Asistenta Florentina Carstea de la Maternitatea Giulesti a dat o declaratie nesincera in fata procurorilor, acesta fiind unul din motivele pentru care magistratii Judecatoriei sectorului 6 au decis arestarea acesteia pentru 29 de zile. Potrivit motivarii instantei, asistenta a avut o atitudine oscilanta, incercand sa acrediteze ideea ca a parasit salonul pentru un caz de forta majora, insa o martora a spus ca a discutat probleme personale in "salonul de cezariene".

"Inculpata are o pozitie oscilanta, initial declarand ca a sesizat existenta unui miros de plastic ars si a unui fasait, in timp ce hranea un copil, si a iesit din salon pentru a sesiza incidentul, recunoscand ulterior ca a lipsit in intervalul timp in care s-a declansat incendiul", se arata in motivarea data de Judecatoria Sectorului 6, citeaza Agerpres.

In timpul procesului, asistenta a declarat ca a parasit salonul de terapie intensiva unde se aflau 11 bebelusi, a intrat in salonul alaturat 'Cezariene', apoi s-a dus la toaleta unde a stat un minut, dupa care a revenit in salonul 'Cezariene', unde o colega a rugat-o sa-i tina locul deoarece trebuia sa plece la o interventie chirurgicala.

"Inculpata doreste sa acrediteze ideea ca a parasit salonul pentru o situatie de forta majora si pentru a o ajuta pe colega sa, insa declaratia sa este contrazisa de celelalte probe administrate in cauza la acest moment, in continuare si in fata instantei, aceasta avand o atitudine partial nesincera", se mai arata in motivare.

Astfel, instanta a apreciat, dupa ce a analizat inregistrarea video, ca asistenta a parasit si a revenit in salonul cezariene inainte ca colega sa sa paraseasca la randul sau aceasta camera, iar aceasta colega - martora in dosar - a declarat ca asistenta Cirstea nu-i solicitase sa o inlocuiasca si ca au discutat probleme personale cu o alta asistenta, de asemenea martora in dosar, potrivit Mediafax. Aceeasi martora a spus ca din salonul in care se aflau cele doua asistente nu se puteau auzi eventualele alarme de la salonul de terapie intensiva.

Astfel, judecatorul a apreciat ca "arestarea preventiva a asistentei este necesara pentru buna desfasurare a procesului penal, atata timp cat aceasta a avut o atitudine oscilanta, una dintre martore a revenit asupra unei declaratii anterioare (...); martora a mentionat ca refuza sa declare daca i s-a sugerat de catre o persoana sa omita detalii referitoare la accident".

Totodata, instanta arata ca are convingerea ca lasarea in libertate a asistentei Carstea "prezinta un pericol concret pentru ordinea publica, iar masura privarii de libertate este adecvata pentru asigurarea bunei desfasurari a procesului penal".

De asemenea, judecatorul a apreciat ca exista probe si indicii temeinice ca asistenta a savarsit fapte de care este invinuita.

"Infractiunile pentru care inculpata este cercetata, in prezenta cauza, sunt infractiuni savarsite din culpa printr-un concurs de imprejurari. Contributia inculpatei, indiferent de cauzele incendiului, fiind una majora, intrucat aceasta, prin nerespectarea indatorilor de serviciu, nu a depistat declansarea incendiului si nu a asigurat posibilitatea salvarii celor 11 bebelusi de la deces, respectiv de la vatamarea corporala grava", potrivit motivarii.

"In prezenta cauza instanta se raporteaza la circumstantele reale de savarsire a infractiunii de ucidere din culpa urmarile produse, numarul victimelor, nou-nascuti lipsiti de aparare, aflati intr-o unitatea sanitara specializata, tocmai ca sa beneficieze de servicii medicale, sentimentul puternic de insecuritate produs in randul opiniei publice si starea de dezaprobare generala cu privire la comportamentul inculpatei, care nu si-a indeplinit indatorile de serviciu si nu a asigurat supravegherea copiilor care se aflau in 16 august in salonul de terapie intensiva", se mai arata in motivare.

Asistenta Florentina Cirstea a fost arestata, marti, de judecatorul Judecatoriei sectorului 6 Bucuresti, care a emis un mandat pentru 29 de zile. Decizia a fost insa contestata la Tribunalul Bucuresti, iar in 30 august un complet va stabili daca mentine hotararea ca asistenta sa fie cercetata in stare de arest preventiv.