Mihai Seitan

Mihai Seitan

Foto: HotNews.ro

Salariile bugetarilor vor creste anul viitor cu peste 10%, a dat asigurari, joi, la Targoviste, ministrul Muncii, Mihai Seitan.Potrivit Mediafax, Seitan a declarat totodata ca se urmareste ca salariul minim pe economie sa fie unic, in cuantum cuprins intre 600 si 700 de lei, in acest sens existand negocieri cu sindicatele si cu patronatele.

''Legea asumarii (raspunderii - n.r.) care a redus cu 25% salariul este facuta pana la sfarsitul anului, urmand ca in 2011, potrivit aceleiasi legi, sa se revina pe cresteri salariale, in functie de restructurarile bugetare si de anvelopa financiara a anului urmator pentru salarii. Ca atare, cresterea salariala va pleca de la aceasta reducere, vor creste salariile, dar nu vor creste la toata lumea cu 25%, ci, in medie, cu ceea ce reusim sa obtinem din restructurarea aceasta si tinand cont de aceasta anvelopa'', a precizat Seitan, potrivit Agerpres.

Ministrul Muncii a sustinut ca in 2011 va fi o crestere de peste 10% a salariului bugetarilor, dar se va renunta la al-13-lea salariu si la primele de vacanta.

''Dupa socoteli pe care le putem spune in grosier deocamdata, am putea zice ca anvelopa pentru anul viitor, daca n-am face nicio reducere de personal, ne-ar permite o crestere de circa 5% a salariilor. Daca anul viitor vom restrictiona in continuare al 13-lea salariu si prime de vacanta, vom avea inca 5%, deci vom avea 10% la care vom putea adauga o crestere datorata reducerii de personal pe care o facem acum. Deci o sa fie mult peste 10%'', a spus Seitan.

Ministrul a aratat ca in cazul bugetarilor care in prezent au salarii mici cresterea ar putea fi de peste 25%.

''Salariile mici care sunt in jurul salariului minim pe economie sau peste salariul minim (...) o sa aiba cresteri peste 25%'', a sustinut Seitan.

"In ceea ce priveste salariul minim pe economie, suntem in negocieri si cu sindicatele, si cu patronatele ca sa unificam asa numitele salarii minime pe economie in sistemul bugetar, care de fapt nu are un salariu minim brut. Acela este minim pe economie, 600 de lei acum, si are prima treapta de salarizare 700. Vom face o singura valoare si o sa incercam sa o ducem la peste 600 de lei. Nu va pot spune acum cifra la care o sa ne angajam. Urmeaza sa continuam negocierile. Maine (vineri -n.r.) la ora 12,00, avem o intrunire cu liderii celor cinci confederatii sindicale la nivel de premier, ministrul Muncii, ministrul de Finante pentru a face o discutie si pe probleme de salarizare si pe problema salariului minim pe economie", a declarat Seitan, citat de Mediafax.