140 de tigani "repatriati voluntar" au sosit, vineri, din Franta, pe Aeroportul International din Timisoara, relateaza presa locala. Ei au fost asteptati de prieteni si rude, iar Prefectura Timis le-a pus la dispozitie celor care doresc doua autobuze apartinand RATT pentru a-i transporta la Gara de Nord din Timisoara.

Tiganii au devenit agresivi la intoarcerea in tara, cand au vazut presa, si au amenintat, injurat si facut gesturi obscene catre jurnalistii prezenti. Jandarmii si agentii de paza ai aeroportului au format un cordon pana la iesirea din cladirea aeroportului, insa nu a fost necesara interventia lor pentru a-i linisti pe romii agresivi.

Cei mai multi tigani au refuzat sa spuna cu ce se ocupau in Franta si de ce s-au intors. Altii insa au afirmat ca au primit 300 de euro pentru fiecare adult si 100 de euro pentru fiecare copil, pentru a se intoarce in Romania.

Unii au declarat ca se ocupau in Franta fie cu cersitul, fie cu adunatul de fier vechi. Tiganii au declarat chiar ca se vor intoarce in Franta daca nu vor gasi de lucru in Romania. La final, s-au imbarcat in cele doua autobuze puse la dispozitie de Prefectura Timis si au plecat catre Gara de Nord.

Franta a inceput joi expulzarea tiganilor care traiesc in tabere ilegale teritoriul sau. Astfel, 412 cetateni romani vor fi trimisi din Franta cu sase zboruri, programate in perioada 19 august - 16 septembrie, intoarcerea lor in tara bazandu-se pe procedura de retur voluntar.

Politia de Frontiera a comunicat ca din Franta au fost repatriati voluntar, joi, 70 de cetateni romani, noua fiind imbarcati pe cursa aeriana de la Paris, ceilalti 61 de pe aeroportul din Lyon.