​"Ordonanta 58/2010" este in aceste zile sperietoarea celor care obtin venituri din activitati independente (PFA, drepturi de autor) dar si a functionarilor din institutiile de stat care trebuie sa incaseze contributiile la somaj, pensii si sanatate. Miercuri, 25 august este termenul limita pentru depunerea declaratiilor aferente acestor contributii. Prin urmare luni, 23 august, multi dintre cei care obtin astfel de venituri au purces la drum pentru a isi face datoria de contribuabili. Lucru mai dificil decat v-ati imagina: la somaj si la Casa de pensii domneste un haos total, se asteapta aproximativ o ora pentru a depune declaratiile, cat despre plata efectiva, aceasta este si mai dificila: cei de la somaj, de exemplu, au explicat simplu ca "nu au cont", la fel si la pensii, insa acolo "se poate plati la casierie". In orice caz, raspunsul exasperat al unei functionare spune totul: "Daca este despre Ordonanta 58 nu va putem ajuta!".

Aglomeratie la declaratiile de somajFoto: Hotnews

Reporterii HotNews.ro va sfatuiesc, din start, sa nu mergeti la agentiile/sucursalele de sector, fiindca aceasta va insemna doua, trei drumuri facute degeaba. Lucru care ni s-a intamplat si noua, in dimineata zilei de luni, 23 august. Astfel ca, spre exemplu, pentru sectorul 6, din Bulevardul Timisoara nr.59 (Agentia locala pentru somaj) am fost trimisi la sediul Agentiei Bucuresti, in strada Spatar Preda nr.12 (undeva in zona Rahova), similar si in cazul pensiilor: de pe Drumul Taberei 18 pe Calea Vitan nr. 6.

Prima informatie clara pe care am descoperit-o a fost aceea ca declaratiile se depun, pentru oricare sector, la AMOFM Bucuresti (somaj) si, respectiv, la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti. Am putea spune ca a fost si ultima informatie clara pe care am aflat-o, dat fiind ca odata ajunsi la ghiseu aveam sa patrundem intr-o atmosfera pur kafkiana, cu raspunsuri diferite la aceeasi intrebare, informatii utile vehiculate pe hol, in comunitatea creata ad-hoc a contribuabililor care stau constiinciosi la coada si nu isi pot plati darile la stat, culmea, din cauza statului.

Somaj: Declaratii de 3 lei

Coada la declaratiile pentru somaj

Coada la declaratiile pentru somaj

Foto: Hotnews

La declaratiile pentru somaj, in strada Spatar Preda nr.12 am gasit o coada de circa 50 de persoane care s-a pastrat la aproximativ aceeasi dimensiune, constant, mai mult de o ora. Doua functionare care preluau formularele pentru toate sectoarele, la gramada, si le scriau, de mana, intr-un registru. Aceasta fiindca, potrivit explicatiilor unor functionari, "nu exista program informatic pentru aceste declaratii".

Detaliile utile se vehiculau pe hol, oamenii se intrebau reciproc detalii legate de declaratii, de mersul lucrurilor la celelalte institutii - pensii si sanatate. S-a auzit, asftel, ca "la sanatate" cei de la Casa de asigurari "nu recunosc Ordonanta 58, fiindca ei au o lege speciala".

Cei veniti sa plateasca provin din cele mai diferite domenii: medicina de familie, avocatura, consultanta, arta. In jurul orei 13:00, cand oamenii deveneau din ce in ce mai iritati vazand ca randul avanseaza foarte incet, o "doamna directoare" a venit printre contribuabili si a anuntat ca declaratiile se pot trimite si prin posta, la adresa Agentiei Bucuresti - strada Spatar Preda nr.12, "cu confirmare de primire". Intrebata "unde se plateste contributia, dupa depunerea declaratiei, aceasta a explicat ca "Nu exista niciun cont, deocamdata, astfel incat nu se pot face plati". La o alta intrebare: "De ce sunt doar doua persoane care fac inregistrarea" aceasta a raspuns: "Am concediat 70 de angajati! De unde sa mai avem personal?"

O scurta plimbare pe holurile institutiei (kafkiana in intregime) ne arata ca, la alte etaje si in alte corpuri de cladire este liniste si pace. Stand de vorba si cu alti functionari din cadrul Agentiei, am mai aflat cateva lucruri interesante legate de depunerea acestor declaratii. Spre exemplu, faptul ca nu exista personal de specialitate care sa prelucreze declaratiile si ca doamna care "inregistreaza de mana" este adusa special de la Departamentul de control, pe motiv ca "scrie mai repede". Functionarii au mai remarcat faptul ca aceste formulare "nici nu arata a declaratii" si, in plus, este prea multa bataie de cap avand in vedere ca majoritatea celor care declara au de plata sume de circa 3 lei, pana la 5 lei.

Pensii: "Daca este despre Ordonanta 58 nu va putem ajuta!"

Coada la declaratiile de pensii

Coada la declaratiile de pensii

Foto: Hotnews

La Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti, inceputul a fost si mai promitator. Cozile pentru toate sectoarele, la aceeasi usa, pe care erau afisate si celelalte documente care sunt necesare: pentru toata lumea - declaratia si copie dupa buletin; in plus, pentru PFA - procura sau imputernicire daca este necesar, CIF, copie dupa decizia de impunere de la fisc. Despre "dosar cu sina" nu scrie acolo insa credeti-ne pe cuvant ca este absolut necesar - am aflat si noi, multumita existentei traditionalului telefon fara fir de la coada contribuabililor. Pentru copiile necesare, a fost necesar sa iesim din caldire si sa cautam un centru de copiere, iar cand ne-am intors coada se micsorase insa dintr-un motiv mai putin fericit: se apropia fatidica ora de 14:30, cand programul cu publicul se incheie.

In sfarsit, am patruns in sala cu functionarii care preiau declaratii. Cu mare noroc, fiindca majoritatea strigau "Gata, se inchide! Nu mai putem nici noi! Nici la toaleta nu am ajuns, azi!" Am luat in cele din urma exemplarul stampilat de catre functionar si am observat ca nu este completat contul. "Nu va suparati, in ce cont platim?" Raspuns: "Nu avem cont inca, platiti la casierie".

"Doamna, o singura intrebare va mai rog", s-a mai auzit o voce timida din spatele nostru. "Daca este despre Ordonanta 58 nu va putem ajuta!"

Asa s-a incheiat si drumul la Casa de pensii. De platit, tot nu am reusit sa platim, dat fiind ca si casieria are program pana la ora 14:30.

Contributiile pe care trebuie sa le plateasca toti cei care obtin venituri din activitati independente sunt reglementate prin Normele de aplicare a Ordonantei 58/2010, care aduce modificari la Codul Fiscal. Noile Norme au fost publicate in Monitorul Oficial in data de 4 august si au facut obiectul a numeroase dezbateri in randul specialistilor, care acuza carente grave de claritate si exactitatein formularea prevederilor din actele normative citate.