"Romania are interesul ca Republica Moldova sa-si recapete integritatea teritoriala", a declarat joi presedintele Traian Basescu, dupa o intalnire avuta la Iasi cu premierul de la Chisinau, Vlad Filat. El a raspuns astfel unor comentarii aparute dupa retinerea la Moscova a unui diplomat roman despre care presa rusa sustine ca era in cautarea unor informatii legate de Republica Moldova si Transnistria.

Vlad Filat si Traian BasescuFoto: Hotnews

"Interesul nostru este legat de lucrurile in care credem", a spus Basescu adaugand: "credem ca niciunui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu".

Corespondentul HotNews.ro, Andrei Cucu, a transmis ca Basescu si Filat au facut si o vizita la sediul unde se va deschide luna viitoarea Consulatul Republicii Moldova la Iasi.

Descarca fisierul audio in format MP3

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a anuntat ca diplomatul roman Gabriel Grecu,arestat luni la Moscova sub acuzatia de spionaj, ar fi incercat sa obtina informatii militare secrete. Grecu a fost retinut in urma unui flagrant realizat intr-un magazin din capitala rusa. FSB a spus ca asupra lui Grecu s-au descoperit "obiecte specifice activitatii de spionaj". Diplomatul roman a fost declarat "persona non grata" si a fost obligat sa se intoarca in tara.

Komsomolskaia pravda a scris, citand experti rusi, ca serviciile speciale romanesti sustin in totalitate sentimentele nationaliste ale fortelor politice din Republica Moldova. Nu este nici un secret ca tinta de interes a Bucurestiului il constituie teritoriul tarilor limitrofe, care, mai devreme sau mai tarziu, vor trebui sa intre pe cale pasnica in componenta Romaniei: este vorba de Moldova, Transnistria, regiunile Odessa si Cernauti, a scris publicatia.

FSB arata ca incepand din 2008 serviciile romane si-au intensificat activitatea sub scutul ambasadei din Moscova. Spionii au incercat sa faca rost de informatiile care ii interesau atat de la cetateni ai Moldovei, cat si de la rusi.

FSB a scris ca Dinu Pistol, predecesorul lui Grecu in postul de Secretar I al departamentului politic al Ambasadei romane la Moscova, care a parasit capitala rusa in 2008, a incercat sa obtina informatii analitice despre Moldova si Transnistria, precum si informatii compromitatoare despre lideri si oameni politici transnistreni.

Pistol, care ar fi fost agent al serviciilor speciale, a incercat deja sa racoleze un cetatean rus care, in virtutea functiei sale, putea intra in poseseia informatiilor de care avea nevoie Bucurestiului privind situatia din Moldova si din Transnistria.