.

Si presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti, profesor Ioan Lascar, a anuntat ca numarul medicilor bucuresteni care au solicitat in acest an aviz pentru a lucra in strainatate a ajuns la 630, fata de 443 in tot anul 2009. Din pacate, cei care pleaca lucreaza in domenii deficitare, cum ar fi terapie intensiva.

Premierul Emil Boc a declarat, marti, ca deocamdata in sistemul medical nu se poate angaja decat o persoana la sapte posturi eliberate, aratand ca in urma cererii ministrului Sanatatii de deblocare a angajarilor in sistem a cerut o reevaluare a tuturor posturilor disponibile ca urmare a restructurarii.