Cu numai trei zile lucratoare inainte de termenul limita pentru plata contributiilor, de catre cei care realizaeaz venituri independente - conform Normelor pentru noile prevederi fiscale - reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate lamuresc problema contributiei pe acest domeniu: "Cei care primesc venituri din drepturi de proprietate intelectuala pe langa salariu nu platesc cota de 5,5% la asigurarile de sanatate". Pe de alta parte, declaratia pentru contributia la asigurarile de somaj "trebuie depusa personal la agentia unde aveti domiciliul, dar poate va accepta si sa trimiteti prin cineva". Cat despre procedura depunerii declaratiei la Casa asigurarilor de pensii, nu am putut obtine informatii pana la ora publicarii materialului.

Cu numai trei zile lucratoare inainte de termenul limita pentru depunerea declaratiilor la asigurarile de sanatate, multe aspecte privind procedurile care trebuie urmate sunt inca neclare.

Contributiile de sanatate

Dorin Ionescu, directorul executiv al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, impreuna cu "o colega care se ocupa cu detalii tehnice", dupa mai multe randuri de intrebari, ne-au lamurit: persoanele care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala (drepturi de autor) pe langa salariu nu trebuie sa plateasca

Desi acest lucru reiese clar din Normele de aplicare a noilor prevederi fiscale, din explicatiile consultantilor si, nu in ultimul rand, ale Ministrului Finantelor Publice Sebastian Vladescu. Reprezentantii CNAS spun ca, asa cum este amintit si in Norme, modalitatea de plata a contributiilor se face cu respectarea Legii 95/2006, articolul 257 (VEZI DOCUMENTUL ATASAT), dat fiind ca este o Lege speciala. Deci practic, cotizatiiile pe care beneficiarii drepturilor de autor care au si carte de munca le vor plati la stat vor fi de 11% din venitul net (calculat ca venit brut - 20%, cheltuieli forfetare).

Toate celelalte categorii de activitati independente, in schimb, platesc contributile care insumeaza 16,5%.

Contributiile la somaj

Noul formular al declaratiei la asigurarile de somaj, pentru veniturile profesionale, a fost publicat joi, 19 august in Monitorul Oficial. Reporterii HotNews.ro au sunat la ANOFM, departamentul juridic, pentru a intreba care este procedura de depunere a declaratiei. "Trebuie sa va prezentati cu formularul completat in doua exemplare la agentia locala a fortei de munca din localitatea de domiciliu. Acolo vi se calculeaza cota si vi se transmite contul unde trebuie platita contributia", a explicat o functionara de la departamentul juridic. Intrebare: "Nu putem sa le trimitem si prin altcineva?" Raspunsul functionarei: "Contactati-i pe cei de la agentia locala si vedeti ce va spun, poate accepta".

Contributiile la asigurarile de pensie

Formularul pentru contributiile la asigurarile de pensii nu a fost inca publicat in Monitorul Oficial. Deocamdata este disponibila varianta de pe site-ul institutiei. Reporterii HotNews.ro au sunat de mai multe ori la numerele de telefon de pe site, pentru a obtine informatii, insa la aceste numere nu a raspuns nimeni.​