"Conducerea Maternitatii Giulesti a fost suspendata pana la finalizarea anchetei", a anuntat miercuri, la Realitatea TV, viceprimarul Victor Iovici, adaugand ca "a informat conducerea spitalului despre decizia primarului Sorin Oprescu". Iovici a spus ca "toti cei care au gresit vor raspunde". Viceprimarul a adaugat ca Primaria va controla toate spitalele pe care le are in subordine.

Potrivit lui Iovici, dr. Victoria Nicolau, medic primar anestezist, a fost numita director interimar.

In cursul dupa-amiezii de miercuri, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca e de parere ca "cine greseste trebuie sa plateasca", afirmand ca "a luat in calcul inca de marti sa ceara demisia intregii conduceri a Maternitatii Giulesti".

"Am luat in calcul inca de ieri sa cer demisia intregii conduceri a Maternitatii Giulesti. Consider ca cine greseste trebuie sa plateasca, dar principala mea preocupare ca primar general si ca medic este ca acest gen de situatii sa nu se mai repete", a precizat Sorin Oprescu.

Viceprimarul Victor Iovici a confirmat si el ca primarul general al Capitalei a luat in calcul demiterea intregii echipe manageriale a Maternitatii Giulesti inca de marti: "Domnul Oprescu a discutat aceasta varianta, avem doar o problema tehnica. Contractul de management este incheiat intre Ministerul Sanatatii si echipa manageriala de la Maternitatea Giulesti. Acest act este inca valabil, nu vad cum putem sa-l anulam noi. Asteptam ca echipa manageriala sa-si depuna demisia de onoare".

Marti, ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a declaratca "avand in vedere subordonarea Maternitatii Giulesti primariei Municipiului Bucuresti, solicitam primarului Sorin Oprescu sa destituie intreaga conducere a maternitatii, date fiind concluziile preliminare. Am sa solicit oficial in scris primarului sa ia aceasta masura".

Incendiul de luni de la Maternitatea Giulesti din Capitala s-a soldat cu moartea a patru nou-nascuti si ranirea grava a altor sapte, internati in acest moment la spitalul Grigore Alexandrescu.

O numire controversata. Dr. Victoria Nicolau si cazul "Natalia Ionescu"

Numirea asumata de Sorin Oprescu este una controversata, dr. Victoria Nicolau fiind implicata acum cativa ani intr-un caz de malpraxis care a zguduit opinia publica. Mai exact este vorba de cazul Nataliei Ionescu, o tanara insarcinata care a fost mutata de la un salon la altul, tratata cu indiferenta si lasata sa sangereze pana la moarte in urma unei cezariene in aceeasi clinica de la Grozavesti.

Sotul Nataliei Ionescu, jurnalistul Mihai Ionescu​povestea atunci intalnirea cu dr. Nicolau: "Natalia a fost lasata sa sangereze timp de circa 12 ore, de seara pana dimineata, timp in care nu s-a efectuat vreo ecografie pentru a se stabili cauza hemoragiei, nu s-a incercat nasterea si nu i s-a facut nici o transfuzie... Dupa interventia chirurgicala, a fost abandonata la Terapie Intensiva, fara a i se face nici o transfuzie care sa-i compenseze sangele pierdut si fara ca functiile sale vitale sa-i fie monitorizate cu aparatura adecvata... Nu credeam sa intalnesc atata cruzime. O doctorita, despre care ulterior am aflat ca se numeste Cecilia Victoria Nicolau si este sefa sectiei de Terapie Intensiva, a venit acolo, a obligat-o pe sotia mea sa se dea jos din pat si a gonit-o din salon, punand-o sa urce pe scari doua etaje, sustinand ca patologia pacientei nu presupune internare la Sectia Reanimare de la parter. De durere, Natalia abia se putea intoarce in pat de pe o parte pe alta, iar dr. Nicolau striga la ea: «Tu ce cauti aici? Nu sta cu spatele la mine cand vorbesc cu tine!». Ce puteam face? Viata unui om depinde de astfel de indivizi abrutizati". (vezi cazul pe Romanian Malpraxis).

Specialistii IML au redactat atunci acuze care o inculpau direct pe Cezara Bucur, doctorul care a avut-o pacienta pe cea care a devenit de peste trei luni un caz. Legistii sustin ca firele cu care a fost cusuta tanara mama s-au desprins, iar sangerarea abundenta a condus la un soc hemoragic. "Nu au nici o scuza. Daca pacienta ar fi fost monitorizata, s-ar fi descoperit ca este ceva in neregula, iar o interventie la timp ar fi putut sa o salveze", a declarat atunci seful Laboratorului de Prosectura de la IML, dr. Gheorghe Alexandrescu.

Intrebat miercuri seara, la Realitatea TV, care au fost criteriile care au stat la baza numirii dnei dr. Nicolau in aceasta functie avand in vedere implicarea in scandalul amintit, Sorin Oprescu a spus ca o cunoaste bine, ca are studii de management si ca "are dreptul ca dupa atatia nai petrecuti in sala d eoperatie sa puna pe cine crede ca poate face treaba cel mai bine".