Presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, sustine intr-un interviu pentru HotNews.ro ca un manager de spital romanesc poate munci in paralel intr-o clinica privata fara ca performantele in institutia publica sa aiba de suferit. Situatia corespunde celei a actualului manager al maternitatii Giulesti, doctorul Bogdan Marinescu, care este in paralel seful Cabinetului de obstetrica si ginecologie din cadrul Marinescu Medical Center, o clinica privata detinuta de sotia si fiul sau.

Asculta aici interviul integral cu Vasile Astarastoae:

Descarca fisierul audio in format MP3

Dl Astarastoae insista asupra diferentei dintre management si medicina chiar si in conditiile in care clinica privata are acelasi obiect de activitate precum spitalul de stat pe care respectivul medic a fost angajat sa il conduca.

Un manager modern, spune domnul Astarastoae, are rolul de a elabora stategii si nu de a verifica in detaliu felul in care fiecare dintre angajatii sai isi face datoria. Presedintele Colegiului Medicilor se opune extinderii regimului de incompatibilitati pentru medici, fiind de parere ca, intr-un astfel de caz, ar avea de suferit atat medicii, cat si pacientii.

Extrase din declaratiile lui Vasile Astarastoae:

- Activitatea simultana a medicilor in clinicile private si in cele de stat nu este uzuala. Exista cateva specialitati pentru care se permite “detinerea” unui anumit numar de paturi in spital. In marea lor majoritate, medicii germani aleg exclusiv una dintre cele doua optiuni: privat sau stat

Cazul Germania

  • Nu stiu daca situatia doctorului Marinescu intra sub incidenta prevederilor legale privind incompatibilitatile. Colegiul Medicilor nu a avut astfel de preocupari.
  • Nu trebuie sa confundam managementul unei institutii medicale cu situatia de dinainte cand directorul trebuia sa mearga in bucatarie sa vada daca s-a sters praful.
  • Managerul trebuie sa faca strategia, sa se ocupe de procedurile care trebuie sa functioneze in spital, sa fie liderul unei echipe. El trebuie sa aiba viziunea de ansamblu si sa contribuie la functionarea eficienta a unei institutii medicale.
  • Domnul Marinescu lucreaza la clinica privata a familiei sale ca medic, nu ca manager.
  • Nu trebuie sa privim actul medical dupa forma de proprietate. Un medic trebuie sa respecte calitatea actului medical indiferent de forma de proprietate.
  • Statul il plateste sa fie manager, la clinica e platit sa fie medic. Nu vad care e conflictul de interese.
  • Un pacient poate sa aleaga. Vrea la maternitatea Giulesti, merge la maternitatea Giulesti.  Doreste sa mearga la clinica privata, merge acolo. In conditiile in care maternitatea Giulesti doreste sa faca anumite acte medicale pentru ca prin finantarea sistemului nu s-au creat mijloacele, ce sa faca acel pacient care doreste sa fie asistat de catre profesorul Marinescu? Se duce la clinica familiei Marinescu pentru ca acolo il gaseste pe profesorul Marinescu. Pacientul are dreptul sa isi aleaga medicul. Unde s-ar putea duce?

- Activitatea simultana in mediul privat si in cel de stat este permisa doar in cazul specialistilor care detin cel mai inalt grad profesional si doar consecutiv unei auditari. In plus, se solicita uneori efectuarea unui numar de ore suplimentare la stat pentru cei care detin simultan si o practica privata.

Cazul Marea Britanie

  • Nu trebuie interzis medicilor sa profeseze in paralel si in privat si in sistemul public. Interdictia ar lovi atat pacientii cat si medicii. Asemenea interdictii apar in putine tari din UE.
  • Nu stiu cum se procedeaza in alte tari in cazul managerilor de spital pentru ca nu m-a interesat problema.
  • Cunosc un caz in Italia in care un manager de spital da consultatii si la o clinica privata.
  • Legea 95 (din 2006 n.r.) a introdus foarte multe incompatibilitati dar nu a rezolvat functionarea eficienta a sistemului public de sanatate.  Pentru a functiona eficient trebuie sa schimbam o mentalitate, inclusiv aceasta mentalitate ca managerul este un fel de fost director de fabrica, ca in filmele comuniste. Trebuie schimbata o viziune de management a sistemului si de abia atunci putem discuta de compatibilitati si incompatibilitati.
  • E gresit sa credem ca pacientii sunt impinsi in zona privata. Zona privata e atat de slab dezvoltata incat nu poate sa preia ce este in sistemul public. Nici macar in 20 de ani.  Zona privata se dezvolta numai pe cateva segmente care aduc beneficii rapide si imediate: nașterile, stomatologia, chirurgia estetica. Nu o sa vedeti o clinica privata care sa se ocupe de chirurgia oncologica care este costisitoare si nu aduce profit.
  • Nu este in incompatibilitate nici macar morala pentru ca isi exercita profesia in functie de audienta pe care o are. Pentru a ajunge la notorietatea si calitatea actului medical e normal sa fie platit. Nu sifoneaza fonduri din spitalul public catre clinica lui. El se duce acolo si munceste, da consultatii, face operatii si trebuie sa fie platit. Cine nu doreste nu vine acolo.

Ce se intampla in Franta:

- Nu este permisa activitatea simultana la privat pentru cei care lucreaza la stat cu norma intreaga;

- Pentru cei care lucreaza in spitalele de stat cu norma partiala exista si optiunea practicii private;

- Indeplinind anumite conditii (experienta consistenta este una dintre ele) exista optiunea practicii private (dar nu mai mult de 20% din timp) in cadrul spitalului de stat. Aceasta practica nu este insa agreata in interiorul breslei medicale.

Ce se intimpla in Austria:

- Este permisa activitatea medicilor si in sistemul de stat si in cel privat dar in astfel de cazuri timpul alocat consultatiilor private nu depaseste uzual mai mult de 20% din perioada totala de lucru.