Pentru doua surori adolescente, tiganci kosovare, viata s-a transformat intr-un cosmar, deoarece acestea au fost obligate sa plece din Germania, singura casa pe care au cunoscut vreodata, si expulzate in Kosovo, intr-o tara pe care nu mai vazusera niciodata. "Ma simt ca in inchisoare. Eu nu ies din curte", a spus Bukurije Berisha de 13 ani.

Tiganii trimisi in Romania spun ca se vor reintoarce in FrantaFoto: Agerpres

Fetele s-au nascut in Germania dupa ce parintii lor au cerut azil politic in 1993 invocand represiunile autoritatilor sarbe si nu vorbesc decat limba germana. Berishasi sora ei se numara printre cei circa14.000 de tigani kosovari repatriati din Germania in cadrul unui acord bilateral semnat la aproape 11 ani dupa sfarsitul razboiului din Kosovo.

"Cei care vor suferi cel mai sunt copiii ca Bukurije Lumturije si sora sa, avertizeaza expertii, inclusiv Thomas Hammarberg, comisarul pentru drepturile omului. "De exemplu, statele vest-europene ar trebui sa opreasca revenirea fortata aromilor la Kosovo", a declarat Hammarberg. Acesta a tras semnalul de alarma cu privire la "o noua runda de discriminare" fata de ceea ce unii numesc "minoritatea cea mai urata din Europa".

In Franta, s-a starnit o vie controversa dupa declansarea actiunilor guvernamentale de dezafectare a taberelor ilegale de tigani si de expulzare a acestora, dupa ce presedintele Nicolas Sarkozy a spus ca acestia ridicau probleme de securitate. Majoritatea tiganilor din Franta se considera ca provin din Romania si Bulgaria, tari care au aderat la Uniunea Europeana in 2007, scrie AFP.

Franta va incepe joi expulzarea a circa 700 de tigani care traiesc in tabere ilegale in tara, a anuntat Ministrul de Interne, Brice Hortefeux, citat de AFP. "In total, aproximativ 700 de romi vor fi dusi inapoi in tarile lor pana la sfarsitul lunii," a sus Hortefeux. "Nu este vorba de stigmatizarea unei comunitati, ci de respectarea legii," a precizat el.

Ministrul a anuntat ca pana in prezent 51 de tabere ilegale au fost desfiintate. Zborurile catre Romania si Bulgaria vor fi efectuate de companii private, de pe aeroporturi publice, in zilele de 19 si 26 august, o a treia expulzare urmand sa aiba loc la finalul lunii septembrie.

O prima cursa charter cu 50 de tigani va ateriza azi la Bucuresti.