Ordinul Asistentilor - Filiala Bucuresti a renuntat la propria ancheta la Maternitatea Giulesti, dupa ce Florentina Cirstea a fost retinuta pentru 24 de ore de catre procurori, sub acuzatiile de ucidere din culpa, anuntand totodata ca in sectia ATI nou nascuti trebuie sa lucreze patru asistente.

"Nu mai este cazul sa declansam o ancheta intrucat asistenta medicala Florentina Cirstea a fost retinuta, pentru 24 de ore, de catre Parchet, sub acuzatiile de ucidere din culpa si vatamare corporala grava din culpa, in legatura cu incendiul de la Maternitatea Giulesti", a precizat luni, pentru Mediafax, vicepresedintele Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania - Filiala Bucuresti, Florian Chiru.

Potrivit lui Florian Chiru, regulamentul de organizare al spitalului prevede ca in Sectia de ATI nou nascuti a maternitatii trebuie sa lucreze patru asistente medicale, nu una, asa cum s-a intamplat in momentul incendiului.

Situatia dramatica in care cinci nou-nascuti prematur si-au pierdut viata, iar alti sase sunt in stare grava a declansat un val de informatii neoficiale din care rezulta acuzatii care afecteaza foarte grav imaginea profesiei de asistent si moasa, a adaugat Chiru.

"Totusi, primele rezultate oficiale anunta ca Florentina Cirstea a fost retinuta, pentru 24 de ore, de catre Parchet, sub acuzatiile de ucidere din culpa, astfel ca, in cazul ei orice ancheta a nostra nu isi mai are sensul. Asteptam si alte rezultate, dupa care vom face a analiza a regulamentului de ordine interioara, structura organizatorica a sectiilor si normativul de personal", a mai spus vicepresedintele Ordinului Asistentilor Bucuresti.

El a atentionat ca numarul asistentilor medicali scade vertiginos prin blocarea posturilor din unitatile sanitare si nerespectarea normativului de personal care genereaza un volum de munca supradimensionat.

Chiru a criticat, de asemenea, lipsa unei politici de protectie sociala, nerecunoasterea performantelor profesionale si a vorbit despre plecarea acestor angajati dupa deschiderea pietei fortei de munca in spatiul european.

"Responsabilitatea noastra creste proportional cu scaderea increderii societatii in munca asistentilor si moaselor. In conditiile date, astfel de evenimente se pot produce oricand daca reforma sistemului sanitar din Romania nu se va face real, coerent si eficient", a mai spus Chiru.

Intreaga conducere a Maternitatii Giulesti a fost suspendata pana la finalizarea anchetei, in urma dispozitiei primarului general Sorin Oprescu, la scurt timp dupa ce ministrul Sanatatii ceruse demiterea echipei manageriale a unitatii sanitare.

Cinci bebelusi au decedat, iar sase sunt in stare grava dupa incendiul izbucnit in urma cu o saptamana la Maternitatea Giulesti.