Autotintitulatul rege al romilor, Florin Cioaba, a declarat sambata ca statul francez incalca dreptul la libera circulatie a romilor, dar si mai multe conventii internationale prin efectuarea de expulzari colective, transmite Mediafax.

Cioaba a spus ca Guvernul de la Paris nu a demonstrat prin nimic ca-i trimite acasa doar pe cei care au comis infractiuni. In opinia lui Florin Cioaba, statul francez incalca drepturile tiganilor si ii trimite in tara si pe cei care nu au comis infractiuni, si-au trimis copiii la scoala si muncesc in Franta de mai multi ani, dar traiesc in taberele ilegale vizate de Guvernul de la Paris.

"Am spus-o si o repet. Nu se poate ca toti cei care traiesc in cele trei sute de tabere ilegale sa fie infractori. Sa fim seriosi, cei care comit infractiuni nu stau intr-un loc. Le-au comis si au fugit. Multi dintre cei care sunt trimisi acum acasa sunt de ani de zile in Franta, muncesc, au copii care s-au nascut acolo si nu vorbesc deloc romaneste. Statul francez incalca dreptul la libera circulatie al romilor, dar si alte conventii internationale prin efectuarea de expulzari colective. Si romii sunt cetateni europeni si ar trebui sa beneficieze de acelasi tratament ca oricare cetatean al Uniunii¬, a spus Cioaba.

El s-a declarat de acord cu pedepsirea celor care gresesc, dar a cerut masuri sociale pentru cei care s-au integrat in Franta.

"Nu vreau sa se inteleaga ca luam apararea celor care comit fapte mai putin ortodoxe. Vreau ca acestia sa fie pedepsiti, insa stiu ca acestia sunt si romani, si romi, dar si de alte nationalitati. Cei care comit infractiuni sa fie aspru pedepsiti si in Franta si in Romania, dar pentru cei care-si vad de treaba as vrea sa stie ce pregatesc francezii. Statul francez nu a zis nimic despre ce face cu cei care raman, ce masuri sociale adopta pentru ei", a mai declarat Cioaba.

Acesta a acuzat statul francez de discriminare si a spus ca a redactat o scrisoare deschisa adresata presedintelui francez Nicolas Sarkozy in care ii expune punctul de vedere al mai multor asociatii ale romilor cu privire la expulzari.

In plus, Cioaba a spus ca se alatura demersului deputatului etniei rome, Nicolae Paun, care a anuntat ca intentioneaza sa dea statul francez in judecata in problema expulzarilor.