Un oficial francez de rang inalt considera ca adevarata problema in scandalul legat de expulzarea tiganilor din Franta este guvernul roman si felul in care acesta sustine integrarea romilor retrimisi in tara lor de origine. Secretarul de stat pentru Afaceri europene, Pierre Lellouche, a declarat miercuri, la France Info, ca tiganii care revin in Romania sunt abandonati de autoritatile de la Bucuresti.

"Problema este felul in care raspunde guvernul roman: acesti oameni sunt abandonati in natura si revin in satele lor de origine in conditii mizere (...) este necesar ca guvernul roman sa considere ca este vorba de o prioritate nationala (...) sa faca mai mult (...) Si multe dintre asociatiile din Romania sustin ceea ce spun", afirma secretarul de Stat insarcinat cu Afacerile Europene.

Pierre LELLOUCHE, France-info, 25 08 2010

Încărcat de FranceInfo. - Up-to-the minute news videos.

Prima masura anuntata de Pierre Lellouche este realizarea unei baze de date biometrice pentru "a impiedica ca o persoana care primeste un ajutor (pentru repatriere voluntara, n.r.) sa revina pentru a solicita acelasi ajutor", a explicat oficialul francez.

Pierre Lellouche pledeaza de asemenea pentru "dezvoltarea ajutoarelor de integrare: 3.600 euro pentru familiile care au un proiect de integrare, (...) spre exemplu, o crescatorie de animale sau deschiderea unui butic".

Declaratia vine dupa ce autoritatile franceze au expulzat in Romania, in cateva zile, peste 200 de tigani, iar doi secretari de stat romani se afla la Paris, dupa ce Franta a declansat operatiunea de expulzare a etnicilor romi.