Prim-ministrul Emil Boc si-a exprimat sustinerea fata de masurile de austeritate ale Guvernului, comparand Romania cu o familie care, in conditii de criza economica, nu trebuie sa cheltuiasca banii "in fiecare zi la carciuma" pentru a primi imprumuturi, transmite Agerpres. La randul sau, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a spus ca sursa veniturilor populatiei trebuie sa stea in munca, nu in promisiunile politicienilor care ajung la putere. Vladescu a comparat aparatul bugetar si cheltuielile publice cu un elefant, care "a fost indopat" de guvernele precedente" si ca animalul "ne striveste de doi ani. Cei doi oficiali au facut aceste declaratii in plenul Senatului, care dezbate, in sesiune extraordinara, ordonanta de urgenta a Guvernului privind majorarea TVA de la 19% la 24%.

"Finantatorii se uita foarte atent acum la cei pe care ii imprumuta. Daca in acea tara nu vad un sistem credibil de sustinere economica a cheltuielilor publice, nu te imprumuta. Exact ca intr-o familie - avem nevoie sa luam niste bani sa ne acoperim cheltuielile zilnice pana noi reusim sa producem atat cat consumam. Daca, insa, (finantatorii - n.r.) se uita la familie si vad ca aceasta cheltuie in fiecare zi la carciuma sau cheltuie pe petreceri te mai imprumuta cineva ca si familie? Nu-ti da nimeni bani", a spus Boc.

Premierul a subliniat ca Executivul urmareste reducerea cheltuielilor bugetare la 7,4% din PIB, in anul 2011. Anul acesta, acestea reprezinta 9,8% din Produsul Intern Brut.

Boc a spus ca Guvernul lucreaza la masuri alternative pentru sustinerea economica, printre care eliminarea impozitului minim, posibilitatea de a vinde actiunile minoritare ale statului la companii si "a aduce resurse financiare intr-un fond de dezvoltare care sa fie utilizat numai pentru absorbtia fondurilor europene, investitii in Romania si implicit in locuri de munca".

Ministrul Vladescu a spus si el ca sursa veniturilor populatiei trebuie sa stea in munca, nu in promisiunile politicienilor care ajung la putere: "Nu putem sa promitem venituri tuturor cetatenilor romani in conditiile in care sursa veniturilor nu este realizabila. Sursa veniturilor trebuie sa stea in munca, nu in promisiuni".

Vladescu a comparat aparatul bugetar si cheltuielile publice cu un elefant, care "a fost indopat" de guvernele precedente" si ca animalul "ne striveste de doi ani. Ar fi trebuit ca el sa fie pus la cura de slabire la sfarsitul lui 2008, dar el a fost indopat si ne striveste si incercam sa evitam acest lucru si de aceea ne tot ciocnim de el'".