Miliardarul american George Soros a cerut miercuri Frantei sa "inceteze expulzarea masiva a romilor", solicitand totodata Uniunii Europene sa puna in practica un plan vast de integrare, avand in vedere "amploarea problemelor" cu care se confrunta aceasta minoritate, relateaza AFP.

"Expulzarea romilor efectuata in acest moment de Franta risca sa violeze dreptul francez si pe cel european", sustine Soros, intr-un comunicat. "Barbati, femei si copii din Europa nu pot fi retrimisi in tara lor de origine din cauza originii etnice, fara niciun proces care sa stabileasca daca au comis sau nu infractiuni", adauga el.

George Soros, care prezideaza o fundatie implicata in sustinerea minoritatilor de romi din Europa de Est, afirma insa ca Franta "are dreptate sa ceara tarilor de origine, in acest caz Romania si Bulgaria, sa aplice masuri pentru imbunatatirea accesului la munca" pentru aceasta populatie. "Dar amploarea problemelor necesita un vast si eficient plan de integrare a romilor la nivelul Uniunii Europene", adauga Soros.

Potrivit acestuia, fondurile structurale europene care finanteaza in prezent programe de formare profesionala ar trebui sa finanteze si "educatilor celor mai tineri".

"Europenii nu isi pot permite sa piarda o noua generatie de romi, in conditiile in care in 2015 o treime dintre cei care vor intra pe piata muncii intr-o tara precum Ungaria vor fi romi", insista Soros.

Fundatia Soros (Open Society) afirma ca a donat peste 150 de milioane de dolari pentru programele de integrare a romilor in Europa de Est.