Politologul ucrainean Vitali Kulilk a declarat pentru agentia Regnum ca „tentativa de a atrage Ucraina in acest conflict nu este ceva nou. Fortele rusesti au incercat deja sa lanseze o campanie antiromaneasca in tara noastra". Declaratia politologului survine in momentul in care MAE de la Kiev a emis un avertisment neasteptat la adresa Romaniei, spunind ca "Ucraina nu mai are de gand sa accepte concesii teritoriale in disputele ei cu Romania".

"Relatiile Kievului cu conducerea Romaniei sunt destul de incurcate. Prin urmare, incercari de a atrage Ucraina intr-un conflict strain au fost, sunt si vor mai exista. Se ridica insa alta intrebare – la ce i-ar folosi Ucrainei?”, se intreaba politologul ucrainean.

„In raporturile si asa de complicate cu Romania, noi trebuie sa cautam, inainte de toate, puncte de convergenta. Mai ales ca Romania este membru UE. Si pentru ca veni vorba – nu numai o serie de politicieni rusi vor sa vada Ucraina terta parte in acest conflict: in Romania exista, de asemenea, forte care vor sa joace impotriva rusilor folosind cartea ucraineana. Dar in acest conflict, Ucraina nu poate fi decat figurant, nu jucator. Este un argument suficient pentru a ramane de o parte. Pozitia Ucrainei trebuie sa fie foarte simpla – nu avem nici o treaba cu acest conflict dintre Moscova si Bucuresti”, crede expertul.

In opinia lui, in general, conflictul diplomatic dintre Rusia si Romania nu are darul de a influenta asupra relatiilor dintre Rusia si UE. „Si fara factorul romanesc Rusia are relatii destul de dificile cu UE. Iar asemenea demersuri au mai avut loc si inainte – cu Marea Britanie, cu Polonia, ba chiar cu Romania. Asa ca nu va exista o schimbare principiala in relatiile dintre Rusia si UE”, spune expertul.​